OLJE OG GASS

Tilsynet hopper av livbåtprosjektet

Anders J. Steensen
13. nov. 2006 - 13:22

Petroleumstilsynet (Ptil) trekker seg som observatør for å klargjøre rollene og ansvaret for livbåtene samt helse, miljø og sikkerhet på sokkelen.

Lite informasjon

Ptil trekker seg på grunn av manglende informasjonsflyt i prosjektet.

Samtidig skjerpes kravene ved at Sjøfartsdirektoratets godkjenning av fritt-fall-livbåter ikke gjelder lenger.

Erfaringene fra blant annet et uhell ved Veslefrikk-plattformen i sommer, viste at normene som båtene er bygget etter ikke var tilfredsstillende.Gammel sikkerhetsforskrift

Heretter skal kun Ptils innretningsforskift § 43 gjelde. Den krever at personell på innretninger skal kunne evakueres raskt og effektivt til et sikkert område under alle værforhold.

Det innebærer at alle operatørene må fremlegge dokumentasjon på at fritt-fall-livbåtene tilfredsstiller kravene. Ptil har sendt et brev til Oljeindustriens Landsforening (OLF) som påpeker dette.

Ansvar

Fritt-fall-livbåtene har hele tiden vært omfattet av disse funksjonskravene. At livbåtene har vært sertifisert i henhold til maritime regler, fratar ikke operatør og reder ansvar.

– Eierne av båtene har overordnet ansvar for at utstyr som tas i bruk er egnet for formålet og oppfyller Ptils krav, uansett hvilke testkriterier som er beskrevet, sier pressetalskvinne Inger Anda i Ptil.Endrer regelverk for livbåter

Sjøfartsdirektoratet arbeider fortsatt med endringer i det maritime regelverket, og Ptil deltar i dette.

Ptil har bedt OLF utarbeide en ny industristandard vedrørende livbåter. Dette ligger i OLFs mandat for livbåtprosjektet, men Ptil har ennå ikke mottatt dokumentasjon eller beskrivelse av et slikt standardiseringsprosjekt.

Ptil har ved flere anledninger etterlyst en tidsplan for dette.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.