Tester ut kroppskamera for å øke sikkerheten for veiarbeiderne

Veiarbeidere kan ofte ha en hverdag preget av både stress og aggressive trafikanter. I Sverige er Svevia i gang med et  pilotprosjekt med kroppskameraer og kameraer i arbeidskjøretøy.

Kroppskameraer er effektive for å forebygge vold, viser erafringer fra England.
Kroppskameraer er effektive for å forebygge vold, viser erafringer fra England. Foto: Mikael Sjöberg
15. feb. 2023 - 12:47

– Systemet er testet av flaggvakter i Gøteborg og driftspersonell i Stockholms indre by. Det er ennå for tidlig å si noe sikkert om resultatene, men det ser bra ut så langt. Flere opplever økt sikkerhet. Forsøkene fortsetter, sier Andreas Bäckström, som er forretningsutvikler i Svevia.

Emilie Enger Mehl.
Les også

Klart for byggestart for norsk-svensk politistasjon

Testet ut på togstasjoner i England

Det er allerede dokumentert at kroppskameraer kan virke forebyggende mot vold. Ifølge en britisk studie ble antallet hendelser nesten halvert da ansatte på togstasjoner fikk utdelt kroppskameraer.

– Vi ønsker å øke sikkerheten til våre ansatte og på sikt skape en generell bevissthet i samfunnet om at også veiarbeidere kan bruke kroppskamera. En bevissthet som skal forebygge kriminalitet, og få publikum til å opptre mer respektfullt, sier Andreas Bäckström.

Skal avskrekke og forebygge

Han påpeker at målet ikke er å dokumentere trakassering eller kriminalitet.

– Allerede ved trakassering har det gått alt for langt. Hensikten er først og fremst å avskrekke og forebygge, omtrent som med fotobokser.

Prosjektet drives med støtte fra den svenske byggbranschens utviklingsfond (SBUF). I tillegg til Svevia har prosjektets referansegruppe representanter for flere bedrifter i bransjen.

– Prosjektets resultater skal også deles med andre aktører i bransjen. Sikkerhetsarbeid skal vi ikke konkurrere om, men gjøre sammen. I tillegg må kroppskameraer bli vanlige og aksepterte i hele bransjen, om vi skal oppnå størst mulig effekt, sier Andreas Bäckström.

Et 20-tall kyr på Dyster gård tusler rundt på beitemarkene med et halsbånd fullstappet med solceller, kommunikasjon og elektronikk.
Les også

Nå kommer cyberkyrne

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.