KRAFT

Trakk seg som følge av inkompetanse

Truls Tunmo
21. mai 2007 - 09:44
Vis mer

Nå tar sivilingeniøren fra Fauske bladet fra munnen og sier hva han mener om årsakene til kanskje tidenes største strømstans i Norge.

– Styrekompetansen må bli bedre i nettselskapene i Norge, sier Sigmund Normann.

Han mener det trengs en større bredde i styresammensetningen enn det som er tilfellet i dag.

Mangler kompetent styre

– I dag utpekes mange politikere og toppledere til styrene i nettselskapene. Disse har ofte ikke den nødvendige elektrofaglige bakgrunnen eller driftserfaring nok til å kunne gi styrene den bredde som er nødvendig for nettselskaper i utkant-Norge, hveder Normann.

Problemet er ikke det samme i større selskaper med hovedkontor lokalisert til de store byene.

- I disse selskapene er det lettere å få tilfredsstillende rekruttering til fagmiljøet i administrasjonen, sier Normann.Verste strømstans

Han mener at strømstansen i Steigen i januar i år antagelig er det mest alvorlige som har rammet et nettselskap gjennom tidene i Norge.

– Når de økonomiske tapene til nettselskapet måles i forhold til selskapets omsetning, er nok dette det mest alvorlige driftsuhellet noen gang. De totale kostnadene til Nord-Salten Kraftlag i form av Kile-kostnader og erstatninger til kunder i Steigen, vil beløpe seg til nærmere 30 millioner, sier Normann.Skjønte alvoret

Som tidligere varamann valgte sivilingeniøren å trekke seg da han var klar over omfanget av skadene etter strømstansen i Steigen.

– Med 30 års driftserfaring følte jeg at jeg ikke fikk bidra til styrets arbeid i denne alvorlige saken. Derfor tok jeg konsekvensen av det ved å trekke meg. Ansvaret ligger hos styret, og kontrollen må gjenopprettes her med større bredde i sammensetningen, sier Normann.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling


Skal svi økonomisk

Han mener nettselskapene skal svi skikkelig ved lignende uhell som i Steigen

– De må lide store økonomisk tap hvis de ikke gjør jobben sin. Derfor bør myndighetene avvente innføring av nye kontrollrutiner inntil det er opparbeidet større erfaring med den nye kompensasjonsordningen til abonnentene som ble innført 1. januar i år, sier han.

Eiernes tap i Nord-Salten Kraftlag på grunn av strømstansen i Steigen er i alle fall stort nok, påstår han.

- De kommer til å sørge for at historien ikke gjentar seg – uavhengig av intervallene for toppbefaringer av ledninger, sier Sigmund Normann.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.