Tre infrastrukturprosjekter har fått midler gjennom Samferdselsdepartementets Pilot T-satsing

Innovasjon Norge delte ut sin pott mandag.

Disse skal løse noen av fremtidens samfunnsutfordringer. Her Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen sammen med representanter fra Innovasjon Norge, Møre og Romsdal fylkeskommune, Statens vegvesen, Statsbygg og Bane NOR som i dag har blitt tildelt Innovasjonspartnerskap.
Disse skal løse noen av fremtidens samfunnsutfordringer. Her Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen sammen med representanter fra Innovasjon Norge, Møre og Romsdal fylkeskommune, Statens vegvesen, Statsbygg og Bane NOR som i dag har blitt tildelt Innovasjonspartnerskap. Foto: Innovasjon Norge
28. mai 2018 - 16:29

Potten er på 35 millioner kroner, og er fordelt på tre prosjekter, melder Innovasjon Norge selv i en pressemelding mandag. 

Mottakerne er Møre og Romsdal fylkeskommune, Bodø kommune og et samarbeid mellom Statens vegvesen, Statsbygg og Bane NOR: 

Møre og Romsdal fylkeskommune skal i samarbeid med innovative selskap finne ny og avansert teknologi for å løse de store utfordringene knyttet til bygging og vedlikehold av broer i Norge. Næringslivet vil bli invitert til dialog om disse samarbeidsmulighetene høsten 2018.

Statens vegvesen samarbeider med Statsbygg og Bane NOR om å redusere klimagassutslipp ved grunnarbeider. Fokuset vil være å utvikle klimavennlige metoder for å jobbe i kvikkleirer samtidig som miljøet blir bevart. Flere store prosjekter i årene som kommer vil være i områder der det vil være kvikkleirer.

Bodø kommune skal utvikle en hel ny bydel i forbindelse med at flyplassen skal flyttes. Prosjektet kalles "Ny by – ny flyplass". Ved å bygge og utvikle en helt ny bydel fra bunnen ser Bodø kommune dette som en unik mulighet til å skape framtidens løsninger og tenke helt nytt innen byutvikling. Målet er at dette også skal få innvirkninger i dagens by. Satsingen heter «Smart Bodø».

– Tre veldig spennende prosjekter har fått støtte fra Innovasjon Norge. På hver sin måte skal de sørge for at vi tar i bruk ny teknologi i møte med morgendagens utfordringer. Samtidig kan Norge ta plass i det internasjonale førersetet i utviklingen av disse feltene. Jeg gleder meg til å følge veien videre, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Offentlig-privat samarbeid

For å få stimulere til større innovasjonen er det behov for modeller og prosesser som legger til rette for godt offentlig-privat samarbeid. Innovasjon Norge har derfor tilrettelagt for at kommuner, etater, sykehus etc. kan gå inngå innovasjonspartnerskap sammen med næringslivet.

Dette er den andre runden med utlysning for Innovasjonspartnerskap og interessen er stor. Tilsammen mottok Innovasjon Norge 25 søknader fra offentlige aktører som er på jakt etter helt nye løsninger på noen av sine største utfordringer.  

– Vi kunne finansiert mange flere prosjekter, men vi hadde 35 millioner til rådighet denne gangen og tre svært spennende prosjekter har vunnet frem og skal nå utvikle fremtidens løsninger for det offentlige, sier divisjonsdirektør i Innovasjon Norge, Mona Skaret. 

Flere penger å søke på

Pilot T er et samarbeid mellom Innovasjon Norge og Forskningsrådet. Hos sistnevnte er søknadsfristen satt til 10. oktober. Her kan det søkes til forprosjekter.   

Gjennom disse skal bedrifter og virksomheter kunne avklare om prosjektideen lar seg gjennomføre og om det er behov for ny kunnskap for å realisere ideen. Aktiviteter de kan søke om støtte til er for eksempel forberedende undersøkelser eller finne samarbeidspartnere slik at de kan søke hovedutlysningen i oktober 2018.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.