TESTER

Test: null

Test av Motorola Lapdock

Dette er ikke en PC. Det er en mobiltelefon med gigantskjerm og et stort tastatur.

Marius ValleMarius ValleJournalist
28. okt. 2011 - 15:55
Høydepunkter

En PC som drives av mobilen. Firefox-nettleser.

Ulemper

Dårlig ytelse. Nesten ikke programmer tilgjengelig. Tungvint å jobbe med e-post. Separate grensenitt for forskjellige funksjoner.

Veldig kort sagt

Motorola Lapdock er et veldig stilig konsept, men lite annet. Vi har problemer med å se hvem dette skal fungere for i sin nåværende form.



Atrix til venstre, en vanlig 13-tommers PC til høyre.

Test av Motorola Lapdock

En bærbar PC, eller en laptop om du vil, består som regel av noen grunnkomponenter som inkluderer skjerm, tastatur og mus. I tillegg må alle PC-er ha et operativsystem, prosessor, minne, lagringsplass og gjerne et batteri, og en nettverksforbindelse for å komme seg på internett eller andre nettverk.

Alle disse komponentene er stort sett bygget inn i ett og samme produkt når man kjøper en bærbar PC. Det er ikke tilfellet med Motorolas bærbare PC som går under navnet Lapdock.

Det som gjør Motorola Lapdock spesiell er at den bare har noen få av komponentene. Den er mer som skallet til en bærbar PC, og inneholder kun skjerm, tastatur og mus. Den ser ut som en vanlig bærbar PC, men er lite annet enn disse delene. Altså mangler den prosessor, minne, lagringsplass og et operativsystem.

Mobilen er hjerte og hjerne

Her kommer Motorlas kraftige mobiltelefon Atrix inn i bildet. Dette er en telefon som inneholder resten av komponentene Lapdock mangler for å bli en fullverdig datamaskin. Telefonen festes i en dokk bak skjermen til Lapdock, og kombinasjonen Atrix og Lapdock gir deg en fungerende bærbar PC, hvor det er telefonens maskinvare som er selve hjertet i PC-en.

Det er ikke snakk om en vanlig Windows-PC. Atrix er utstyrt med programvare som kalles Webtop, som i bunn og grunn er operativsystemet som brukes. Webtop er basert på en variant av Linux-distribusjonen Ubuntu. Dette blir billedlig sett hjernen til Lapdock.

Maskinvaren

Lapdock har en 11,6 tommers skjerm med oppløsningen 1366 x 768 piksler. Denne har rimelig god lysstyrke, og grei innsynsvinkel.

På baksiden er det to fullstørrelses USB-tilkoblinger, slik at du kan koble til en ekstern harddisk, en mus eller annet utstyr.

Lapdock har også høyttalere innebygget. Tastaturet er et vanlig qwerty-tastatur med 65 taster, inkludert æ, ø og å. Tastaturet fungerer bra til å skrive med. Lapdock har også en museplate med to taster.

Det er et innebygget batteri med kapasiteten 36 Wh. Dette brukes til å forsyne selve Lapdocken, og å lade telefonen som er koblet til. 

Webtop

Når du setter telefonen i Lapdock-en startes Webtop automatisk opp. Du møtes da av et skrivebordsmiljø ikke ulikt det du er vant til fra en vanlig PC.

Nederst på skjermen finner du snarveier til de viktigste funksjonene. Disse er nettlesereren Firefox, en filbehandler og snarveier til Motorolas nettsider og Facebook.

I tillegg kan du styre telefonen via programmet Mobile View. Det ligger en snarvei til denne på menylinjen, og snarveier til oppringeren, kontaktlisten og meldinger på telefonen. Disse vil åpnes i et eget vindu, som i praksis viser telefonens menysystem. Dette er fullt brukelig, ved at du kan navigere gjennom telefonens menyer ved å bruke mus og tastatur.

I tillegg har du tilgang til et underholdningssenter, hvor videoer, bilder og musikk på telefonen vises og spilles av.

Utover dette vises varsler fra telefonen på en linje øverst på skjermen. Her er det også mulig å endre instillinger, vise tilgjengelige trådløse nettverk, og å se hvor mye batteri du har tilgjengelig på telefonen. Dersom du skal undersøke hvor mye strøm som er igjen på Lapdock må du trykke på en indikatortast foran musflaten.



Skrivebordsmiljøet til Webtop.

Webtop-apper

Siden Webtop er en lettvariant av Ubuntu er det også mulig å installere programmer her. Disse kan i teorien være hva som helst, så lenge de er skrevet for Ubuntu på ARM-arkitektur. Det vil si at de må være laget for den typen prosessor som brukes av Motorola Atrix.

I praksis er det imidlertid ikke så altfor mye å velge mellom, da ARM-arkitekturen er langt fra like vanlig som x86-arkitekturen som brukes på de fleste Ubuntu-installasjoner på PC-er.

Her skulle vi likt å se et Office-program som Open Office, en skikkelig e-postklient og annen nyttig programvare installert. Det er riktignok mulig å installere programmer utviklet til Linux med ARM-prosessor, men for den vanlige bruker vil dette oppleves som tungvint.



Nettleseren Firefox på Webtop.

I bruk

Tross muligheter er Lapdock først og fremst en surfe-PC. Som nevnt er nettleseren Firefox forhåndsinstallert, og det er her snakk om en fullblods nettleser som kan gjøre stort sett det samme som nettleseren på PC-en din.

Denne støtter Flash, slik du forventer at en PC-nettleser skal, og kan brukes til det aller meste du ville gjort på en vanlig PC - med unntak av avspilling av Microsoft Silverlight-innhold. Vi har surfet på mer eller mindre nyttige nettsteder, betalt regninger, lest aviser og ellers gjort som vanlig når vi har brukt Lapdock. 

Samtidig er det ikke til å legge skjul på at løsningen er ganske svakt utstyrt på maskinvaresiden. Joda, Motorola Atrix stiller med tokjerneprosessor på 1 GHz og 1 GB arbeidsminne. Men surfing føles ganske tregt, og det kan være en hakkete opplevelse å skrolle i spesielt tunge nettsider (tenk VG.no eller Dagbladet.no).

LES OGSÅ: Ytelsestest av Motorola Atrix

Åpner du for mange nettleserfaner, for eksempel Facebook, og et par nettaviser, går du raskt tom for minne. Da ber Webtop deg om å lukke noen programmer. Det skal ikke mye til før dette skjer, noe som gjør at vi føler at nytteverdien går ned.



Mobile View i Webtop.

Mobilen på fullskjerm

Siden Webtop i seg selv er ganske begrenset i funksjonalitet bruker du programmet Mobile View for å få tilgang til funksjonene som ligger på telefonen. Dette er enkelt og greit mobilens menyer i et vindu på skjermen. Om du ønsker kan du vise dette vinduet i fullskjerm. 

Dersom du skal jobbe med e-post eller meldinger på Lapdock blir du nødt til å gjøre dette via Mobile View. Det samme gjelder kontaktlisten, og andre applikasjoner som ligger på telefonen.

Det som er lurt her er at de appene du åpnet sist ligger tilgjengelig som faner i Mobile View-skjermbildet. På den måten er det enkelt å veksle mellom apper.

Men å jobbe med e-post på denne måten føles rimelig tungvint. Alt blåses opp, slik at det føles som å jobbe med oppblåst mobiltelefon. Skriften blir bare altfor stor.

Videre blir animasjonene ganske hakkete, så når du blar i menyer og slikt går det litt ujevnt rett og slett. Video blir også hakkete om du spiller det av gjennom Mobile View.

Det føles ellers litt knotete å navigere i menyene ved å bruke muspekeren i stedet for en finger.



Underholdningssenteret som åpnes i et eget grensesnitt.

Underholdningssenter

Webtop gir deg også en snarvei til det såkalte underholdningssenteret. Dette er en funksjon som lar deg se bilder og video som ligger på telefonen. Du kan også spille av musikk.

Dette åpnes i et helt eget grensesnitt, som du må styre ved hjelp av piltastene. Her kan du ikke bruke muspekeren. Videoavspilling fungerer fint her, og vi får uten problemer spilt av video som også kan spilles av på telefonen.

Men siden dette åpnes i et helt eget grensesnitt, og ikke kan legges i bakgrunnen føles det mildt sagt upraktisk å bruke til annet enn å se video i. Skal du høre musikk mens du for eksempel surfer på nettet må du bruke musikkspilleren på telefonen via Mobile View-funksjonen.



Filutforskeren i Webtop.

Nyttig?

En kan spørre seg om hvor nyttig Lapdock egentlig er. Her er det altså et marginalt utvalg programvare, smått med kraft og genrelt litt treg surfing. De viktigste funksjonene, som vi mener er e-post og produktivitet, mangler. Her må du bruke Mobile View-funksjonen og altså i praksis bruke mobilen på storskjerm.

Samtidig er Lapdock-enheten i seg selv på størrelse med en liten PC. Da spørs det om det ikke er like greit å kjøpe en liten PC i stedet for denne. Da får du nemlig mer kraft og et langt større utvalg programvare.

Den medfølgende dokken til Motorola Atrix gjør det samme som Lapdock, men fungerer mer som en måte å dokke mobilen til TV-en din. Lapdock setter seg fore å være en erstatning for en bærbar PC.

Her er den ikke i nærheten av å kunne erstatte selv en billig maskin. 

Vi liker for all del Motorolas eksperiment og at de tør å slippe løs noe som dette på markedet, men vi for vår del ser ikke den helt store nytteverdien. Her må det komme flere funksjoner, et bredere utvalg programmer og ikke minst telefoner med kraftigere maskinvare på plass.



Fremsiden av Lapdock.

Konklusjon

Alt i alt skal vi si at vi liker at Motorola tør å satse på nyskapende produkter som dette. Du får her en surfe-PC med lang batterilevetid og noen interessante muligheter.

For noen kan det kanskje være kjekt å vise innhold fra telefonen på denne måten.

Men vi har problemer med å se hvem som kan få veldig mye nytte ut av Lapdock-løsningen. Du har praktisk talt ingen andre apper enn en filutforsker og en nettleser tilgjengelig. Skal du jobbe med e-post må du bruke mobiltelefonen i et vindu, mens underholdningssenteret er i et helt separat grensesnitt. Ikke akkurat superpraktisk.

Det er heller ikke noe programvareutvalg å snakke om til Webtop-løsningen, så du kan ikke uten videre installere programmene du føler mangler.

Når heller ikke maskinvaren i telefonen føles kraftig nok til å drive nettleseren skikkelig skjønner vi ikke helt hva som er poenget her.

Joda, Motorola skal ha skryt for å prøve, og vi liker at de ser ut til å utvikle løsningen videre. Som konsept er dette kjempeinteressant. Men det trengs kraftigere maskinvare og et utvalg nyttige programmer før vi kan anbefale Lapdock til andre enn de som liker å prøve nye ting.

Alle andre burde heller kjøpe seg en billig surfe-PC med Windows 7. Lapdock koster nemlig rundt 3000 kroner, og til den prisen får du en rimelig grei PC.

Når alt dette er sagt, så syns vi fortsatt HDMI-dokken som følger med i esken til Motorola Atrix er et bedre produkt. Rett og slett fordi den koblet til en TV kan fungere som et underholdningssenter. Men noen erstatning for en vanlig PC syns vi ikke noen av løsningene funker som.

LES OGSÅ: Test av Motorola Atrix

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.