KRAFT

– Tidenes høyeste strømpris

Illustrasjosnfoto fra Oppdal.
Illustrasjosnfoto fra Oppdal. Bilde: Sigurdsøn, Bjørn
22. feb. 2010 - 09:43

Strømprisen har doblet seg på Østlandet i løpet av den siste uka. I tillegg til sprengkulde, skyldes økningen problemer med kraftanlegg i Europa.

– Vi har fått kulde tilbake igjen over hele Norden. Det er først og fremst det som gjør at markedet reagerer, det er behovet for strøm som stiger. En sterkt medvirkende årsak er at en del kraftproduksjon, primært svensk kjernekraft, er ute av drift, sier kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen i Statnett til NRK.

Slår toppen fra 2003

Systemprisen, som er grunnprisen før tillegg for overføring mellom regioner og områder, ligger nå på 1,09 kroner per kilowattime, skriver Aftenposten.

– Systemprisen har aldri vært høyere, sier kommunikasjonsdirektør Siw Hauge i Nord Pool Spot. Hun mener prisen nå har passert den forrige rekorden fra 2003, selv om prisen ikke er justert for inflasjon.

Den store økningen som sprengkulda fører til, kan bety mange tusenlapper i ekstrautgifter. På Østlandet har prisen doblet seg den siste uka, fra en gjennomsnittlig døgnpris på 59 øre per kilowattime til 1,23 kroner.

Dyrest er det fortsatt i Midt- og Nord-Norge, der prisen er på over 4 kroner per kilowattime. I tillegg kommer moms, elavgift, nettleie og påslag fra kraftselskapene.

Lite vann i magasinene

Bitende kulde i hele Norden og lav vannstand i magasinene får skylda. Leder Roger Lie i hedgingavdelingen i Hafslund påpeker overfor Aftenposten at beholdningen i vannmagasinene kan nå et kritisk nivå.

– Situasjonen kan bli kritisk når vi nærmer oss snøsmelting fordi flere magasiner kan gå tomme, sier Lie.

Brudd på kabelen mellom Norge og Nederland, samt at en del svenske kjernekraftverk er ute av drift, påvirker også prisen i negativ retning for forbrukerne.

– Hvis det fortsatt blir tørt og kaldt, risikerer vi enda høyere priser. Men det er grunn til å tro at det roer seg utover uken, sier Lie. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.