MOBIL

Test: null

Vi prøvekjører iOS 7

Apple iOS 7 tar ingredienser fra konkurrentene og setter dem sammen til en lekker brukeropplevelse.

Marius ValleMarius ValleJournalist
17. juni 2013 - 21:00
Vis mer

Apple lanserte tidligere i uken iOS 7. Dette er det nye operativsystemet til selskapets iPhone, iPad og iPod Touch, og vi tipper de aller fleste med intreresse for personlig interesse har fått med seg akkurat dette.

LES MER: Dette er nytt i iOS 7

iOS 7 er ikke tilgjengelig for folk flest riktig enda. Den er kun tilgjengelig i beta-utgave for utviklere. Det vil si at du må være registert som utvikler hos Apple for å få tilgang til den.

Selv om det kan være fristende å forsøke å installere den nye iOS-utgaven er det lurt å ha i bakhodet at den strengt tatt ikke er egnet til daglig bruk enda. Det er mange feil, apper kan kræsje, telefonen kan låse seg, og batteriet kan tømmes unormalt raskt. Vi anbefaler altså at du venter til endelig versjon lanseres før du installerer iOS 7.

Slik kan du teste iOS 7

Skulle du likevel ønske å leve på kanten, er det en smal sak å installere betaversjonen. Det kreves som nevnt at du er registrert som utvikler. Deretter må du registrere telefonen din i Apples database for utviklerenheter.

Det siste er et kritisk punkt. Det finnes en rekke aktører som lar deg registere telefonen din uten å opprette en utviklerkonto. Det krever at du gir fra deg serienummeret på telefonen og betaler noen dollar. Men du bør vite at dette bryter med Apples retningslinjer, og at de dermed kan deaktivere telefonen din når som helst.

Det finnes også andre metoder som angivelig ikke krever registrering, men disse har vi ikke forsøkt selv.

Om vi skal anbefale noe, er det å registrere seg som utvikler. Dette koster 99 dollar. Du kan deretter registrere telefonen din, laste ned iOS 7 beta, og installere ved hjelp av iTunes på PC eller Mac.

Prosessen er kort fortalt slik:

  • Last ned riktig iOS 7-versjon for din telefon.
  • Pakk ut .ipsw-filen fra .dmg-pakken med et passende program.
  • Oppdater iPhone til siste utgave av iOS 6, og iTunes til siste versjon.
  • Ta sikkerhetskopi av innholdet på telefonen via iTunes.
  • I oversiktsvinduet for iPhone i iTunes holder du shift inne, og trukker på "Gjenopprett iPhone".
  • Velg .ipsw-filen med iOS 7 beta, og gjenopprett.
  • Når prosessen er ferdig har du iOS 7 på telefonen.



Det nye kontrollsenteret bor i bunnen av skjermen, og kan når som helst hentes frem ved å sveipe oppover.

Slik er iOS 7

Da vi fulgte Apples lansering skal vi innrømme at vi ble smittet av entusiasmen. I praksis opplever vi imidlertid en rekke av nyhetene i iOS 7 som et resultat av at Apple må holde tritt med konkurransen.

Det er for eksempel nyttig å ha rask tilgang til innstillinger som Bluetooth, Wi-Fi, og lysstyrke. Det er også nyttig å ha kjapp tilgang til musikkontroller og justering av lysstyrke på skjermen. Men ærlig talt: Vi skriver 2013. Dette forventer vi.

En del av de nye funksjonene i iOS 7 er også tydelig inspirert av hva konkurrentene driver med. Vi tenker spesielt på den nye app-veksleren, som minner om tilsvarende løsninger i Windows Phone, Palms WebOS og HTCs fjorårsmodeller.

At det minner om andre løsninger er ikke negativt i våre øyne. Her har Apple åpenbart sett løsninger som fungerer hos konkurrentene. Alle produsenter gjør dette. Se bare på de siste utgavene av Nokias Symbian, som fikk en rekke åpenbare Android-inspirerte funksjoner.

Vi har sett nærmere på en del av det nye i iOS 7. Av hensyn til lengde kan vi ikke gå igjennom hver eneste detalj, men vi har gjort oss noen betraktninger om noen av nyhetene, oppdateringene og helhetsinntrykket.



Fra venstre: Låseskjermen, varselsenteret, appmenyen og innkommende anrop.

Utseende

Når det kommer til selve designuttrykket i iOS 7 liker vi retningen Apple har beveget seg i. Det har ikke vært noen grunnleggende endringer i utseendet på menyene siden iOS 4, og vi tipper det er flere enn oss som har tenkt at iOS har sett litt gammelmodig ut en stund nå.

I iOS 7 har Apple satset på lyse farger og tynnere skrifttyper. Det tar seg godt ut på de høyoppløste iPhone-skjermene. Menyikonene har blitt frisket opp, og har nå fått et mer minimalistisk utseende.

Animasjon av apper som åpnes og lukkes er ny. Når du trykker på et app-ikon "zoomer" du inn til appen. Lukker du den zoomer du ut til app-menyen igjen.

Som nevnt er det mulig å ha animerte bakgrunner. Det følger med to slike såkalte dynamiske bakgrunner. 

Også telefonappen har blitt oppgradert med nye nummertaster. Det ser rent og pent ut. Når noen ringer deg ser det også friskere ut. Du trekker fingeren over svare- eller avvise-feltene. Du kan også velge å legge inn en påminner om at du skal ringe personen opp igjen, eller svare med en SMS.

En detalj som har fått en del oppmerksomhet er at iOS 7 bruker telefonens bevegelsessensor til å skape en 3D-effekt i menyer. Mest synlig er det på hovedmenyen, hvor app-ikoner og bakgrunn beveger seg litt i forhold til hverandre når du vipper på telefonen. Det gir en illusjon av dybde, og ser for så vidt litt stilig ut. Dette er for øvrig en effekt Microsoft hadde på sin mediaspiller Zune HD for noen år siden.

Du får også denne effekten i dialogbokser, som når du skal taste inn passord i App Store. Da ser det vel heller mest ut som om boksen flytter på seg, heller enn at det ser veldig 3D ut.

Apple har gått for en viss grad av gjennomsiktighet i mange menyelementer. Når du skriver meldigner kan du for eksempel se konturene av samtalene dine om disse er skjult bak tastaturet. I nettleseren ser du på samme måte konturene av nettsiden bak adressefeltet og menylinjen på bunnen av skjermen.



Fra venstre: appveksleren, innstillingsmenyen, tilbake-bevegelse i nettleseren.

Nye menyfunksjoner

Apple har integrert en tilbakefunksjon, som på sett og vis minner om tilbake-tasten i Android. I Apple-apper kan du nå sveipe en finger fra siden og skjermen og innover for å gå tilbake til forrige vindu. På samme måte kan du hoppe fremover igjen. Nyttig for eksempel i innstillingene, eller i nettleseren.

Låseskjermen er oppdatert. Der hvor iOS 6 viser den virtuelle skyvebryteren, er denne nå borte på iOS 7. Det tok oss faktisk litt tid før vi forsto hvordan telefonen skal låses opp. Det er ganske enkelt bare å trekke en finger mot venstre side av skjermen.

Fra låseskjermen kan du for øvrig også åpne kontrollsenteret ved å trekke en finger fra bunnen av skjermen og oppover. Deretter kan du kan justere innstillinger eller skifte spor i musikkspilleren.

Du kan også åpne varslene herfra, ved å trekke en finger fra toppen av skjermen og nedover. Akkurat som på mange Android-telefoner.

Varselsenteret fungerer som før, men er nå delt opp tre faner: I dag, alle og ubesvarte. I dag gir deg en oversikt over dagens kalenderhendelser, akjser, og været. Alle er alle varslene, som tapte anrop og nye meldinger. Ubesvarte er rimelig selvforklarende. 



Spotlight hentes nå frem ved å trekke en finger nedover skjermen.

Spotlight har flyttet

Vi la umiddelbart merke til at søkefunksjonen Spotlight er borte. På iOS 6 kan du bla deg helt til venstre eller trykke på hjemtasten for å finne denne. Vel, borte er den ikke i iOS 7. Den har fått en ny plassering. Du trekker en finger fra litt under toppen av skjermen og nedover for å åpne søkefeltet. Derfra søker du etter apper, meldinger, filer og annet på telefonen.

Det for så vidt en grei løsning, men vi kommer ofte i skade for å åpne varselsenteret i stedet for søkefeltet når vi bruker den. Og den er kanskje ikke like åpenbart tilgjengelig som før.

Appveksler

Appveksleren har fått en real overhaling. Som nevnt over viser den skjermbilder fra de forskjellige appene, i stedet for bare ikoner. Ikonene er dog ikke borte, da de ligger under skjermbildene.

Å avslutte apper herfra gjøres på en ny måte. I stedet for å holde en finger over ikonet til du får valg om å avslutte apper, trekker du skjermbildet oppover. Dette er samme metode som Palm WebOS hadde, og det er ganske likt måten appveksleren i Android fungerer.

Vi opplever dette langt mer oversiktlig enn løsningen i iOS 6, som altså kun er ikoner.



Kameraappen i iOS 7.

Kamera og bilder

Apple har oppdatert kameraappen. Nå veksler du mellom de forskjellige modusene ved å sveipe over skjermen. Dermed er det gjort i en fei å skifte til videoopptak eller panoramafoto. 

har du iPhone 5 kan du dessuten legge til filtre når du tar bilder. Men slike filtre kan legges til i ettertid via kamerarullen senere om du vil.

Grensesnittet i kameraappen oppleves som enklere og mer minimalistisk enn tidligere. Det er fortsatt ingen avanserte valg her, så du kan ikke gjøre all verdens innstillinger. En hel masse innstillinger vi aldri bruker finner vi på en rekke andre telefoner, så vi savner det ikke.

Du kan for øvrig zoome mens du tar opp video i iOS 7. En kjekk funksjon å ha tilgjengelig, men som ikke fungerer på vår testtelefon.



Safari viser nå kun nettadressen i en lav linje øverst. Til høyre ser du den nye fanevisningen.

Safari

Nettleseren har fått en skikkelig overhaling. Noe av det vi liker best at du endelig nå kan søke ved å skrive søkestrengen rett i adressefeltet. Den gamle søkeboksen er borte. Det er utelukkende positivt, syns vi.

Nettleseren er dessuten nå mer en fullskjermopplevelse. Det vil si, i motsetning til tidligere er nå internettadressen alltid synlig på toppen. Men menyfeltet i bunnen av skjermbildet er nå borte under surfing. Alt i alt er det altså noe mer plass til innhold i nettleseren. Det oppleves spesielt positivt på iPhone 4S, som har lavere skjerm enn iPhone 5.

Som før kan du åpneflere nettleserfaner, og ha disse i bakgrunnen. Men det er ikke lenger noen begrensning på hvor mange faner du kan ha åpne.

Fanene vises omtrent som arkivkort i en skuff. Det er en oversiktlig måte å vise flere faner samtidig.

Annet

Ellers er kalenderen oppdatert med nytt utseende. Du kan nå flytte kalenderhendelser mellom dager ved å trekke dem til en annen dag.

De andre Apple-appene er også oppdatert. For eksempel har kalkulatoren, klokken og vær-appen fått nytt utseende. Talegjenkjenningsfunksjonen Siri har blitt mer omfattende, men fungerer fortsatt ikke på norsk.

iOS 7 har fortsatt Apples egne kart-app, og denne har nå støtte for fotgjengernavigering med sving-for-sving-veiledning. Men Vågen i Bergen er fortsatt tørrlagt.

I App Store kan du nå vise hvilke apper som er populære i nærheten av din plassering. Det er åpenbart ikke så mange som bruker iOS 7 i nærheten, for App Store finner ingen forslag her.

iOS kommer nå med lommelykt integrert. Denne finner du i kontrollsenteret, så det er ikke lenger noen grunn til å installere en egen app for dette.

Den nye delefunksjonen AirDrop, som lar deg dele innhold med andre iOS 7-brukere, har vi ellers ikke fått anledning til å teste ut.

LES MER: Dette er nytt i iOS 7



Måten appikonene kommer susende inn på skjermen er litt annerledes enn i iOS 6. En av mange bekker små som danner stor å.

Oppsummert

Vårt inntrykk av iOS 7 er at dette er en etterlengtet oppfriskning av et operativsystem som begynner å dra på årene. Det er ingenting her som er revolusjonerende, og det er ikke mye som er endret radikalt hvis du ikke ser på det med Apple-øyne.

Apples kontrollfilosofi er den samme, og iOS fungerer stort sett på samme måte som før. Det er fortsatt lett å argumentere for at Android er et mer fleksibelt operativsystem.

Vi er blant dem som gjerne påpeker at en rekke av nyhetene, som kontrollsenteret, er funksjoner andre operativsystem har hatt lenge. Om det er kopiering av andres ideer? Åpenbart. Gjør det noe? Absolutt ikke. Alle andre gjør det samme. Apple har samlet ingredienser fra andre plattformer, og bakt sin egen kake med dem.

Det viktige er at Apple har gjort nødvendige grep for å løfte iOS opp på nivå med konkurransen. iOS 7 fremstår som enklere i bruk, og ikke minst langt lekrere enn iOS 6. 

At det ser bedre ut er selvsagt en subjektiv vurdering. Men vi tror de aller fleste iOS-brukere kommer til å sette pris på denne oppdateringen. Vi gjør det definitivt.

Vi registerer at mange har latt seg hisse opp over de nye ikonene i hovedmenyen. Vi ser ikke helt det store problemet, skal vi være ærlige. Men vi leser at dette sannsynligvis vil endre seg innen endelig lansering uansett.

Siden dette er en betaversjon er det antakelig mye annet som også kommer til å endre seg. Vi skal derfor vente med å felle noen endelig dom over iOS 7. Men vi liker det vi har sett så langt.

LES OGSÅ: iOS 7-funksjonene du ikke får

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.