KARRIERE

Trives fortsatt i åpne landskap

Sigurd Aarvig
9. okt. 2007 - 11:05

– Baksaas sitter selv i kontorlandskap, så her er det ikke forskjell på kong Salomon og Jørgen Hattemaker, sier informasjonssjef Scott Engebrigtsen.

Eller rettere sagt, konsernsjefen i Telenor står som regel og jobber. Fleksible kontormøbler er del av løsningen. Her kan man jobbe stående eller sittende.

Møtt med skepsis

Mange var skeptiske til nomadetilværelsen Telenor la opp til, med under 6000 arbeidsstasjoner for om lag 7500 ansatte. For ikke å snakke om støyproblemer, forstyrrelser og manglende privatsfære som ventet utenfor cellekontorets trygge vegger.

Arbeidsmiljøforskere ga skeptikerne ammunisjon. En internasjonal studie viste at personer som utsettes for støy tilsvarende det man opplever i et kontorlandskap, utskiller mer adrenalin og blir mer hjelpeløse.

Savner ikke cellen

Men på Fornebu er det ingen tegn til økt adrenalinproduksjon.

– Jeg trives i kontorlandskap, både faglig og sosialt, sier Jan Otto Eriksen, tillitsvalgt for Tekna-medlemmene i Canal Digital AS og hovedtillitsvalgt for Telenor Broadcast.

Eriksen slapp ut av kontorcellen sin flere år før han kom til Fornebu, og han savner den ikke.

– I et kontorlandskap er det for eksempel lettere å få tatt spontane diskusjoner, sier han.

– Men ulempene?

– Noen høyrøstede telefonsamtaler kan det jo bli, men de fleste er flinke og går til et stillerom når det trengs. Man venner seg til kontorlandskap. Jeg syns det er vellykket. Samarbeidet går lettere, for eksempel hvis man samler personer i samme prosjekt. Når jeg nå besøker steder som har cellekontorer, syns jeg nesten det er en unaturlig måte å innrette seg på, sier Eriksen.

Fire av fem fornøyd

I en spørreundersøkelse blant de ansatte ett år etter innflyttingen på Fornebu svarte 82 prosent at de var fornøyd med bygget på Fornebu. Bare fire prosent var misfornøyd.

– Hovedpoenget er å jobbe på en mer fleksibel måte. Tidligere var Telenor på et utall ulike adresser. Bedriften ønsket å være en samlet enhet, sier Engebrigtsen.

Sparer penger

Kontorlandskap er også kostnadsbesparende. For mens avdelingene som nå er på Fornebu, i perioden 1997 til –99 hadde ombyggingskostnader for 80 millioner kroner årlig, kostet ombygging 7,9 millioner i 2003 og 5,6 millioner kroner i 2004.

Den totale arealbruken er redusert fra 48 kvadratmeter per møblerte arbeidsplass til 20 kvadratmeter i 2006.

Noe av innsparingen er kommet de ansatte til gode ved at de har store fellesarealer med kunst, trimsenterog andre servicetilbud, fire restauranter og et godt utvalg av møterom og stillerom til rådighet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Respekt og folkeskikk

Noen bedrifter har laget regler for å hindre forstyrrelser i kontorlandskap. På Fornebu greier de seg uten.

– Normal respekt og folkeskikk er tilstrekkelig, mener Scott Engebrigtsen.

– I vår bransje har vi ikke lov til å klage over at telefonene ringer, men vi brøler ikke i kontorlandskap.

– Er det ingen som har gått tilbake til cellekontor?

– Hovedregelen er at alle skal sitte i åpent landskap. Noen advokater har fått egne celler for å kunne jobbe med saker av konfidensiell art, men man skal ha gode grunner for å få det, sier Engebrigtsen.

Han legger til at mulighetene er til stede for å jobbe hjemme eller andre steder, så lenge man kan logge seg på nett.

– Hvis det er hensiktsmessig å jobbe hjemmefra, er det helt greit. De som jobber her, har frihet under ansvar.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.