TESTER

Test: null

TEST: Jabra Solemate

Jabra Solemate gjør det lett å ta musikken med seg overalt.

Marius ValleMarius ValleJournalist
18. des. 2013 - 23:47
Vis mer
Kort oppsummert

Jabra Solemate er en liten høyttaler med Bluetooth og NFC. Den spiller bedre enn Jabras minste modell i serien, men er ikke egnet til å levere mengder med trøkk. Om du først og fremst vil ha en liten og portabel høyttaler med rimelig god lyd er dette et godt valg.

TEST: Jabra Solemate

For en drøy måned siden testet vi den lille og gode trådløse høyttaleren Jabra Solemate Mini. Dette er en Bluetooth-basert høyttaler som er enkel å ta med seg. Vi hadde mye positivt å si om den, men vi hadde også innvendinger mot lyden. Den lille størrelsen setter naturlig nok sine begrensninger i den avdelingen.

Nylig fikk vi inn storebroren til test. Dette er den originale Solemate-høyttaleren, som er større enn minstemann. For å gjøre en lang historie kort: Den gjør nøyaktig det samme. 

Navnet på serien spiller på at undersiden av høyttaleren ser ut som en såle på en joggesko.

Som den minste i serien har Solemate en sålelignende underside som gjør at den står støtt. Den har en lydledning festet i undersiden, slik at denne er tilgjengelig i de tilfellene du skal koble til noe som ikke har Bluetooth. 

LES OGSÅ: Denne gjør stereoanlegget trådløst

Den har batteri innebygget, og lades med en vanlig Micro-USB-lader. NFC-støtte har den også, slik at du kan berøre høyttaleren med Android- eller Windows-mobilen din for å koble opp automatisk.



Solemate ved siden av sin mindre og yngre bror.

Utseendemessig er de to ganske like, med unntak av at denne høyttaleren ikke har gummioverflate andre steder enn i bunnen. Resten er laget i hardplast. Den har også en hempe på venstre side, slik at den er enkel å bære med seg.

Og så er høyttalerne bak grillen større, og spiller høyere. Faktisk er de tre stykker her, mot to på Mini-utgaven.

Spesifikasjonsarket forteller at Solemate har en batteritid på maksimalt åtte timer når du spiller musikk. Hviletiden er oppgitt til 40 dager. Vi har inntrykk av at i alle fall spilletiden er omtrent som oppgitt.

Det hele veier 610 gram, og måler 17,2 x 6,4 x 7 cm. Den er også motstandsdyktig mot vannsprut og støv, uten at vi tror det er noen god idé å ta den med på svømmetur.

I bruk

I bruk er Solemate i lik den minste utgaven. Foruten volumtaster finner du her en egen tast som forteller deg hvordan det ligger an med gjenværende batterikapasitet. Den samme tasten kan også brukes til å slå sist oppringte nummer, og til å svare på innkommende anrop.

Solemate fungerer nemlig også som høyttalende håndfri, og under testperioden opplevde vi lyden som helt grei. Noen erstatning for en dyr høyttalertelefon er den imidlertid ikke.

Det eneste vi egentlig savner er musikkontroller på selve høyttaleren, men vi kan ikke si at vi føler at dette er noen stor mangel. Det er tross alt like greit å skifte sang på mobilen.

Å koble opp mobilen er så enkelt som å skru høyttaleren på, berøre NFC-merket og starte avspilling av musikk på mobilen. Om du har en mobil uten NFC, eller vil koble den til for eksempel PC-en eller nettbrettet skyver du strømbryteren helt opp, så går Solemate i paringsmodus. Ikke noe hokus pokus her, med andre ord.



Solemate kan kobles til alle telefoner med Bluetooth.

Lyd

Det skal også nevnes at Solemate ikke støtter AptX-kodek. Det er kanskje ikke et must på en høyttaler av denne størrelsen heller. Vi opplever lyden som klar og fin.

LES OGSÅ: Dette trenger du å vite om AptX

Siden Solemate er større enn Mini-utgaven forventet vi langt større og fyldigere lyd. Det har den helt klart, takket være den tredje høyttaleren, som tar seg av mellomtone. Den har mye mer å gi i bassområdet, og er mer behagelig å høre på over lengre tid.

Høyere spiller den også, men som Mini trives den imidlertid et hakk eller to under full lydstyrke. På full pinne blir lyden tydelig forvrengt. Vi kan egentlig fortsette sammenligningen. Solemate har det samme problemet som Mini. Når du skrur opp lyden forsvinner nemlig mye av fylden. Her er det rett og slett ikke mulig å få ut bass som river i sjela, men vi forventer ikke at Jabra bryter fysikkens lover heller.

Så selv om den er større og kraftigere og lyden helt klart er fyldigere, egner den seg nesten like dårlig som partyhøyttaler som lillebroren.

Vi syns likevel den gjør en god jobb på skrivebordet. Undertegnede hører gjerne på musikk dagen lang, men ikke på full guffe akkurat. Den er også en fin kompanjong på kjøkkenbenken, og andre steder det er kjekt å ha med seg litt musikk.

Konklusjon

Jabra Solemate er alt i alt en fin liten høyttaler. Den gjør en god jobb på undertegnedes skrivebord, og vi syns den er behagelig å høre på over lengre perioder. Men når vi først ønsker å høre den ene godlåta på full guffe er det verre. Til slik bruk er den rett og slett ikke kraftig nok. Da må du ha noe større enn dette. 

Akkurat det er ikke noen overraskelse. Det gjelder tross alt alle relativt små høyttalere. Skal du ha noe som nærmer seg et stereoanlegg må du ut med minst dobbelt så mye som denne koster. Lyd i den klassen får du uansett ikke i et så portabelt format som dette.

LES MER: Test av 8 solide trådløse høyttalere (tu.no)

LES OGSÅ: 

Test av Jabra Solemate Mini

Libratone Zipp gir deg trådløs godlyd på iPhone

Denne høyttaleren har trådløs lader innebygget

Solemate får du for rundt 1200 kroner, som kanskje ikke er direkte billig. Et dårlig kjøp syns vi den likevel ikke er. Den ser bra ut, er lett å ta med seg, enkel å lade og har NFC for enkel tilkobling. Alt i alt en kjekk liten høyttaler til mange situasjoner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.