KRAFT

Torpederer gamle myter

LØNNSOMT: Rapporten konkluderer med at det er både teknisk- og økonomisk attraktivt for Europa å skifte ut forurensende kraftproduksjon med fornybare kraftkilder.
LØNNSOMT: Rapporten konkluderer med at det er både teknisk- og økonomisk attraktivt for Europa å skifte ut forurensende kraftproduksjon med fornybare kraftkilder. Bilde: Arkiv
Mona Sprenger
14. apr. 2010 - 09:55

En ny rapport som blir lagt frem på torsdag torpederer gamle myter om fornybar energi, ifølge BusinessGreen.

Bak rapporten ” Roadmap 2050 ” står European Climate Foundation (ECF) I samarbeid med flere økonomer og energieksperter. McKinsey, KEMA, Imperial College London og Oxford Economics har også bidratt.

Forsyningssikkerhet

Rapporten konkluderer med at det er både teknisk- og økonomisk attraktivt for Europa å skifte ut forurensende kraftproduksjon med fornybare kraftkilder. Det vil ifølge rapporten verken sette forsyningssikkerheten på prøve eller presse strømgrensen over smertegrensen. Overgangen til fornybar samfunnet vil derimot ha liten påvirkning på strømprisen fram til 2050. Teknologien finnes, selv om det kunne vært en fordel å kutte kostnadene ved fornybar energi, ifølge rapporten.

- Da arbeidet med rapporten begynte trodde man at et fornybart scenario ville bli for ustabilt for forsyningssikkerheten, og at det ville bli uøkonomisk og dyrt. Vi trodde også at et teknologisk gjennombrudd ville være en forutsetning for å få en kraftproduksjon uten CO2-utslipp i Europa, sier Matt Phillips i ECF.

- Rapporten har vist at det ikke er nødvendig.

- Store fordeler

Fornybar energi vil ha øke forsyningssikkerheten i Europa betydelig, ifølge ECF. Rapporten konkluderer med at en overgang til en fornybar kraftproduksjon er avhengig av at Storbritannia og andre EU land prioriterer energieffektivitet og støtter utviklingen - av ett europeisk ”supergrid”. Det må også investeres i teknologi.

- Fordelene med en fornybar vei er langt større enn utfordringene, sier Nick Mabey i E3G til BusinessGreen. Han mener at det er mulig å redusere CO2-utslippene med minst 80 prosent i 2050 ved å basere kraftproduksjonen på fornybar kraft.

- Det er teknologisk mulig og økonomisk fornuftig.

PricewaterhouseCoopers har nylig kommet med et lignende studie som konkluderte med at det er teknisk mulig at fornybare kilder står for 100 prosent av Europas energiproduksjon.



Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.