OLJE OG GASS

Tjener fett på funn

Direktør i Det norske, Erik Haugane, har sikret seg verdier for nesten 150 milliarder kroner med partnerskapet i Aldous-funnet.
Direktør i Det norske, Erik Haugane, har sikret seg verdier for nesten 150 milliarder kroner med partnerskapet i Aldous-funnet. Bilde: Anders J. Steensen
Maiken Ree
21. okt. 2011 - 09:56

Statoils nyhet om at volumene i Aldous-funnet, PL 265, er doblet klinger godt i partner Det norskes ører. De nye dataene og estimatene for Aldous-funnet tilsier at det er mellom 900 og 1500 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter i funnet, med et forventningsvolum på 1,2 milliarder fat olje.

Bakgrunn:

For Det norske betyr det nær en kvart milliard fat olje, av de forventede 1,2 milliarder fatene. Med dagens Brent oljepris på 109 dollar fatet, er salgsverdien av Det norskes andel av oljen på hele 26 milliarder dollar, tilsvarende 146 milliarder kroner.

Tredobler ressursene

- Aldousfeltet tredobler selskapets totale ressursbase og skaper en bunnsolid plattform for videre vekst. Gigantfunnet er gjort på grunt vann i Nordsjøen. Det gjør at verdien av dette feltet blir særdeles høy både for oss og våre partnere, og ikke minst for det norske samfunnet, sier direktør i Det norske, Erik Haugane, i en pressemelding.

Det norske kunne likevel hatt en større del av kaka, da selskapet opprinnelig satt på 40 prosent av Aldous-funnet. Men selskapet søkte om å få tilbakelevere 45 prosent av PL 265, som på det tidspunktet dekket nesten hele Avaldsnes/Aldous-strukturen.

Luno er nøkkelen

Kun Lundin hadde troen på at det kunne være oljeforekomster i området. Først da selskapet fant olje i Luno-lisensen fattet andre selskaper interesse for området.

Lundin har også påpekt flere ganger at Luno er nøkkelen til å kunne forstå Avaldsnes/Aldous-området.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.