KRAFT

Transport sluker mer energi

MER PÅ FARTEN: Vi reiser mer. Det er en av flere årsaker til at energiforbruket til transport har økt.
MER PÅ FARTEN: Vi reiser mer. Det er en av flere årsaker til at energiforbruket til transport har økt. Bilde: The Boeing Company

Vi er blitt flinkere til å effektivisere energiforbruken til stasjonære formål, men å redusere energiforbruket i transportformål klarer vi ikke.

De siste ni årene har samlet energiforbruk til transportformål steget med 14 prosent, mens forbruket til andre formål kun har steget med en prosent. Det viser Statistisk sentralbyrås (SSB) oversikt over utviklingen i strømforbruket.

Økt varetransport, flere ferie- og jobbreiser, samt pendling har i stedet ført til at energiforbruket knyttet til transport har økt.

Strømpris og nedleggelse

Fra 2005 til 2006 steg energiforbruket til transportformål med tre prosent, mens samlet stasjonært energiforbruk til blant annet oppvarming, lys og industriprosesser gikk ned en prosent. Noen av årsakene var rekordhøye strømpriser og nedleggelse av store industribedrifter.

Energi til mobile formål utgjorde 27 prosent av vårt totale energiforbruk i 2006, mens tilsvarende andeler i 1980 og 1990 var henholdvis 19 og 23 prosent.

Energien som går med til transport står også for over en tredjedel av våre totale CO 2-utslipp.

Status quo

Vårt totale strømforbruket i 2006 var 2,4 prosent lavere enn året før, mens bruken av oljeprodukter steg med rundt 3,5 prosent.

Det økte oljeforbruket oppveide nedgangen i strømforbruket, slik at det totale energiforbruket utenom energisektorene omtrent var det samme som året før, rundt 222 TWh.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.