Alle som har brukt en handsfree, vet at det kan være fryktelig praktisk. Du frigjør en hånd, slik at du kan gjøre andre ting mens du snakker, og slipper i tillegg strålingen noen hevder kan steke hjernecellene dine.
Businessretta
Men et ekstra sett kabler kan være både slitsomt og irriterende, og derfor kan et blåtann-hodesett være langt mer praktisk.
Og disse koster ikke lenger flerfoldige tusen kroner og er forbeholdt businessfolk med stresskoffert og sort frakk.
I dag får du blåtannsett fra noen ytterst få hundrelapper til det samme antall av de største lappene.
Avansert
Kvalitetsforskjellene er imidlertid store, som med det meste annet som skal foregå trådløst. Det er tross alt snakk om relativt avansert elektronikk – samtalen skal gjengis prikkfritt, uønsket støy skal holdes unna, tilkoblingen må være stabil og det lille batteriet bør helst holde litt lenger enn at du må ha en nødlader med deg overalt hvor du går.
Alle de tre modellene i vår test har doble mikrofoner og hver sin avanserte metode for å vite hva som er stemmen din og hva som er støy. Alle teknologiene fungerer ikke like godt, men blåtannsettene ser likevel ut til å ha blitt både brukervennlige og gode.
Vi er også veldig fornøyde med at alle bruker standard microUSB til lading og PC-tilkobling. Fortsett med det!
Jabra Stone
Jabra er et velkjent navn innenfor blåtannhodesett. Med Stone har de gått vekk fra standarddesignen på slike sett, og laget et veldig diskret og lett hodesett som sitter godt på øret.
Bærekomforten er god, men vi merker litt ”slitasje” så fort hodesettet har sittet på lenger enn en time. Bøylen, som ikke er avtagbar, kan også være noe upraktisk om du har briller.
Multifunksjonslader
Svært praktisk er imidlertid den medfølgende laderen, som også fungerer som oppbevaringsboks og inneholder et eget lite batteri som kan lade hodesettet, selv når du er langt unna en stikkontakt. Det er særlig bra siden batteriet i selve settet ikke er mye å skryte av.
Det skal holde til to timer tale, ifølge Jabra. Her holdt det i cirka to døgn med lett bruk.
Rør
Talekvaliteten til Jabra Stone er litt ujevn, noe som for så vidt ikke er så rart, med tanke på at mikrofonen i dette tilfellet sitter på øret, og ikke vendt ned mot munnen.
Motparten sliter iblant med å høre hva du sier, selv om det er helt stille der du er. I tillegg blir lyden fort litt hul, og vi har hørt at det høres ut som om vi snakker gjennom et rør. Lyden du får inn i øret er også noe ullen.
Støyreduseringen, i Jabras tilfelle kalt Noise Blackout Extreme, er dessverre en skuffelse. Både vind, trafikk og andre folks samtaler høres godt, og talekvaliteten er i tillegg dårligst av de tre settene vi har testet.
Blandet drops
Brukervennligheten er grei, men ikke mer. Det er blant annet litt irriterende at du må sette headsettet i laderen og så ta det ut igjen for å sjekke batteri- og bluetooth-status.
Dermed blir det til at du konstant må ha med deg den lille svarte boksen. I tillegg har selve settet kun én knapp, og kan iblant være litt vanskelig å operere.
Pris: Cirka 795 kroner
Jawbone Icon
Jawbone Icon er laget for å tekkes de designbevisste, og kommer i seks ulike varianter. Settet i seg selv er veldig lett og fint, men også her kan bøylen være upraktisk om du har briller.
Bærekomforten er veldig god, selv etter lang tid, men Icon sitter ikke veldig godt fast på øret, så dette er ikke settet for raske hodebevegelser.
iPhonevennlig
Icon kommer med ekstrafunksjoner om du har iPhone, som for eksempel muligheten til å sjekke gjenværende batteri rett på skjermen. Batteritiden kan også leses opp av en robotstemme når du trykker på samtaleknappen, noe som er veldig praktisk.
Stemmen leser også opp nummeret når det er noen som ringer, slik at de som har god hukommelse kan vite hvem det er før de svarer. Jawbone har her skjønt mye når det gjelder brukervennlighet.
Batteriet holder i opptil 4,5 timer med samtaler, ifølge produsenten, og det er ikke langt fra sannheten. Det er respektabelt, og langt bedre enn for eksempel Jabras variant.
Vibrasjonsfølsom
Jawbone bruker en egen liten ”pinne” som registrerer vibrasjoner fra kinnet, slik at den bedre skal kunne vite at det er du som snakker.
Og det virker - talekvaliteten her er faktisk best av de tre settene, både i støyete og rolige omgivelser.
Støyreduksjonen, kalt NoiseAssassin, og vindfiltreringen er imidlertid marginalt dårligere enn hos i.Voice. Prisen er også litt høyere. Til å være en så liten dings er likevel totalinntrykket veldig bra.
Pris: Cirka 899 kroner
i.Voice Pro 901
Hong Kong-baserte i.Tech er store på småelektronikk i Asia, og i.VoicePRO 901 er det mestselgende blåtannsettet i både Hong Kong, Singapore og Malaysia.
Settet ser litt mer businessorientert ut enn de to andre settene i testen, og er også litt større, rent fysisk sett.
Det sitter godt på øret, og har en bøyle som kan snus, og som dermed passer både høyre og venstre øre. Bøyla sitter også best av de tre i testen om man bruker briller.
Solid
Byggekvaliteten er god, og stålbøyla er langt mer solid enn plastbøylene på de to andre settene, som ser ut til å kunne knekke når som helst. Den er i tillegg ganske komfortabel, selv om vekten er noe høyere enn på konkurrentene.
Støyreduksjonen er den beste av de tre settene, med strålende filtrering av både vind og kraftig trafikkstøy. På talekvaliteten må imidlertid i.Voice altså så vidt se seg slått av Jawbone.
Under testsamtalene reagerte personen i den andre enden på at vi snakket veldig høyt, og at det spraket litt i røret, selv om vi ikke snakket høyere enn med de andre settene.
Mystisk
Batterilevetiden er også god, med rundt fem timer samtale.
Vi skulle imidlertid gjerne hatt en metode for å få vite hvor mye batteri som gjenstår, enten fortalt rett i øret eller gjennom lyssignaler. Slik det er, må man vente til batteriet nesten er tomt før det begynner å blinke rødt.
Likevel; dette er et veldig godt sett, selv om det kanskje ikke er like diskret som vi gjerne skulle ha ønsket.
Pris: 795 kroner.