SAMFERDSEL

Tredobler prisen for parkering i Paris

Har du en tung SUV, må du ut med 2600 kroner for å parkere seks timer i Paris.

Tunge, forurensende og dyre biler er uønsket i Paris. I en folkeavstemning har innbyggerne nå valgt å tredoble parkeringsprisen.
Tunge, forurensende og dyre biler er uønsket i Paris. I en folkeavstemning har innbyggerne nå valgt å tredoble parkeringsprisen. Foto: Colourbox
5. feb. 2024 - 11:24

I en folkeavstemning har pariserne besluttet at store limousiner og SUV-er skal få tredoblet prisen for parkering. Men det gjelder kun på timebasis, skal du parkere lenger, stiger prisen ytterligere. Prisen for en times gateparkering i den franske hovedstaden er nå seks euro. Fra september i år trer endringene i kraft.

De nye reglene gjelder elbiler som veier mer enn to tonn og fossilbiler som veier 1,6 tonn eller mer. Timeprisen øker til 18 euro for de store og tunge bilene. Mindre biler beholder dagens pris.

Gjelder kun besøkende

Britiske The Guardian melder at i folkeavstemningen som ble holdt i går, søndag 4. februar, stemte 54,6 prosent for prisøkningen. Det hører med til historien at den ikke gjelder for de som er bosatt i Paris.

Anne Hidalgo, borgermester i Paris, kaller det en «form for sosial rettferdighet» i et invervju med The Guardian. Målet er å redusere antallet store tunge biler som kommer inn i byen. Til tross for reduksjonen, venter Hidalgo at prissjokket vil gi byen 35 millioner euro i ekstra inntekter.

En halv million er utsatt

Viseborgermester David Balliard sier at tiltaket også er ment å sende et signal til bilprodusentene. Antallet SUV-er har vokst med 60 prosent i løpet av få år.

Av byens 2,1 millioner innbyggere bor 500.000 så nær Périphérique, ringveien, at de er utsatt for uakseptabelt mye forurensing og støy, ifølge Balliard.

Ifølge The Guardian ble avstemningen fulgt nøye av myndigheter i andre hovedsteder, ikke minst fra London. I Frankrike planlegger også Lyon en kraftig prisøkning for store og forurensende biler.

KGM Rexton sett forfra.
Les også

Mål om å kun selge elbiler i Norge fra 2025 – lanserer ny dieselbil

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.