KARRIERE

To av tre sjefer frykter tomme kontorer

Camilla Aadland
16. apr. 2008 - 23:14

73 prosent av bedriftslederne innen kraft- og vannforsyning tror det vil bli vanskelig å få tak i den kvalifiserte arbeidskraften bedriften trenger de neste fem årene.

Det viser en undersøkelse Opinion har gjennomført for Gjensidige.

Etterslep i kraftbransjen

Seniorrådgiver Anne Thidemann i Energibedriftenes Landsforening (EBL) er ikke overrasket over dette.

– Vi har gjort egne undersøkelser som viser det samme, sier hun til Teknisk Ukeblad.

I en såkalt HR-undersøkelse er kraftbransjen spurt om hvor vanskelig det vil bli å få tak i folk.

Sivilingeniørmangel

– Det er ulik grad av bekymring, avhengig av hvilken utdanningsgruppe man er ute etter. Verst er det når det gjelder sivilingeniører, sier Thidemann. Sivilingeniører er nemlig den gruppen der behovet øker mest, samtidig som det utdannes færrest og turnoveren er høyest.

– Det er tøffere for oss fordi vi i en lang periode ikke har rekruttert på grunn av runder med nedbemanning. Det er vanskelig å ta igjen dette nå, sier seniorrådgiveren.

Slik blir du headhuntet

Finans ikke bekymret

Bekymringen for å ikke få tak i folk er stor i alle bransjene. Fiskerinæringen ligger på topp, med 88 prosent som er bekymret. Deretter følger bergverksdrift med 78 prosent og transportnæringen med 76 prosent.

Minst bekymret er finansnæringen, der bare sju prosent av bedriftslederne er svært bekymret og 48 prosent ganske bekymret.

– Vi er opptatt av å rekruttere og å beholde kompetent og god arbeidskraft. Samtidig virker det som om vår næring er attraktiv å jobbe i, og jeg opplever at vi har god søkning når vi lyser ut stillinger, sier HR-direktør Per Espen Magnussen i Gjensidige.

Undersøkelsen viser også hvor vanskelig bedriftsledere i de forskjellige fylkene tror det vil bli å få tak i folk. Her ligger Møre og Romsdal på topp med 74 prosent, mens Østfold og Troms kommer like bak med 71 prosent. Minst bekymring er det i Oppland.

Bra i Borregaard

Industribedriften Borregaard ligger i Østfold, men sliter ikke med å få tak i folk.

– Vi har gode søkertall innen forsker- og ingeniørstillinger, altså folk med høy utdanning. Vi sliter imidlertid litt med å få tak i fagutdannede operatører, sier kommunikasjonssjef Tone Horvei Bredal.

Hun tror Borregaard er en attraktiv bedrift for de med høy utdanning.

Nytenkende miljø

– Vi er innovative, har fokus på miljø og har spesialområder som ikke så mange andre har, skryter Horvei Bredal.

Fafo-forsker Åsmund Arup Seip forstår bedriftsledernes bekymring.

– Det har vært en bekymring over mange år. Spørsmålet nå er om økonomisk nedgang og finanskrisen vil påvirke behovet for arbeidskraft fremover. På sikt vil behovet for arbeidskraft i den offentlige sektor imidlertid øke, noe som vil legge press på etterspørselen i industrien og andre bransjer, sier han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.