KOMMUNIKASJONSLØSNINGER

Tidsdirigenten

Tidssynkronisering av nettverket forbedrer tidsstempling av hendelser og forenkler feilsøking.

Tidssynkroning i nettverket gir fordeler, og det er flere veier til som fører fram.
Tidssynkroning i nettverket gir fordeler, og det er flere veier til som fører fram. Bilde: Istockphoto
30. mars 2013 - 05:54
Vis mer

Tekst: Per André Horpen, Goodtech Products

Nettverksprotokoller for distribuering av tid er godt utbredt i industrielle sammenhenger.

De fleste servere og pc-er som får sin tid satt av en ekstern kilde, benytter seg av SNTP (Simple Network Time Protocol) eller NTP (Network Time Protocol).

Relativ eller absolutt tid? 

Ved å bruke en av disse protokollene for å angi tid på servere og PLS-er i en produksjonslinje, sikres at blant annet loggfiler har lik tid gjennom hele fabrikken. Ser man det hele fra nettverkets ståsted, er det ganske praktisk å ha korrekt tid på alle svitsjer også, ikke bare sluttnodene. Skal man ut og feilsøke, er det svært viktig å kunne være i stand til å logge status på svitsjene. Og for å få feilrapporter i riktig rekkefølge, slik at man kan se hvor problemene oppsto først, er tid alfa omega.

Når du planlegger implementering av nettverkstidsprotokoll, er det viktig å se på følgende spørsmål: Trenger jeg relativ eller absolutt tid? Er det greit at tiden på nettverket ikke er riktig i forhold til UTC (Universal Coordinated Time), så lenge hele nettverket har samme «feil» tid? Eller trenger vi å ha riktig UTC-tid for hele nettverket? 

GPS øker nøyaktigheten 

Dersom det holder med samme tid på hele anlegget, kan man fint bruke en pc eller en server på nettverket som tidsserver. Denne sender regelmessig ut sin egen tid, og alle mottakerne stiller sin klokke etter den tiden de får oversendt. Hvis en må ha nøyaktig tid, anbefales en GPS-mottaker som kan fungere som tidsserver på nettverket.

En tidsserver som er synkronisert mot for eksempel GPS bør brukes hvis det er flere anlegg som skal synkroniseres. For om det sendes SNTP- eller NTP-pakker over Internett, eller via mange interne brannmurer og rutere, degraderes nøyaktigheten og påliteligheten til tidspakkene.   

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.