KRAFT

Trenger avklaring i høst

Gassterminalen på Nyhamna har i dag et maksimalt kraftbehov på 170 MW. I brevet understreker Gassco at ny feltutvikling i Norskehavet og  offshore kompresjonsprosjektet på Ormen Lange vil bety at kraftbehovet kan øke med 140 MW.
Gassterminalen på Nyhamna har i dag et maksimalt kraftbehov på 170 MW. I brevet understreker Gassco at ny feltutvikling i Norskehavet og offshore kompresjonsprosjektet på Ormen Lange vil bety at kraftbehovet kan øke med 140 MW. Bilde: Anders J. Steensen
Mona Sprenger
10. feb. 2011 - 16:07

BERGEN: Gassco har anbefalt å ilandføre mer gass i Midt-Norge, men Statnett er skeptisk til dette før kraftledningen mellom Ørskog og Fardal er på plass.

Les også:

Kan øke med 140 MW

Nå har Gassco skrevet et brev til Olje- og energidepartementet hvor de understreker viktigheten av å få en avklaring på kraftledningen i år.

Gassterminalen på Nyhamna har i dag et maksimalt kraftbehov på 170 MW. I brevet understreker Gassco at ny feltutvikling i Norskehavet, for eksempel Luva og Linnorm, vil kunne medføre at kraftbehovet på Nyhamna vil komme til å øke med ca 80 MW fra høsten 2016.

Hvis i tillegg offshore kompresjonsprosjektet på Ormen Lange skal starte opp i 2017, vil det bety at kraftbehovet øker ytterligere med ca 60 MW.

Statnett:

Kraftforsyningen viktig

I brevet til Olje og energidepartementet skriver Gassco:

“ Gjeldende planer for Norskehavsprosjektet innebærer at investorer skal ta en beslutning i september 2011. Dette vil innebære betydelige kostnader og kontraktsforpliktelser. I den sammenheng vil en avklaring av kraftforsyningen til Nyhamna være en viktig premiss for videreføring av prosjektet inn i neste prosjektfase i henhold til plan.”

Stein Lier-Hansen:

Vanskeliggjør

Statnett har informert Gassco om at Ørskog-Fardal kan være i drift innen utgangen av 2015, men dette forutsetter at endelig konsesjon for strekningen foreligger i løpet av 2011.

Gassco mener at manglende avklaring vanskeliggjør beslutning om videreføring av prosjektet og utviklingen av nye felt i Norskehavet og understreker betydningen av en tidligst mulig avklaring.

Sp går mot egen energiminister

Usikkert

Statssekretær i Olje- og energidepartementet, Sigrid Hjørnegård, kan derimot ikke love noe svar i år:

– Jeg tør ikke si noe tidspunkt. Vi jobber nå med delvedtakene og vi jobber så fort vi kan. Det haster med linjen. Vi prioriterer saken. Det er det ingen tvil om, sier hun til Teknisk Ukeblad.

Statnett ber om raskt svar

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.