IT

Tilspisset cyberkrig mellom USA og Nord-Korea

Nord-Korea truer med nye dataangrep.

USA vil komme med et passende svar til Nord-Korea som følge av dataangrepet, sa president Barack Obama fredag.
USA vil komme med et passende svar til Nord-Korea som følge av dataangrepet, sa president Barack Obama fredag. Bilde: Reuters
21. des. 2014 - 17:17

Datainnbruddet og truslene mot Sony

  • 24. november blir Sony Pictures' hovedkvarter i Los Angeles utsatt for et voldsomt datainnbrudd. Intern epost, bedriftsinformasjon og fem filmer som ennå ikke er utgitt, er blant det som blir stjålet.
  • Den hittil ukjente gruppen Guardians of Peace, eller GOP, tar på seg ansvaret for angrepet.
  • Det er blitt spekulert heftig i hvorvidt Nord-Korea står bak angrepet, som en reaksjon på Sonys kommende storfilm «The Interview» – en actionkomedie som parodierer landets leder Kim Jong-Un.
  • 16. desember fremsetter GOP trusler om å angripe kinoer som viser «The Interview», og deres publikum.
  • 17. desember kunngjør Sony at filmens Nord-Amerika-premiere 1. juledag er avlyst. Premieren blir også avlyst i Norge og Sverige.
  • 19. desember konkluderer det føderale politiet FBI er at Nord-Korea står bak. Samtidig sier USAs president Barack Obama at det er feil av filmselskapet å avlyse premieren. Vi kan ikke ha et samfunn der en eller annen diktator et sted kan innføre sensur i USA, sa han.

Mens USA jobber for å få på plass en internasjonal reaksjon på dataangrepet mot Sony Pictures, truer Nord-Korea med nye dataangrep.

USA rådfører seg nå med sju land for å få en felles internasjonal respons på hackerangrepet, opplyser en ikke navngitt tjenestemann i Obama-administrasjonen til nyhetsbyrået Reuters.

Samtidig vurderer USAs president Barack Obama om Nord-Korea skal settes tilbake på amerikanernes liste over stater som støtter terrorisme etter angrepet.

Obama vil imidlertid ikke omtale dataangrepet som en krigshandling.

– Jeg mener det var svært kostbar cybervandalisme, sa Obama i et intervju med CNN søndag.

Les også: Nytt spesialsenter gir masterutdanning i etterforskning av datakrim

Ber Kina om hjelp

USA har henvendt seg til Storbritannia, Australia, New Zealand, Sør-Korea, Japan, Kina og Russland, ifølge den høytstående tjenestemannen. I tillegg har USA bedt Kina om hjelp til å forhindre eventuelle nye dataangrep fra Nord-Korea.

– Vi har diskutert saken med kineserne for å dele informasjon, uttrykke våre bekymringer om angrepet og for å be om deres samarbeid, sier han.

– Det vi ser etter, er en form for blokade som kan hindre forsøket deres på å utføre angrep, sier en annen tjenestemann til New York Times.

Les også: Hele Norge spleiser på 10 professorater i cybersikkerhet

Vil slå tilbake

Nord-Korea truer på sin side med å slå tilbake mot Det hvite hus og andre amerikanske mål dersom USA innfører nye sanksjoner som følge av cyberangrepet.

Ifølge landets nasjonale forsvarskommisjon (NDC) er Nord-Korea «rede til en konfrontasjon med USA på alle krigsområder inklusive cyberkrig».

– Våre tøffeste mottiltak vil bli tatt mot Det hvite hus, Pentagon og hele det amerikanske fastlandet, heter det i en uttalelse fra NNC.

Les også: «404 - side ikke funnet». Det kan snart bli historie

Overbevist

Obama sa fredag at han er overbevist om at Nord-Korea sto bak dataangrepet mot filmselskapet Sony Pictures 25. november, som ble iverksatt for å stanse filmsatiren «The Interview» som Pyongyang opplever som en latterliggjøring av Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

USA vil svare «proporsjonalt» på angrepet, sa Obama.

Han ville imidlertid ikke si om bruk av militærmakt eller nye økonomiske sanksjoner mot Nord-Korea er blant alternativene som vurderes.

Nord-Korea nekter for å stå bak dataangrepet og har tilbudt seg å bidra til en felles gransking av saken, noe USA har avslått.

Les også: 5 spørsmål om cyberkrig

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.