KRAFT

Tidevannsenergien skyter fart

TIDEVANNSENERGI: Hammerfest Strøm UK har delt ut kontrakter for understellet til turbinen HS 1000, som er på 1 megawatt. Skotske bedrifter posisjonerer seg kraftig i leverandørmarkedet for tidevannsenergi.
TIDEVANNSENERGI: Hammerfest Strøm UK har delt ut kontrakter for understellet til turbinen HS 1000, som er på 1 megawatt. Skotske bedrifter posisjonerer seg kraftig i leverandørmarkedet for tidevannsenergi. Bilde: Hammerfest Strøm
Kjetil Malkenes Hovland
18. aug. 2010 - 10:27

Skotske Burntisland Fabrications (BiFab) skal bygge undervannsstrukturen for Hammerfest Strøms nye prototype HS 1000.

Havturbinen er på 1 megawatt og skal høste energi fra tidevannet. Blant eierne i selskapet finner vi Statoil, Scottish Power og Hammerfest Strøm.

Kontrakten som er inngått med BiFab er på 2 millioner pund (ca. 19 millioner kroner).

Storsatsning i Skottland

Flere selskaper holder på å utvikle sine turbiner. Norske Hydra Tidal sjøsatte nettopp Morild II i Harstad. I Skottland satser de nå stort på tidevannsenergi.

– Tildelingen av 4 millioner pund i kontrakter til Skottland er en tillitserklæring til talentene, ekspertisen og infrastrukturen vår, sier skottenes førsteminister Alex Salmond ifølge en pressemelding fra Scottish Power og Hammerfest Strøm UK.

– Dette er nok et eksempel på hvordan vårt testsenter European Marine Energy Centre på Orknøyene kaster av seg i form av nye utenlandske investeringer i Skottland, sier Salmond, som for tiden er i Norge for å ha samtaler med næringsliv og politikere.

BØLGEKRAFT - HS 1000 Hammerfest strøm 1 mw tidevannsturbin
– Dette er nok et eksempel på hvordan vårt testsenter European Marine Energy Centre på Orknøyene kaster av seg i form av nye utenlandske investeringer i Skottland, sier Salmond, som for tiden er i Norge for å ha samtaler med næringsliv og politikere. TIDEVANNSENERGI: Hammerfest Strøm UK har delt ut kontrakter for understellet til turbinen HS 1000, som er på 1 megawatt. Skotske bedrifter posisjonerer seg kraftig i leverandørmarkedet for tidevannsenergi. Hammerfest Strøm

Flere turbiner på gang

Direktøren i Scottish Power Renewable (SPR), Keith Anderson, sier at det vil komme mange flere tidevannsturbiner i skotske farvann fremover.

– Etter at den første HS 1000-maskinen ble installert ved Orknøyene, planlegger SPR å installere 10 slike turbiner i Islay-sundet, som vil bli den første tidevannsparken av sitt slag i verden, sier han.

Deretter følger en plan om å installere 95 slike turbiner i Pentland Firth, som er et sund mellom Orknøyene og Skottland.

Det er bare noen dager siden konkurrenten Atlantis Resources annonserte at de vil teste sin 1 megawatts-turbin HK1000 i sommer. Det skjer ved testsenteret på Orknøyene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.