BYGG

– Tidenes løft for vei og bane

Regjeringen skal etter det NRK erfarer bruke 3,3 prosent av oljefondet, 125 milliarder kroner, på statsbudsjettet.

Statsminister Jens Stoltenberg lover løft til vei og bane.
Statsminister Jens Stoltenberg lover løft til vei og bane. Bilde: SCANPIX
8. okt. 2012 - 09:52

Regjeringen skal etter det NRK erfarer bruke 3,3 prosent av oljefondet, 125 milliarder kroner, på statsbudsjettet.Pengebruken er dermed godt innenfor handlingsregelen, som begrenser statens uttak fra oljefondet til 4 prosent.

Utviklingsminister Heikki Holmås (SV) bekrefter overfor Dagsavisen at bistandsbudsjettet økes med 2,3 milliarder kroner fra i fjor. Målet om at 1 prosent av inntektene til Norge skal brukes til å hjelpe folk ut av fattigdom, er nå nådd, forteller Holmås.

Beredskapsløftet

Samtidig kan det se ut til at det store beredskapsløftet lar vente på seg.

– Forventningene til beredskapsbevilgninger er overdrevet, sier en sentral kilde i regjeringspartiet SV til Dagbladet.

Fra regjeringshold påpekes det at Gjørv-rapporten ikke først og fremst ber om at penger øses ut til ulike formål. Dessuten vil flere av tiltakene kreve bevilgninger over flere år, noe som letter trykket på dette budsjettet.

Tidligere hadde medienes lekkasjer fra statsbudsjettet noe eksklusivt og mystisk ved seg, men den tiden er for lengst forbi. Nå er det riktigere å snakke om en flom.

– Jeg har sett det har vært mange lekkasjer, men det vil bli mye nytt når statsbudsjettet legges fram likevel, sa finansminister Sigbjørn Johnsen mandag morgen.

SV har fått bred omtale for en av sine største triumfer, nemlig en ny to ukers utvidelse av foreldrepermisjonen som tilfaller far. Og Senterpartiet har fått gjennomslag for en kampsak, nemlig overgang fra krone- til prosenttoll på import av kjøtt og ost.

Nybakt helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) har varslet 100 millioner kroner til rekonstruksjon av bryst for kreftpasienter, 40 millioner til sjekk av tenner for alle over 75 år samt medisinen dabigatran på blå resept til pasienter med hjerteflimmer.

Mye til vei og bane

Søndag kom statsministeren selv på banen.

– Tidenes løft for vei og bane, sa Jens Stoltenberg (Ap) til NRK, før han røpet at Nasjonal transportplan vil bli overoppfylt med 1,5 milliarder kroner.

Dagen før dagen opprant også med 1,5 milliarder kroner til et nytt isgående forskningsfartøy og et flunkende nytt statsstipendiat til artisten Mari Boine.

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) gjør forsøksordningen som gir funksjonshemmede rett til transport til og fra jobb og skole, permanent og landsdekkende.Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) har røpet at det skal settes av drøyt 70 millioner kroner til en uketime med kulturskole for de minste, mens næringsminister Trond Giske (Ap) lover 25 millioner kroner til økt satsing på reiseliv.

Barneminister Inga Marte Thorkildsen (SV) skal bruke 200 millioner kroner til 270 nye stillinger i det kommunale barnevernet, mens Sp-leder Liv Signe Navarsete har vært med på å fronte løftet om 320 millioner kroner i økt tilbakebetaling av moms til frivillige organisasjoner.

Etter å ha kollapset to år på rad i forbindelse med skatteoppgjøret, øker regjeringen dessuten budsjettposten til den statlige forbrukerportalen Altinn med 100 millioner kroner til 258 millioner neste år.

Også boligpolitikken får sitt. Totalt settes det av omtrent 24 milliarder kroner til ulike boligtiltak i 2013. Blant annet styrkes Husbanken med 5 milliarder, bostøtten økes og tilskuddene til kommunale utleieboliger skal opp.

Mer til klimaforskning

Det blir mer penger til klimaforskning og 250 ekstra millioner til fornybar energi i utviklingsland.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Regjeringen setter også av 50 millioner til utbedring av Bergensbanen og bevilger penger til 10 kilometer dobbeltspor på Østfoldbanen. Kulturen skal også få sitt. Nybakt statsråd Hadia Tajik (Ap) skal fylle opp den kulturelle skolesekken med 14 millioner kroner, gi 38 millioner kroner til norsk film og spandere 1,1 millioner kroner ekstra til Nynorsk kultursentrum for administrering av Språkåret.

Det Norske Teatret, som feirer 100 år neste år, får 800.000 kroner mer å rutte med, i tillegg til at arrangør- og festivalstøtten skal økes med 8 millioner kroner. Men det kommer ingen lovfestet maksgrense for hvor mange elever én lærer i grunnskolen kan ha. Planene om en bankskatt som skulle forhindre nye finanskriser, er også skrinlagt

Les også:

Alt om statsbudsjettet 2013

Fakta om statsbudsjettet 2013

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.