KRAFT

Tidenes dyreste strøm

KRAFTLØSE DANMARK: I kveld vil strømprisene i deler av Danmark være de høyeste noensinne. Bakgrunnen er dårlig overføringsnett fra Tyskland, manglende svensk atomkraft og liten vindkraftproduksjon. Her det danske 400 kV-nettet ved Vejle Ådal.
KRAFTLØSE DANMARK: I kveld vil strømprisene i deler av Danmark være de høyeste noensinne. Bakgrunnen er dårlig overføringsnett fra Tyskland, manglende svensk atomkraft og liten vindkraftproduksjon. Her det danske 400 kV-nettet ved Vejle Ådal. Bilde: Energinet.dk
Kjetil Malkenes Hovland
7. des. 2010 - 15:36

Mellom klokka 17 og 19 i kveld vil strømprisene stige til det høyeste nivået noensinne på Sjælland i Danmark.

Ifølge Dansk Energi vil en kilowattime koste 15 danske kroner i dette tidsrommet.

Samtidig ligger prisene på rundt 75 øre per kilowattime i resten av Norden.

Les også: Risikerer ekstrempriser til 2015

– Høyeste priser noensinne

– I noen uker har vi hatt temmelig høye elpriser i Danmark og resten av Norden. Men i dag treffer vi det såkalte prisloftet. Det er simpelthen de høyeste priser som har vært registrert i Danmark noensinne, sier sjefskonsulent Stine Grenaa Jensen i Dansk Energi til nyhetsbyrået Ritzau.

Det er manglende overføringskapasitet fra Tyskland til Sjælland som fører prisene i været. I tillegg mangler to svenske atomreaktorer.

– Den strømmen som til daglig kommer fra Sverige til Øst-Danmark er stort sett nullstilt i dag. Ettersom Sjælland verken kan få elektrisitet fra Sverige eller Tyskland på grunn av overføringskapasiteten står vi i en situasjon der man simpelthen ikke kan få elproduksjon nok til å dekke forbruket, sier Jensen til Dansk Energis nettsider.

Les også: Nok en strømrekord

Blir utjevnet over tid

Denne situasjonen forekommer ytterst sjelden.

Produksjonen av vindkraft er for tiden også liten, siden det ikke blåser så mye. Folk på Sjælland må nå forberede seg på høye priser fram til 13. desember, hvor Kontek-kabelen er tilbake.

– Den spesielle situasjonen på elmarkedet har ikke den store betydningen for privatkunder. Selv store svingninger i prisen blir utjevnet over tid, sier Jensen til Ritzau.

Les også:

Lik strømpris i hele Norge

Statnett ber om årlig dispensasjon

Kjernekraftproblemer kan sende prisene til himmels

Ny reaktorstans driver strømprisene oppover

Alle reaktorer i gang

Bygger motorvei til Europa

Forlenger konsesjonen for gasskraft

Frp krever kjernekraft

Hydro og Elkem: Bidrar til lavere strømpris

– Tømmer vannmagasinene

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.