OLJE OG GASS

Tråler inn oljeutslippene

MD Groups teknologi er under utvikling i samarbeid med NOFO.
MD Groups teknologi er under utvikling i samarbeid med NOFO. Bilde: MD Group
Maiken Ree
26. sep. 2011 - 15:09

Kristiansand- og Austevoll-baserte MD Group er i ferd med å utvikle en ny oljevernteknologi som er basert på tradisjonell fisketråling.

Prosjekt

Det grunder-baserte selskapet har pågående et prosjekt med Norsk Oljevernforening for Operatørskaps (NOFO), hvor de har utviklet et fullverdig system som samler opp oljen fra et utslipp.

Systemet er basert på en slags trål som festes i hvilken som helst båt, og tilpasser seg sjøens bevegelser.

Til nå har bølgehøyde vært et stort problem for dagens oppsamlingssystemer. Når bølgene en høyde på over to meter er ofte utstyret så å si ubrukelig.

– Systemet vårt gjør at naturkreftene leder oljen inn i oppsamlingssystemet. Det er enkelt og elegant, sier Kristian Dalseide i MD Group.



Bruker i seks meters bølger

Testene av utstyret viser at det kan brukes i bølgehøyder på fem til seks meter, så lenge de ikke bryter. Det kan også taues i fire knops fart, i motsetning til dagens lenser som taues i 0,9 knop.

Teknologien fungerer ved at nettet fester seg til havoverflaten mens det slepes.

Det kan skreddersys til en slepevidde på opptil hundre meter i bredde for åpne farvann, mens mindre design er mer egnet for kystnære områder.

Fiskere

Det er ikke uten grunn at MD Group har basert seg på fiskeriteknikk. Selskapet består av en gjeng med fiskere og representanter fra olje- og seismikkindustrien.

Selskapet er også delvis eid av Egersund Gruppen, som er en av de største leverandørene av fiskeri- og havbruksutstyr i Norge.



MD Groups teknologi baserer seg på tradisjonell fisketråling. Nettet fester seg til havoverflaten og oljen tvinges inn i trålen.
MD Groups teknologi baserer seg på tradisjonell fisketråling. Nettet fester seg til havoverflaten og oljen tvinges inn i trålen.

Fiskere engasjert

Fiskeritenkningen er også en del av NOFOs strategi for utvikling av oljevernutstyr. Organisasjonen har nylig engasjert flere fiskefartøyer til oljevernberedskapen langs norskekysten. NOFO har også fridd til fiskerileverandørene om å bidra i utviklingen av oljevernutstyr.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– VI har søkt kontakt med de som utvikler fiskeriredskaper for å se om det er mulig å finne nye løsninger, som jobber litt mer i takt med naturens krefter, sier NOFO-sjef Sjur Knudsen.

Det passer godt til MD Groups filosofi.

– Flere sjarker er tatt inn i oljevernporteføljen. Det er strategisk viktig for oss å posisjonere oss mot disse, sier Dalseide.



Passer godt til fiskebåter

Bare til Goliatutbyggingen i Barentshavet har NOFO engasjert mellom 30 og 40 fiskebåter som skal brukes for å bygge opp beredskap for kystnære områder og strandsonen. Goliatbereskapen vil ifølge NOFO-sjef Sjur Knudsen bli brukt som modell og pilot for tilsvarende beredskap langs hele norskekysten.

Fartøyene skal brukes til å slepe lenser, i tillegg til å frakte utstyr.

– Løsningen vår passer godt for fiskebåter, som har tromler og kraner om bord, sier Dalseide.

Grunderne av MD Group er en gjeng med fiskere og representanter fra olje- og seismikkindustrien. Fra venstre: Kristian Dalseide, Steinar Heimtun, Tore Halvorsen og Ole K. Torsvik.
Grunderne av MD Group er en gjeng med fiskere og representanter fra olje- og seismikkindustrien. Fra venstre: Kristian Dalseide, Steinar Heimtun, Tore Halvorsen og Ole K. Torsvik.

Mangler løsning

NOFO er optimistisk i forhold til bruken av tilpasset fiskeriredskap til oljevern.

– Vi ønsker utstyr som er mindre sensitivt for vind og strøm. Hvorvidt vi lykkes med dette prosjektet gjenstår å se, men så langt lover det bra. Prosjektet er fortsatt i arbeid, og vi skal nå teste det ut til bruk på forsyningsbåter. I tillegg har vi ikke løst hvordan vi skal få oljen opp av vannet. Vi er ute etter komplette systemer, sier Knudsen i NOFO.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.