KRAFT

Tømmer kassen til Statkraft

KRITISK: - Statkraft er en bedrift, som bør sees på som en bedrift, sier styreleder Arvid Grundekjøn, som er svært kritisk til statens utbyttepolitikk.
KRITISK: - Statkraft er en bedrift, som bør sees på som en bedrift, sier styreleder Arvid Grundekjøn, som er svært kritisk til statens utbyttepolitikk. Bilde: mona sprenger
Trond Gram
13. okt. 2009 - 11:05

«For Statkraft SF foreslås det et utbytte på 3 740 mill. kroner. Det utgjør 85 pst. av departementets anslag for konsernets årsresultat etter skatt og minoritetsinteresser justert for urealiserte gevinster og tap.»

Denne tørre setningen hadde nok ikke styreleder i Statkraft, Arvid Grundekjøn, ønsket å lese i år. For regjeringen fortsetter å ta ut utbytte fra energigiganten, mot selskapets vilje.

Litt lavere enn tidligere

– Vi konstaterer at utbyttet i år er litt lavere enn tidligere år, men oppfatter samtidig at vår søknad er gjenstand for en grundig vurdering i departementet, sier Grundekjøn til Teknisk Ukeblad.

Likevel er altså ikke styrelederen like negativ i år som han var i fjor.

I fjor tok regjeringen ut massive ti milliarder kroner, noe som utgjorde 98 prosent av selskapets overskudd. Dette fikk Grundekjøn til å sende ut en pressemelding hvor han påpekte at størrelsen på utbyttet ikke var i tråd med styrets anbefaling.

Sendte brev i februar

I februar i år sendte Statkraft et brev til eieren, Nærings- og handelsdepartementet, hvor selskapet la frem strategi for videre utvikling fram til 2015 med tilhørende investeringsplan og behov for styrking av egenkapitalen. Der ble det understreket et behov for å beholde mer av kapitalen i selskapet.

Nå kommenteres brevet i statsbudsjettet, og departementet fremhever at planen reiser omfattende spørsmål om Statkrafts framtidige rolle, både i Norge og i utlandet. Disse spørsmålene er til vurdering i Nærings- og handelsdepartementet.

– Vi må vel se dette som nå foreligger som en utsettelse av det å ta stilling til våre henvendelser om justert utbytte og kapitalbidrag. Vi oppfatter dette som at departementet tar seg god tid for å foreta en grundig vurdering. Jeg oppfatter det ikke som at departementet ikke er positive til vår søknad om ny kapital, sier styrelederen til Teknisk Ukeblad.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.