INDUSTRI

Tønsberg kan miste verdens største kablingsmaskin

De amerikanske eierne vurderer å flytte Scanrope-utstyr til USA.

De amerikanske eierne vurderer å flytte flere maskiner fra Scanrope i Tønsberg til USA.
De amerikanske eierne vurderer å flytte flere maskiner fra Scanrope i Tønsberg til USA. Bilde: Anders J. Steensen
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
5. mars 2014 - 09:45

Dersom de amerikanske eierne gjør det som mange tror de vil, kan verdens største kablingsmaskin samt hele produksjonslinjen for offshore kontrollkabler bli flyttet fra Parker Scanrope i Tønsberg og til Mexicogulfen.

På et allmøte i slutten av januar fikk de ansatte vite at bedriften vurderer å flytte ut produksjonen av kontrollkabler, såkalte umbilicals, til den amerikanske delen av Mexicogulfen.

Les også: Endelig ser det lysere ut for tradisjonell industri

Tradisjonsrik bedrift

Scanrope er en av landets eldste industribedrifter og slekter på Tønsberg reperbane som startet i 1796. Den tradisjonsrike bedriften i sentralt i Tønsberg produserer i dag kontrollkabler, kraftkabler samt fibertau og ståltau til olje- og gassindustrien.

– At de vurderer å flytte produksjonen av kabler er trist, det rammer en hjørnesteinsbedrift i Tønsberg. Å vurdere å flagge ut norske arbeidsplasser synes vi ikke er noe særlig, sier Dan Rugsveen, Fellesforbundets klubbleder ved Parker Scanrope til Teknisk Ukeblad.

Avansert flyttelass

Dersom maskinene for kabelproduksjon flyttes til USA, så er det den mest avanserte og kunnskapsintensive delen av produksjonen som forsvinner fra Tønsberg.

– Slik vi oppfatter det, vil de amerikanske eierne flagge ut den mest avanserte delen av produksjonen vår, sier han.

Rugsveen forteller at de nå er i tett møtevirksomhet med ledelsen ved Scanrope. De forsøker blant annet å få ut mest mulig informasjon om økonomien i en flytteprosess.

– Hvis Parker vurderer utflagging, vil vi gjerne se at det er lønnsomt, sier han.

Les også: Dette tauet er like sterkt som stål

Økt fokus

Årsaken til at de vurderer å flytte kabelmaskinene, skal ifølge en melding fra bedriften være at de vurderer å konsentrere seg om fortøyningsbiten av produksjonen.

Tore Matre, administrerende direktør i Parker Scanrope ønsker ikke å svare på spørsmål fra Teknisk Ukeblad om en eventuell flytting. Han henviser istedenfor til en pressemelding bedriften sendte ut 22. januar.

«Tønsberg har lange tradisjoner som en førsteklasses produsent av fortøyningssystemer i stål og fiber til subsea olje- og gassmarkedet. Vi vurderer nå strategiske alternativer for å øke vårt fokus innen dette forretningsområdet ved å legge ned produksjon av kraftkabler og å se på mulighetene av å flytte utstyr for produksjon av kontrollkabler (umbilicals) til den amerikanske delen av Mexicogulfen. Det understrekes at ingen beslutninger er tatt på det nåværende tidspunkt», heter det i pressemeldingen.

I løpet av 2014

Ledelsen drøfter nå de mulige flytteplanene med fagforeningene.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

«Divisjonens mål er å ha ferdigstilt hele prosessen innen 31. desember 2014 og i henhold til norsk lov og avtaleverk», heter det i meldingen fra bedriften.

Daværende Scanrope ble i 2006 kjøpt opp av Blom, året etter ble offshoredivisjonen til Blom skilt ut i et eget selskap Scan Subsea. Senere i 2007 ble selskapet kjøpt opp av amerikanske Parker Hannifin Corporation.

Les også: Her finner de råstoffet til fremtidens supermateriale

Satset i 2006

Bedriften utvidet kablingslinjen i 2006 med blant annet en ny kablingsmaskin og karusell for lagring av kabler. Maskinen som bedriften nå vurderer å flytte ble i 2007 åpnet av daværende næringsminister Dag Terje Andersen.

– Scanrope bør stå som et eksempel på bedrifter som klarer å omstille seg. Bedriften som har en 211 år lang historie har beveget seg fra hamp til kunnskapsprodukter og er i stand til å møte fremtidens krav, sa Andersen da han startet maskinen som nå kan havne i USA.

Flere store kontrakter

Bedriften har de siste årene fått en rekke store kontrakter om levering av kabler til offshoreprosjekter. Blant annet skal de levere undervannskabler til Statoils ubemannede Valemon-plattform.

Parker Scanrope har også levert kabler til offshore vindparker, blant annet skal de levere 51 kilometer kabler til Northwind-prosjektet utenfor Zeebrygge i Belgia.

Les også:

Her er Statoils «subsea-dödare»

Slik vil en havbunnsfabrikk kunne fungere

Nå brukes «gråstein» som betongarmering  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.