TESTER

Test: null

Test: Disse lover bedre dekning og mindre stråling

Pong Research lover å redusere strålingen og forbedre dekningen. Bare tull, eller har det noe for seg?

Marius ValleMarius ValleJournalist
28. juli 2012 - 01:57
Høydepunkter

Fine deksler som føles solide, iPad-dekselet fungerer bra som stativ.

Ulemper

Vi observerer ikke de påståtte fordelene i praksis. 

Veldig kort sagt

Om du biter negler på grunn av frykt for mobilstråling kan det dokumenteres at Pong-dekslene reduserer stråling. Men det koster...

Test av Pong iPhone- og iPad-deksler

Pong Research er en produsent av deksler som lover store ting. Foruten å beskytte enheten din lover de også at den skal gi deg bedre signalstyrke og beskytte deg mot stråling. 

Akkurat det siste får det til å ringe en del alarmbjeller hos oss. Vi vet mange er bekymret for stråling fra telefoner, og vi vet også at mange ønsker å tjene penger på slike bekymringer. Derfor selges det en god del produkter der ute som lover mye, men dokumenterer lite.

Pong Research har fått testet dette, og henviser blant annet til to tester Wired har gjort. Disse viser at strålingen reduseres og at signalet blir sterkere, både på iPhone og iPad. Vi har altså ingen grunn til å tvile på at produktene faktisk gjør det Pong Research hevder.

Når det er sagt så er et av de store salgsargumentene at dekslene beskytter deg mot stråling. Men det er få grunner til å anta at stråling i utgangspunktet er skadelig.



Vi opplever sjeldent mer enn små variasjoner i signalstyrke med og uten deksel. Her får vi det samme resultatet i begge tilfeller.

Dekning

Det store spørsmålet vi ville ha svar på var hvorvidt dekslene faktisk gir deg bedre signalstyrke. Pong Research har bygget inn en passiv antenne i dekslene, som veldig enkelt forklart fanger opp radiobølgene fra telefonens antenne og peker dem ut fra baksiden av dekselet.

Vi har gjennomført to tester: Vi har sett på signalstyrken på iPhone, og sjekket ned- og opplastingshastigheter med iPhone og iPad.

Å sjekke signalstyrken er en smal sak. Til dette trenger vi å åpne "field test"-modus på iPhone, ved å taste *3001#12345#* og trykke "ring". Da kan vi se signalstyrken representert som dBm. Jo nærmere null du kommer, jo bedre. På Mobili-kontoret har vi opp mot full styrke, med - 65 dBm. Det er ingen forskjell på signalstyrken med og uten dekselet.

Vi har også testet hjemme, og siden det er mye betong i bygget er det som regel alltid dårlig dekning innendørs. iPhone viser signalstyrke ned mot -105 dBm. Vi opplever ingen signifikant endring i signalet. Det øker gjerne med en eller to dBm, men forskjellene er såpass små at det like gjerne kan være snakk om tilfeldigheter.

Uansett viser telefonens dekningsindikator bare styrken på mottatt signal, så det kan fortsatt tenkes at du kan oppleve en bedring i signalet andre veien. Akkurat dette er ett av de store salgsargumentene fra produsenten. Forbedringen skal nemlig kunne øke taletiden din med 1,3 timer.

Heller ikke dette har vært praktisk mulig for oss å teste, så vi kan selvsagt ikke bekrefte eller avkrefte påstanden.



Den passive antennen sitter i bakdekselet.

Datahastigheter

Pong Research hevder at dekslene deres kan gi høyere datahastigheter. Det vil være en naturlig følge av at signalet er sterkere. Vi har derfor testet opp- og nedlastingshastigheter med og uten deksel. Til oppgaven har vi brukt appen Speedtest.net.

Vi har testet på kontoret og hjemme, og vi har gjort en hel del målinger innenfor samme tidsrom, hvor vi har vekslet mellom å ha dekselet på og ikke i faste intervaller. Deretter har vi funnet gjennomsnittlig opp- og nedlastingshastigheter.

Før vi snakker om disse resultatene skal vi være svært nøye med å understreke at dette på ingen som helst måte er noen vitenskaplig test. Når vi tester opp mot et offentlig mobilnett vil det nødvendigvis være flere brukere tilkoblet samtidig, og hastighetene vil derfor variere avhengig av hvor stor belastning det er i nettet til enhver tid.

Det vi har sett etter er om det er noen åpenbare forskjeller i resultatene.

Da vi testet dekslene på Mobili-kontoret i Bergen sentrum fant vi ingen signifikante forskjeller i hastighetene på verken iPhone eller iPad. Nedlastingshastighetene er riktignok nesten 1 Mbps høyere på iPhone med Pong, men til gjengjeld også rett over 1 Mbps lavere på iPad med Pong. Forskjellene tør vi tilskrive variabler vi ikke har kontroll over.

Vi testet også på Laksevåg i Bergen, i et betongbygg med generelt laber innendørsdekning. Her opplevde vi høyere nedlastingshastigheter på iPhone med Pong, men også mye lavere opplastingshastigheter. På iPad opplevde vi litt høyere nedlastingshastigheter da vi ikke brukte Pong-dekselet. Heller ikke her har vi kontroll over alle variabler, så vi kan egentlig ikke trekke noen bastant konklusjon fra disse målingene heller.

Det som går igjen i begge scenarioene er at iPhone har bedre nedlastingshastighet med dekselet på, mens iPad har lavere nedlastingshastight med dekselet.



iPad-dekselet kan settes opp på flere måter.

Dekslene

Dekslene i seg selv syns vi er fine. iPhone-dekselet har en behagelig gummiert overflate, og gjør ikke telefonen overdrevet mye større. Det later til å være solid, og det sitter godt på telefonen. Vi syns altså dette er et godt produkt som deksel.

iPad-dekslet er mer forseggjort. Det minner om Apples egne deksler, men har i motsetning til disse også en bakside. Du fester iPad i et beskyttende etui, og beskytter skjermen med et lokk som kan brettes. Lokket kan videre brettes i flere retninger, slik at du kan stille opp iPad-en din på flere måter. Dette syns vi er praktisk.

Kvaliteten på iPad-dekselet opplever vi som god. Vi liker at det er vattert på innsiden, slik at eventuell rusk ikke riper opp baksiden på iPad-en.

LES OGSÅ: Test av Targus laserpenn til iPad

Priser

iPhone-dekselet kommer i sort, rødt, grønt, lilla og blått. Prisen ligger på rundt 400 kroner. Med i esken følger skjermbeskyttelsesfilm og en pussefille.

iPad-dekselet kommer kun i sort, og koster rundt 800 kroner. Det følger en pussefille med i esken, slik at du kan holde skjermen flekkfri.

Konklusjon

Pong Research lover mye med dekslene sine. Av hva vi kan se fra tester andre har gjort reduserer de den elektromagnetiske strålingen du utsettes for fra iPhone og iPad. Vi vet at det er enkelte som bekymrer seg for helseeffektene av slik stråling, men før vi anbefaler noen å kjøpe et deksel av disse årsakene vil vi kanskje heller oppfordre til å sette seg inn i hva seriøs forskning sier om temaet.

Dette blogginnlegget i den norske bloggen Unfiltered Perception er i så fall et godt sted å begynne.

Men Pong Research ser i alle fall ut til å være på trygg grunn når de hevder at strålingen reduseres, så om det er dette du er ute etter kan Pong-dekslene være et greit valg.

Den påstått forbedrede signalstyrken er heller ikke så lett å måle uten tilgang til laboratorie, men vår erfaring er at vi ikke opplever noen veldig merkbare forskjeller med eller uten dekselet på. Det betyr ikke at påstanden er løgn.

Som deksler liker vi Pong-produktene veldig godt. Spesielt iPad-dekselet syns vi er smart, da det beskytter nettbrettet og er funksjonelt.

Så er spørsmålet om det er verdt de stive prisene dekslene går for. 400 og 800 kroner er mye penger for deksler, spør du oss. For eksempel koster et Targus-deksel til iPad fra 300 kroner, og beskytter iPad-en din like godt.

LES MER: TEST: Smarte iPad-deksler fra Targus

Om det er verdt det? Vi hadde neppe brukt våre egne penger på disse produktene, i alle fall ikke til denne prisen. Men dersom du er bekymret for stråling er dette i det minste produkter som har dokumentasjon på at de gjør det produsenten hevder.

LES OGSÅ: 

Slik bruker du iPad som PC-skjerm

Slik måler nye iPad seg mot Android-brettene

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.