MARITIM

Tiden er i ferd med å renne ut for de fem i savnet ubåt

Håpet om å finne Titan og redde de fem om bord er i ferd med å svinne. Om få timer er det slutt på oksygenet i den savnede ubåten. 

Håpet om å finne den savnede ubåten Titan i Nordatlanteren er i ferd med å svinne. Den 6,7 meter lang ubåten har fem mennesker om bord og ligger trolig på rundt 4000 meters dybde.
Håpet om å finne den savnede ubåten Titan i Nordatlanteren er i ferd med å svinne. Den 6,7 meter lang ubåten har fem mennesker om bord og ligger trolig på rundt 4000 meters dybde. Foto: AP / NTB
22. juni 2023 - 08:07

Den amerikanske kystvakten har anslått at Titan, som kan ligge på opptil 4000 meters dyp i Nordatlanteren, går tom for oksygen i 11-tida torsdag.

Alt tyder på at de fem om bord vil dele skjebne med de over 1500 som omkom da passasjerskipet Titanic sank i det samme området i april 1912.

Letingen etter Titan gikk i morgentimene torsdag inn i en nærmest desperat fase, men ingen hadde særlig håp om å finne den lille ubåten.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

– Det er bekmørkt der nede. Det er iskaldt. Havbunnen er kupert og mudrete, og du kan ikke se hånden for deg, sier Titanic-ekspert Tim Matlin til NBC News.

Stor leteaksjon

En rekke redningsfartøy deltar, men selv om den 6,7 meter lange ubåten blir funnet i siste minutt vil det gjenstå en krevende operasjon med å hente den opp fra dypet. Om ubåten fortsatt er hel og om de fem om bord er i live, er også et åpent spørsmål.

Redningsetatene tror ikke det er mulig å finne noen av de savnende etter brukollapsen i live.
Les også

Søket innstilles: Seks savnede antas omkommet

Trykket i 4000 meters dybde er rundt 400 ganger så høyt som ved overflaten, og belastningen på ubåten og utstyret som eventuelt må benyttes for å hente den til overflaten, er derfor enormt.

Mistet kontakt

Titan har vært savnet siden søndag morgen da kapteinen satt kurs mot Titanic. Om bord var en guide og tre passasjerer som hver hadde betalt nærmere 2,7 millioner kroner for turen.

En time og tre kvarter senere mistet følgebåten kontakt med dem, og ingen vet hva som har skjedd siden.

Sonarbøyer har fanget opp noe som kan være bankelyder, men ingen tør å si med sikkerhet om dette kommer fra Titan.

– Vi må være ærlige og innrømme at vi ganske enkelt ikke vet hva disse lydene er, sier kaptein Jamie Frederick i den amerikanske kystvakten.

– Men vi må være optimister og håpe, legger han til.

Les også

Nord-Korea skal ha skutt opp rakett

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.