MOBIL

Tre Nokia-modeller med Android

Nokia X skal kapre lavprismarkedet og introdusere nye brukere for Microsoft-produkter.

Nokia-sjef Stephen Elop lanserte tre Android-telefoner. Foto: Marius Valle
Nokia-sjef Stephen Elop lanserte tre Android-telefoner. Foto: Marius Valle
Marius ValleMarius ValleJournalist
24. feb. 2014 - 10:42

Ryktene om en Android-telefon fra Nokia har gått en god stund, så at dette sto på programmet da Stephen Elop lanserte finnenes nyheter var ingen overraskelse. Men antallet telefoner var større enn vi hadde trodd.

Tre nye smarttelefoner basert på Android ble vist frem. Det er i seg selv en stor nyhet, siden Microsoft er i ferd med å kjøpe opp Nokias mobilavdeling.

Så det hele virker kanskje litt snodig, men gir egentlig god mening. Telefonene er del av en ny serie, kalt Nokia X, og skal fungere som en inngangsport til deres Lumia-modeller med Windows. De skal være Nokias middelprisprodukter, og ikke konkurrere med Lumia.

LES OGSÅ: Samsung lanserte nye smartklokker

AOSP

Telefonene er basert på Android Open Source Project (AOSP), men kommer ikke med Google-tjenester. I stedet er de utstyrt med tilgang til Microsofttjenester, som Onedrive (det nye navnet til Skydrive) og Skype. Nokia X-serien skal dermed kapre andeler i den delen av Android-markedet som består av lavprisprodukter, og pense disse brukerne over på Microsoft-tjenester.

Telefonene er i seg selv ikke noen konkurrenter til Samsung, Sony og de andre Android-produsentenes toppmodeller. Spesifikasjonsmessig er dette ikke toppmodeller.

Og siden de ikke leveres med Google-tjenester er brukerne nødt til å laste sine apper ned fra andre appbutikker, som Yandex og SlideMe. Nokia har også selv satt opp en appbutikk med et utvalg apper. I praksis skal det dog være mulig å kjøre de fleste Android-apper på disse telefonene.

LES OGSÅ: Sony Xperia Z2 tar 4K-video

Nokia X og X+ har firetommers skjerm. Foto: Marius Valle

Tre modeller

X og X+ er de enkleste variantene, med fire tommers skjerm og tre megapikslers kamera. Prisene starter på 89 og 99 euro henholdsvis (750 og 830 kroner), så vi snakker absolutt om billigtelefoner her.

Det som skiller de to er arbeidsminne. X har 512 MB RAM, og X+ 768 MB RAM. De har begge en Qualcomm Snapdragon-systembrikke med tokjernet 1 GHz prosessor. Begge har 4 GB lagringsminne.

XL-varianten har en fem tommers skjerm, og er ellers likt spesifisert som X+. Den har 4 GB minne, og støtte for minnekort. Kameraet på baksiden har fem megapikslers kamera, mens frontkameraet har 2 MP. Prisen starter på 109 euro (910 kroner).

Alle telefonene har 480 x 800 pikslers skjermer, som i seg selv ikke er oppsiktsvekkende når vi skriver 2014. Men så er disse modellene altså ikke ment å være flaggskip.

Nokia XL er den største av de nye telefonene. Denne har fem tommers skjerm. Foto: Marius Valle
 

Android på Nokia-måten

Selv om dette er Android-telefoner, er de tungt modifisert. Brukergrensesnittet minner mest om Windows Phone, da det er fliser som kan flyttes rundt på startskjermen, og man kan endre størrelse på disse.

Til høre for startskjermen er det en meny kalt Fastlane, som er en slags kombinasjon av varsler og appveksler. Tanken er at du raskt skal kunne bytte mellom oppgaver, og få oversikt over hva som skjer på telefonen.

Som andre Android-telefoner har disse en meny skjult i statuslinjen på toppen av skjermen også. Her finner du blant annet snarveier til å deaktivere og aktivere funksjoner.

Under skjermen sitter kun én tast, og ikke tre slik de fleste Android-telefoner har.

De leveres med Here Maps, som er Nokias Google Maps-ekvivalent, og strømmetjenesten Mix Radio. I tillegg får du Skype og støtte for Microsoft skytjeneste Onedrive. Apper som Here Drive og Office får du imidlertid ikke.

Android-versjonen de kjører er for øvrig Android 4.1.2, som begynner å bli litt gammel. Hvilke planer Nokia eventuelt har for å oppdatere dem til nyere versjoner er uklart.

LES OGSÅ: Huawei lanserte syltynt nettbrett

Nokia XL er laget i plast. Foto: Marius Valle

Ifølge Nokia er modifikasjonene de har gjort her stort sett bare relatert til brukergrensesnitt. Det betyr så vidt vi har forstått at de ikke er låst, så det skal være mulig å modifisere Android-versjonen på dem. Så om du er hackertypen er det mulig å installere andre operativsystem her.

Vi prøvekjørte XL-varianten, og opplevde den som kjapp og fin i bruk. Grensesnittet er imidlertid såpass tungt modifisert at vi ikke fikk noe godt inntrykk av hvor bra det fungerer sammenlignet med standard Android.

Selve telefonen kjennes godt bygget, og har umiskjennelig Nokia-design. Men det er klart - i et marked som Norge er det neppe mange som vil la seg imponere stort av denne telefonen.

Det er muligens også derfor Nokia ikke har annonsert noe angående tilgjengelighet i Norge. Hvorvidt de dukker opp i norske butikkhyller er dermed fortsatt et åpent spørsmål.

Det er muligens også derfor Nokia ikke har annonsert noe angående tilgjengelighet i Norge. Hvorvidt de dukker opp i norske butikkhyller er dermed fortsatt et åpent spørsmål.Nokia XL. Foto: Marius Valle

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.