IT

Tester fremtidens mobilkommunikasjon

Finn Halvorsen
13. mars 2009 - 07:40

Det er vel ikke noe nytt i det, vil mange hevde – og med rette.

Vi har allerede nå imponerende kapasiteter i dagens 3G og HSPA mobilnett, hvor dekningen sakte, men sikkert brer seg utover landet.

Vi snakker om overføringskapasitet på opptil flere Mbit/s, nok til for eksempel å kunne se TV på mobilen.

Les også: Snart 4G i Norge

Neste generasjon

Dette dreier seg om neste generasjon mobilteknologi, med den kryptiske forkortelsen LTE – Long Term Evolution.

Da snakker vi om nedlastingshastigheter på over 100 Mbit/s. Det er tall vi vanligvis knytter til fiberkabeloverføring.

I Telenors testlaboratorium på Fornebu er man i full gang med å teste ut den nye teknologiens muligheter.

Tidlig fase

I første omgang benyttes Ericssons LTE-radioutstyr, som ble introdusert på markedet for et knapt år siden.

– Det er viktig å være klar over at vi er i en tidlig fase. Vi har riktignok vist at det er praktisk mulig å overføre opp til 170 Mbit/s, dette er resultater fra et meget begrenset testoppsett, helt på hjemmebane og med de mest moderne MIMO-antenner (Multippel-In – Multippel-Out) rett utenfor vinduet, sier seniorforsker Rune Harald Rækken hos Telenor R&I.

Men han er mer enn villig til å demonstrere overføring av tre samtidige HDTV-kanaler for TUs utsendte.

Kvaliteten er så vidt vi kan bedømme helt utmerket, og speedometernåla slår ikke ut lenger enn til ca. 17 Mbit/s. Det er med andre ord enda en tierpotens å gå på.Tester Huawei i april

– I april setter vi i gang utvidede tester med utstyr fra Huawei. På det tidspunktet begynner også LTE-utstyr, både maskin- og programvare, å bli mer kommersielt tilgjengelig. Standardiseringsarbeidet vil også ha kommet et steg videre. LTE versjon 8 er i ferd med å vedtas i disse dager, sier Rækken.

I denne testen blir også flere Telenor-ansatte involvert som testpersoner. Men verken Rækken eller forskningsdirektør Hans-Christian Haugli vil si noe om når LTE vil tilbys Telenors ordinære kunder.

Både TeliaSonera og NetCom har sagt at de vil lansere LTE i Stockholm og Oslo tidlig i 2010 basert på henholdsvis Ericsson- og Huawei-utstyr.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Vi har tradisjon for grundige tester før vi innfører ny teknologi i nettet, sier Haugli. – Det vil vi også gjøre i dette tilfellet. Vi opererer dessuten i en rekke ulike markeder verden over. Det som prioriteres i ett marked, kommer kanskje lenger ned på listen i et annet. Vi må ha gjort hjemmeleksen før vi setter i gang, sier Haugli.Mange fordeler

Men han er ikke i tvil; LTE blir den kommende mainstream mobilteknologi. Teknologien har en rekke fordeler fremfor dagens teknologi. Raskere responstid gir en helt annen brukeropplevelse for alle, og ikke minst de som kjører online-dataspill.

– Men kanskje enda viktigere er at LTE gir en langt bedre frekvensutnyttelse enn dagens mobilteknologier. Standardiseringsarbeidet går også mot at vi etter hvert får en felles global standard for mobilkommunikasjon. Det liker vi. Det gir billigere utstyr, sier Haugli.

Les også: Lynrask 4G-revolusjon

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.