TESTER

Test: null

TEST: Enkel videoovervåking fra D-Link

D-Link DCS-933L ser i mørket, og du kan ta en titt med mobilen din når og hvor som helst.

Marius ValleMarius ValleJournalist
7. okt. 2013 - 10:47
Vis mer
Kort oppsummert

D-Link DCS-933L er enkelt å sette opp og enkelt å bruke. Installerer du D-Links app på mobilen kan du enkelt ha oversikt over huset selv om du er på andre siden av planeten. Kameraet fungerer også som repeater for det trådløse nettverket ditt. Prisen er heller ikke verst.

TEST: D-Link DCS-933L

Enten du har store verdier å beskytte eller ei: Et overvåkningskamera kan være en smart ting å ha. Du kan for eksempel følge med på om pus vil inn, om poden sover søtt, eller finne ut hva bikkjeskinnet driver med mens du er på jobb.

Mulighetene er mange, men før du begynner å slå deg løs med overvåkning kan det være lurt å sette seg inn i hva som er lov og ikke. Kort sagt kan du overvåke hver kvadratmillimeter av din egen bolig og hage om du så ønsker, men du kan ikke overvåke offentlig områder eller andres private sfære. Datatilsynet har en lettfattelig brosjyre som forklarer hva som er greit og ikke.

Vi har testet D-Links DCS-933L, som kommuniserer via nettverket ditt, har nattmodus, og som du kan få tilgang til via mobilen din. Det har mikrofon integrert. En super ekstrafunksjon er at det også kan fungere som repeater for det trådløse nettverket ditt.

Kameraet er ikke spesielt stort eller tungt, og plasseres på en egen fot. Det står dermed fint på en hylle eller lignende. Kameraet må være tilkoblet strømnettet for å fungere, så det er ingen mulighet for batteridrift med mindre du har en liten MacGyver i magen.



På baksiden av kameraet er det tilkobling for RJ45-plugg. Denne brukes under oppsettet, og om du vil koble kameraet til et kablet nettverk.

Oppsett

Kameraet er enkelt å sette opp. Pakk ut, koble til strøm, og koble deretter en nettverkskabel til kameraet via PC-en eller ruteren din. Det er ikke mulig å sette det opp via mobilen.

Du installerer eller laster ned den tilhørende programvaren, som tar deg gjennom et enkelt oppsett hvor du setter passord og velger nettverket du vil koblet kameraet til. Det er nødvendig å registere seg som bruker av D-Links nettjeneste MyDlink. Dette er en enkel prosess, og det er denne tjenesten som gjøre det mulig å få tilgang til kameraet fra hvor som helst.

Via MyDlink kan du også konfigurere kameraet. Det er for eksempel mulig å legge på tid og dato på bildet, eller du kan skru av LED-lyset på baksiden dersom du syns dette er plagsomt.

Det er en rekke avanserte innstillinger du kan grave deg ned i om du ønsker det. Kameraet kan for eksempel laste opp bilder og video automatisk til en FTP-tjener, eller du kan sette opp en DDNS-adresse til det slik at du kan sjekke kameraet ved å gå til en nettadresse. Lurt hvor du for eksempel skal legge ut en live strøm på nettet.

Det er lurt å ta seg tid til å konfigurere kameraet skikkelig, slik at du slipper å få en telefon fra Dagbladet.

I esken

Med i esken får du en nettverkskabel, skruer for montering i tilfelle du vil fastmontere kameraet, og en strømadapter. Vi syns D-Link godt kunne vært rausere med lengden på strømledningen, for vi opplever den som for kort til å sette kameraet der vi vil. Men det er selvsagt ikke et uløselig problem.

Det kan være greit å vite at du kan kombinere flere kamera i nettverket ditt om du har behov for det, men vi har bare hatt ett inne til test.

LES OGSÅ: Med denne boksen låser du opp døra fra mobilen



Du får apper til de største operativsystemene.

App

Når du er ferdig med å konfigurere kameraet er det på tide å laste ned appen. Denne finnes til iOS, Android og Windows Phone. Du logger inn i appen med brukernavnet og passordet du registerte deg på MyDlink med.

Deretter velger du kameraet i menyen, og vips så ser du live lyd og video. Det er ikke stort verre.

Med appen kan du ta bilde med kameraet, men det er ingen mulighet for å ta opp video. Du kan ellers gjøre noen enkle innstillinger, som å veksle mellom dag-, natt-, og automodus som automatisk aktiverer nattmodus ved behov.

LES OGSÅ: Slik sporer du opp mobilen din



Med appen kan du kikke på kameraet når som helst og hvor som helst.

I bruk

Når du har satt opp kameraet og lastet ned appen er det bare å åpne appen for å titte innom. DCS-933L filmer i oppløsningen 640 x 480 piksler, så det er ikke akkurat mulig å se de små detaljene. Men til et kjapt overblikk fungerer dette fint. En sak vi likte var at vi kunne sitte foran PC-en og høre på musikk med hodesett og fortsatt høre om småtten skulle våkne.

Vi merker oss for øvrig at kameraet lager en ganske tydelig klikk-klakk-lyd når du veksler mellom dag- og nattmodus. Dette skyldes at et infrarødt filter plasseres mekanisk foran linsen. Nattmodusen gjøres mulig med fire kraftige infrarøde lysdioder som sitter rundt kameralinsen. Det er mulig å se lysdiodene lyse svakt med det blotte øye. Bildet vises i gråtoner i nattmodus.

Mikrofonen er for øvrig veldig følsom. Såpass følsom at høye lyder bare blir forvrengt skraping. 



Noen bilder tatt med DCS-933L.

Vi syns det er smart at man kan titte innom fra hvor som helst så lenge man er koblet til internett. Da er det lett å sjekke om Fido har lagt seg på sofaen eller om noen er et sted det ikke skal være folk.

Det er ikke mulig å få lagre video fra kameraet uten videre. Da må du i tilfelle ha en FTP-tjener du kan laste opp video til. Dette kan være litt avansert om du ikke er sikker på hva en FTP-tjener er for noe.

Men du kan enkelt sette opp lyd- og bevegelsesvarsling. Når så noe skjer får du en e-post. Du kan selv definere hvilket område av bildet som skal utløse et varsel, hvor følsom den skal være, og eventuelt tidspunkter du vil at funksjonen skal være aktiv.

Vi kunne kanskje ønsket oss at varselet også inneholdt et bilde fra kameraet, men det tar uansett ikke lang tid å flekke opp appen.

LES OGSÅ: Slik bruker du mobilen til videoovervåking i bilen

Nettverksforlenger

Vi setter nesten like stor pris på bonusfunksjonen til kameraet. Det kan nemlig settes opp til å forlenge rekkevidden til det trådløse nettverket ditt. Det er helt strålende om du bor i en diger villa, eller om du som underdegnede sliter med Wi-Fi-dekningen i den ene enden av leiligheten. 

Etter at undertegnede monterte opp kameraet på barnerommet har signalstyrken i denne delen av huset blitt helt topp. Det er vanligvis svært svakt signal her på grunn av husets konstruksjon.

Du kan også konfigurere kameraet til å ha egen SSID (nettverksnavn), slik at du får et ekstra nettverk, og du kan begrense hvor mange som være tilkoblet kameraet samtidig.

Konklusjon

D-Link DCS-933L er lavterskel kameraovervåking. Det er enkelt å sette opp, og kan sees hvor som helst hvor du har internettilgang. Enten du trenger å følge med på noe hjemme eller du bare vil holde et øye med boligen når du er på ferie er dette en ganske grei løsning.

Det er ikke den mest avanserte løsningen, men er grei for de små oppgavene. Det koster i skrivende stund rundt 700 kroner, som slett ikke er noen ublu pris for et slikt produkt.

Vi liker at det er enkelt å komme i gang, at det har en grei bildekvalitet, nattmodus, og ikke minst at det kan utvide rekkevidden til det trådløse nettverket ditt. At det også er mulig å laste opp bilder og video til en FTP-tjener er lurt, syns vi.

Alt i alt er D-Link DCS-933L et produkt vi gjerne anbefaler.

LES OGSÅ: 

Sju ting du kan bruke din gamle mobil til

Fem apper du bør ha om du har en gammel bil

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.