KARRIERE

Tradisjonalister tjener mest

Menn som mener kvinner bør holde seg hjemme med familien, tjener langt mer enn menn som ikke gjør det, viser ny studie.
Menn som mener kvinner bør holde seg hjemme med familien, tjener langt mer enn menn som ikke gjør det, viser ny studie. Bilde: Colourbox

En forsker ved universitetet i Florida har fulgt et representativt utvalg mennesker fra 1979 til 2005.

Hans funn vekker oppsikt: Menn som mener kvinnene skal være hjemme med barna og ta seg av husarbeidet, tjener i gjennomsnitt 8.500 dollar (nesten 50.000 kroner) mer i året enn menn med mer moderne syn på kjønnsroller.

Langvarig studie

Studien, som publiseres i septemberutgaven av Journal of Applied Psychology, er gjennomført av professor Timothy Judge. Over 12.000 mennesker deltok fra starten, og over 60 prosent ble med til slutt. De ble intervjuet fire ganger i løpet av perioden.

Undersøkelsen viser også at tradisjonalistkvinnene tjener mindre enn sine moderne medsøstre, nemlig 1.500 dollar mindre i året.

Les også:

Større gap

Inntektsgapet mellom mann og kvinne i en "tradisjonell" husholdning er også langt større enn gapet i et likestilt hjem. Tradisjonsmennene tjener i snitt 25 prosent mer enn sine koner, mens de andre mennene kun tjener 10 prosent mer.

– Troen på at jobben er viktigst for menn og at de derfor skal tjene mer, blir en selvoppfyllende spådom. Hvis man er bekymret for økonomisk ulikhet mellom menn og kvinner, burde vi innse at tradisjonelle holdninger til kjønnsroller er lønnslikhetens største fiende, sier Judge.

Krever mindre

Inntektsgapet var også størst i de lavt utdannede jobbene, hvor det ofte finnes mange menn.

– Det er sannsynlig at tradisjonelle kvinner tilnærmer seg arbeidsrollen på en slik måte at de krever mindre, godtar mer, forhandler mindre aggressivt og på andre måter feiler i å sette de økonomiske interessene først, i alle fall i samme grad som tradisjonelle menn, sier Judge.

Les også:

Mannen oppnår ting

Barn av utdannede foreldre og med egen utdannelse, i tillegg til de som vokste opp i byområder, er mindre troende til å ha tradisjonelle tanker rundt kjønnsroller, ifølge professoren.

Kjønnsrolleoppfatningene ble kartlagt ved hjelp av utsagn som "en kvinnes plass er i hjemmet, ikke i kontoret eller butikken", "kvinnearbeid leder til mer ungdomskriminalitet" og "det er mye bedre om mannen er den som oppnår ting utenfor huset, og kvinnen tar vare på hjemmet og familien."

Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.