MOBIL

Test: null

Slik måler LG G2 seg mot Android-toppen

Dette er de viktigste forskjellene på LGs flaggskip og de største konkurrentene.

Marius ValleMarius ValleJournalist
8. aug. 2013 - 15:21
Vis mer

Om du er en mobilprodusent med ambisjoner om å hevde deg blant de store trenger du en stridsvogn av en telefon som kan bane veien for deg. Samsung har sin Galaxy S4, Apple har sin iPhone og HTC har sin One. LG har hatt sin serie av Optimus-telefoner, som må sies å ha hatt begrenset suksess det siste året.

Nå setter de sin lit til G2. Denne telefonen gjør på noen områder hakkemat av konkurrentene når det kommer til rene spesifikasjoner. Her har de puttet inn den kraftigste mobilprosessoren, den største skjermen og det nest mest fancy kameraet etter Nokias 41-megapikselgalskap. Batteriet er også spesielt kraftig om en tar telefonens størrelse i betraktning.

Spesifikasjoner er imidlertid langt i fra alt. LG forsøker å skille seg ut med noen programvarefunksjoner ikke alle andre tilbyr. De har plukket og mikset idéer fra andre produsenter. Ikke at det er uvanlig praksis i mobilbransjen.

Spesifikasjonene

De rene maskinvarespesifikasjonene er uansett imponerende nok. Vi har sammenlignet med et utvalg tilgjengelige toppmodeller.

God plassutnyttelse

Foruten den sterke prosessoren, er det kanskje mest interessante med LG G2 forholdet mellom skjermstørrelsen og oppløsningen. 

Selv om skjermen er 5,2 tommer, er telefonen bare såvidt bredere enn Samsung Galaxy S4. Ikke er telefonen spesielt tung sammenlignet med de andre modellene heller.

LG forklarer at dette skyldes måten kontrolleren til berøringspanelet på skjermen er koblet opp. Ifølge dem er det vanlige at alle lederne til denne går nedover langs sidene av skjermen, slik at det må settes av plass til dem. Det fører igjen til at det må en større ramme til rundt skjermen. På G2 er disse lederne fordelt oppover og nedover, noe som gjør at de tar mindre plass, som igjen betyr at det trengs mindre område til dem.

75 prosent av fremsiden til telefonen består er dekket av skjermen.

LES OGSÅ: Dette betyr skjermoppløsningen



Reell størrelsesforskjell på LG G2, Samsung Galaxy S4, HTC One, Sony Xperia Z, Apple iPhone 5 og Nokia Lumia 925.

Høy batterikapasitet

LG G2 er ellers ganske lik sine Android-konkurrenter. Den er imidlertid den eneste, foruten en spesialvariant av Samsung Galaxy S4, som har støtte for LTE-Advanced. Dette er en videreutvikling av LTE-teknologien som brukes i de raske 4G-nettene. Men denne teknologien er uansett ikke tilgjengelig i Norge.

Batteriet er imidlertid spesielt kraftig. Dette har en kapasitet på 3000 mAh. Gløtter vi tilbake til Galaxy S4, ser vi at LGs telefon er en millimeter tykkere, men har 400 mAh høyere kapasitet. Det tipper vi er et kompromiss mange vil være villige til å inngå.

Kapasiteten er også 700 mAh høyere enn på de sammenlignbare Android-konkurrentene HTC one og Sony Xperia Z.

LES OGSÅ: Så mye bedre har batteriene blitt

Bildestabilisator

Kameraet er også interessant, da det er utstyrt med optisk bildestabilisator. Dette sørger for at risting minimeres, slik at du får bedre resultater under svak belysning, og om du filmer i bevegelse.

Det er i seg selv ikke noe nytt, men oppløsningen er høyere enn på de fleste telefoner som har denne teknologien. For eksempel har Nokia Lumia 925 8,7 megapiksler.

Så skal det selvsagt sies at megapikselantallet sier lite om bildekvalitet. Flere megapiksler betyr ikke nødvendigvis bedre bilder.

Taster på baksiden

Et annet unikt aspekt ved LG G2 er at de har valgt å plassere tastene på baksiden. De gjør selvsagt et stort nummer ut av dette, da det definitivt skiller telefonen fra andre modeller. 

Her finner du strømbryteren og volumtastene. Disse dobler også som snarveistaster til å starte kameraet og notatappen Quick Memo.

Det er vanskelig å gi noen bedømmelse av tastene, siden vi tross alt ikke har tatt på telefonen enda. Men vi ser for oss både ulemper og fordelen med løsningen.

For det første kan vi ikke si at vi noen gang har slitt med å justere lyden mens vi snakker i telefonen. Tommelen eller pekefingeren er tross alt rett i nærheten på de fleste telefoner. Men vi ser også for oss at det blir enklere å unngå utilsiktet trykking på lyd- og låsetastene når vi for eksempel ser video eller spiller.

Programvare

LG har ellers utstyrt telefonen med en del nye funksjoner de selv kaller gjennombrudd. Men det er ærlig talt få av disse vi ikke har sett på andre telefoner.

Answer Me: Svarer automatisk på innkommende anrop om du løfter telefonen til øret.

Sett på: Så vidt vi vet unik. Lignende på Samsung Galaxy S-serien. Du kan løfte telefonen opp mot øret for å ringe ut.

Plug&Pop: Anbefaler apper og oppgaver når du kobler til hodesett eller USB-kabel.

Sett på: Samsung Galaxy Note II, Galaxy S4 og flere.

Text Link: Kjenner igjen innhold i tekstmeldinger, og foreslår hva du kan gjøre med innholdet. Dersom telefonen for eksempel tror det dreier seg om en kalenderavtale kan den foreslå å opprette en kalenderhendelse. Du kan også søke på innholdet på internett, og lage notater for å nevne noe.

Sett på: Så vidt vi vet unik i sin form, men mange telefoner vil gjenkjenne lenker og telefonnumre i meldinger.

Quick Remote: Telefonen har IR-sender, som lar deg bruke den som universalfjernkontroll.

Sett på: Galaxy S4, HTC One, Motorola-nettbrett og andre. 

Slide Assist: Ny fleroppgaveoversikt. Du trekker tre fingre over skjermen mot venstre for å gå tilbake til startskjermen, og motsatt vei for å vise appene som ligger i bakgrunnen. Disse appene vises som "kort" du trykker på for å gjenopprette dem.

Sett på: Så vidt vi vet unik, men kan minne om måten fleroppgavehåndering fungerte i WebOS.

Guest Mode: Lar andre brukere fikle med telefonen din uten at ditt innhold er tilgjengelig. Du kan sette opp hvilke apper som skal være tilgjengelig i denne modusen.

Sett på: Windows Phone 8, hvor den heter Kid Mode. LG kalte til og med funksjonen kid mode under presentasjonen.

Knock On: Du dunker to ganger på skjermen for å vekke telefonen, i stedet for å trykke på strømtasten.

Sett på: Nokia N9, Nokia Lumia 925 og andre.  

Det er for øvrig en rekke andre interessante funksjoner på telefonen, som for eksempel mulighet til å endre på menyikonene nederst på skjermen. 

Som nevnt er det langt fra uvanlig å hente idéer fra konkurrenter. Det er tvert i mot veldig vanlig. Så vi skal ikke kritisere LG for å legge til slike funksjoner.

Kommer i høst

Alt i alt ser det ut til at LG har gjort en god jobb med å skru sammen et realt flaggskip. Det sier vi uten å ha prøvd den selv, men utifra det vi har fått med oss ser dette ut som en svært interessant telefon.

Spesielt setter vi pris på at skjermen har blitt større, uten at telefonen i seg selv er nevneverdig større enn konkurrentene. 

LG G2 skal komme i salg i Norge i løpet av høsten, men noen nøyaktig dato eller pris har de foreløpig ikke avslørt. Men vi regner med at prisen kommer til å ligge i omtrent samme leie som Samsung Galaxy S4, altså omtrent 4500 kroner. 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.