NETTARKIV

Trend: Afrikansk mobilboomVerden har nå flere afrikanere enn nordamerikanere som bruker mobiltelefon. GSM Association, mobilindustriens egen organisasjon, gikk nylig ut med tall som viser at antallet mobilabonnenter i Afrika har økt med 70 millioner i løpet av det siste året til 282 millioner. Det kan sammenlignes med de 277 millioner abonnenter som finnes i USA og Canada. I løpet av sommeren ventes Afrika å passere 300 millioner mobilbrukere.

Det er også helt tydelig at det er mobiltelefon som kan gi Afrikas befolkning kommunkasjonmuligheter. Det totale antallet fasta linjer er nemlig ikke mer enn 35 millioner for hele kontinetet.

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas har ved flere tilfeller uttalt at Afrika kan være et interessant satsingsområde. Men Telenor er langt fra ensomme å være interessert i å ta del i den sterke veksten. Ved et møte i Ruanda i fjor høst avslørte GSMA at mobiloperatørene planlegger å investere over 50 milliarder dollar i Afrika sør for Sahara de kommene fem årene.

Og det vil ta tid for markedet er mettet. Over 300 millioner afrikaner bor fortsatt i områder som helt savner mobildekning. JSkLandene som vokste raskest 2007

At Afrika er kontinetet som har størst vekst betyr ikke at det ikke skjer noe i andre deler av verden. Her er ti land som sjelden eller aldri blir nevnt i mobilsammenheng, men som likevel er ti på topp over årlig vekst 2007.

Uzbekistan 96.0%

Iran 94.5%

Afghanistan 92.9%

Sierra Leone 89.0%

Tajikistan 83.0%

Turkmenistan 79.6%

Madagascar 76.2%

Nepal 75.3%

Somalia 72.0%

Guinea-Bissau 69.8%

Kilde: GSM Association/Wirelss Intelligence:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.