TESTER

Test: null

Test av Doro PhoneEasy 510

Vi har testet bestemors nye telefon.

Marius ValleMarius ValleJournalist
19. jan. 2012 - 15:13
Vis mer
Høydepunkter

Enkel å bruke, store og gode taster, god kontrast på skjermen.

Ulemper

Kort taletid.

Veldig kort sagt

Doro har fulgt sin vante oppskrift fra tidligere, og satt sammen en telefon som er enkel å bruke med en rekke nyttige ekstrafunksjoner.

Test av Doro PhoneEasy 510

Doro har slått seg opp som produsent av telefoner rettet mot målgrupper som har behov for mobiltelefoner som er enkle å bruke og gode på basisfunksjoner.

Vi har fått inn en av de nyeste modellene deres, PhoneEasy 510, som er en klassisk telefon med nummertaster, fargeskjerm og noen nyttige ekstrafunksjoner.

LES OGSÅ: Slik kapper du mobilutgiftene

Design

PhoneEasy 510 er en telefon av den gamle skolen, og har dermed nummertaster i stedet for trykkskjerm.

Tastene er store, og plassert slik at det er en del luft mellom dem. Dette gjør det enklere å treffe riktig tast. 

Tastene er også konkave, slik at du lett kjenner når du trykker på dem. Fem-tasten er markert, slik at det er mulig å føle seg frem på tastaturet.

Under skjermen sitter to konteksttaster, som får forskjellige funksjoner utifra hvor i menyene du er. I midten sitter piltaster for å bla i menyer og lister. Du finner også egne taster for å besvare og legge på her.

Rett over nummertastene finner du fire snarveistaster. Tre av disse kan programmeres til å ringe opp telefonnumre, mens den fjerde tar deg til SMS-funksjonen i telefonen.

Ellers har telefonen en fargeskjerm med god kontrast og stor skrift. Om det er behov for det kan du ha ekstra stor skrift på skjermen.

PhoneEasy 510 er altså designet slik at den skal være lett å bruke.

Sikkerhet

Sikkerhetsfunksjonene er en stor del av Doros telefoner. På baksiden av denne modellen finner du en egen nødtast. Ved å trykke på tasten aktiveres en alarm, og telefonen kan deretter utføre noen prosedyrer.

Du kan enten sette telefonen til å ringe opp et forhåndsdefinert nummer, få telefonen til å sende en forhåndsdefinert tekstmelding til et slikt nummer, eller få telefonen til å ringe flere numre etter tur, og sende SMS til alle.

Under anrop vil høyttalerfunksjonen på telefonen aktiveres.

Tanken er selvsagt at brukeren skal kunne utløse alarmen dersom noe skulle skje. Dette er ikke bare nyttig hjemme, men også ute.

Telefonen kan stilles til å ikke avslutte anropsforsøkene før den som ringes opp taster "0" på telefonen sin. Dermed kan du være sikker på at den du ringer opp faktisk oppfatter hva som skjer.

PhoneEasy 510 har også en såkalt ICE-funksjon. Dette er kort sagt en liste med informasjon om brukeren, og du kan legge til følgende:

  • Navn
  • Fødselsdato
  • Høyde
  • Vekt
  • Språk
  • Forsikringspolisenummer
  • To kontakter
  • Doktor (altså for eksempel fastlegen din)
  • Informasjon om sykdommer, allergier, blodtype, vaksiner, medisiner og annet

Tanken bak dette er at dersom uhellet skulle være ute, og du blir funnet at helsepersonell, kan de identifisere deg og varsle pårørende.

Telefonen har ellers lommelykt, FM-radio og en kalender hvor du kan legge inn påminnelser. 

Fjernstyring

En fiffig funksjon er at du kan fjernstyre telefonen via SMS-meldinger. Dette innebærer at du sender en kode via SMS til telefonen.

Du kan da styre nødfunksjonene, endre på hurtigtastene, legge til kalenderoppføringer og legge til nye numre i kontaktlisten på telefonen. 

Nyttig dersom du for eksempel har skiftet telefonnummer, eller du må minne brukeren på at hun har en legetime.

God lyd

Siden Doro i stor grad retter seg mot eldre som sin målgruppe er lyden i telefonen selvsagt et viktig moment. PhoneEasy 510 har derfor høy og klar lyd under samtaler. Det er også støtte for bruk med høreapparat, og telefonen har T3/M3-spesifikasjon.

Dette er vel og bra, men vi reagerer litt på at den oppgitte taletiden er ganske lav. Du skal kunne ringe inntil tre og en halv time på fulladet batteri. Ikke at dette er noe voldsomt problem, men det kan være greit å være oppmerksom på at batterilevetiden ikke er spesielt lang tross få funksjoner.

Vi opplever ellers telefonen som enkel og grei å bruke, og det er få funksjoner du trenger å kunne for å bruke telefonen. Faktisk er det mulig å fjerne funksjoner som du ikke ønsker å vise i menyen.

Du kan sende og motta SMS med PhoneEasy 510. Her skriver du SMS ved å trykke gjentatte ganger på nummertastene for å få frem de bokstavene du vil skrive. Det er også støtte for ordliste, men vi syns det er gjort litt tungvint å legge til nye ord her. Du får ikke valg om å legge til ord før telefonen ikke har noe forslag å by på. For å legge til et nytt ord må du altså ofte taste noen tilfeldige bokstaver for å få frem valget.

I esken

Doro PhoneEasy 510 leveres ellers med en del nyttig tilbehør.

  • Håndfri/stereohodesett. Brukes når du skal høre på radio.
  • USB-lader
  • USB-kabel (til laderen)
  • Bordlader som du kan sette telefonen oppi.

Spesielt bordladeren er praktisk, siden du da slipper å fikle med laderkabler når du skal sette telefonen til lading.

Konklusjon

Doro PhoneEasy 510 er en enkel og grei telefon dersom du har spesielle behov. Her får du trygghetsfunksjoner, høreapparatstøtte og store taster med god kontrast. Skjermen er også lettlest, og kan tilpasses den som har behov for store bokstaver.

Kjøper du denne telefonen vil du også sette pris på at det er høy og klar lyd under samtaler.

Vi liker spesielt at telefonen kan fjernstyres via SMS, og at det følger med bordlader.

Likevel skal vi plukke på at taletiden er litt i korteste laget. Tre og en halv time er rett og slett ikke så mye. Det er selvsagt et moment at moderne smarttelefoner har oppgitt mye lengre taletid, men dette er også en bieffekt av at telefonene generelt bruker veldig mye strøm, og dermed må ha veldig kraftige batterier.

Uansett syns vi PhoneEasy 510 er en god telefon for målgruppen. Da tenger vi først og fremst på eldre, hørselhemmede, synshemmede og de minste barna.

Dersom du bare er ute etter en billig og enkel telefon finnes det en hel del telefoner å velge mellom. Spesielt tenker vi da på Nokias billigste telefoner, som koster noen få hundrelapper uten abonnement. 

NESTE SIDE: Spesifikasjoner



LES OGSÅ:



Test av Doro PhoneEasy 615



Test av Doro PhoneEasy 332gsm



Test av Doro HandleEasy 410gsm



Test av Doro PhoneEasy 345gsm
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.