IT

Tilspisset cyberkrig mellom USA og Nord-Korea

Nord-Korea truer med nye dataangrep.

USA vil komme med et passende svar til Nord-Korea som følge av dataangrepet, sa president Barack Obama fredag.
USA vil komme med et passende svar til Nord-Korea som følge av dataangrepet, sa president Barack Obama fredag. Bilde: Reuters
21. des. 2014 - 17:17
Vis mer

Mens USA jobber for å få på plass en internasjonal reaksjon på dataangrepet mot Sony Pictures, truer Nord-Korea med nye dataangrep.

USA rådfører seg nå med sju land for å få en felles internasjonal respons på hackerangrepet, opplyser en ikke navngitt tjenestemann i Obama-administrasjonen til nyhetsbyrået Reuters.

Samtidig vurderer USAs president Barack Obama om Nord-Korea skal settes tilbake på amerikanernes liste over stater som støtter terrorisme etter angrepet.

Obama vil imidlertid ikke omtale dataangrepet som en krigshandling.

– Jeg mener det var svært kostbar cybervandalisme, sa Obama i et intervju med CNN søndag.

Les også: Nytt spesialsenter gir masterutdanning i etterforskning av datakrim

Ber Kina om hjelp

USA har henvendt seg til Storbritannia, Australia, New Zealand, Sør-Korea, Japan, Kina og Russland, ifølge den høytstående tjenestemannen. I tillegg har USA bedt Kina om hjelp til å forhindre eventuelle nye dataangrep fra Nord-Korea.

– Vi har diskutert saken med kineserne for å dele informasjon, uttrykke våre bekymringer om angrepet og for å be om deres samarbeid, sier han.

– Det vi ser etter, er en form for blokade som kan hindre forsøket deres på å utføre angrep, sier en annen tjenestemann til New York Times.

Les også: Hele Norge spleiser på 10 professorater i cybersikkerhet

Vil slå tilbake

Nord-Korea truer på sin side med å slå tilbake mot Det hvite hus og andre amerikanske mål dersom USA innfører nye sanksjoner som følge av cyberangrepet.

Ifølge landets nasjonale forsvarskommisjon (NDC) er Nord-Korea «rede til en konfrontasjon med USA på alle krigsområder inklusive cyberkrig».

– Våre tøffeste mottiltak vil bli tatt mot Det hvite hus, Pentagon og hele det amerikanske fastlandet, heter det i en uttalelse fra NNC.

Les også: «404 - side ikke funnet». Det kan snart bli historie

Overbevist

Obama sa fredag at han er overbevist om at Nord-Korea sto bak dataangrepet mot filmselskapet Sony Pictures 25. november, som ble iverksatt for å stanse filmsatiren «The Interview» som Pyongyang opplever som en latterliggjøring av Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

USA vil svare «proporsjonalt» på angrepet, sa Obama.

Han ville imidlertid ikke si om bruk av militærmakt eller nye økonomiske sanksjoner mot Nord-Korea er blant alternativene som vurderes.

Nord-Korea nekter for å stå bak dataangrepet og har tilbudt seg å bidra til en felles gransking av saken, noe USA har avslått.

Les også: 5 spørsmål om cyberkrig

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.