Alle som har hatt et Samsung-produkt de siste par årene, vet at disse stort sett har vært kjennetegnet av blank, sort plast og god kvalitet til en billig penge. Slik er det også med selskapets første forsøk på CULV-markedet, 11,6-tommeren X120.
Flere konfigurasjoner
Maskinen kommer i flere konfigurasjoner, med priser helt nede i under 4000 kroner. Testutgaven vår er den kraftigste av maskinene, med Core 2 Duo-prosessor, 4 GB RAM og 320 GB harddisk, og koster rundt 6.000 kroner.
Designmessig er det som nevnt veldig typisk Samsung. Topplokket er av den enormt glossy typen, og er en fingermerkesamler uten like.
Ellers er X120 laget i matt plast med runde former og blanke detaljer. Det som skiller Samsungen fra andre, er at chassiset er «bøyd» - det går opp på hver side av tastaturet.
En fiffig liten detalj, uten at det betyr så mye for helheten.
Kjapp skriving
Koreanerne har laget et meget godt tastatur, med store, fine taster og fornuftige tasteplasseringer. Skal vi pirke på noe , må det være at responsen fra tastene kanskje er litt i minste laget.
Vi skrev i alle fall i tilnærmet normal hastighet, selv om enkelte av tastene fortsatt er mindre enn på et vanlig tastatur.
På pekeflata har Samsungs ingeniører gjort et noe uvanlig valg – tastene er nemlig plassert på hver sin side av selve pekeflata.
Det gjør at pekeområdet kan være større enn vanlig, men det krever utvilsomt noe tid å lære seg å bruke tastene på riktig vis. Ikke nødvendigvis negativt, bare uvanlig.
Stort batteri
Samsung har også spandert på seg det største batteriet i vår test, med 63 Wh. Det ser vi også i Battery Eater-testen.
Resultatet i seg selv er kanskje ikke voldsomt imponerende – X120 holdt ut i 3 timer og 37 minutter med prosessoren på maks og lysstyrken på lav.
Dette er likevel bra til en slik type maskin å være, og bruksscenarioet Battery Eater lager, er ikke veldig sannsynlig.
Om du bruker maskinen til surfing, litt kontorjobbing og video, vil du nok kunne skvise ut det doble av batteriet, og da er vi oppe på sju timer, noe som absolutt er respektabelt.
Utholdende
Det viser også «Reader's test»-resultatet i Battery Eater. Her brukes prosessoren minimalt, slik at det blir en test av hvor lenge maskinen holder ut med skjermen påslått.
Her imponerer X120 ved å holde ut i hele ni og en halv time, en halv time mer enn det Samsung selv skryter av. Tallet kunne nok dessuten vært enda litt høyere om vi hadde skrudd av det trådløse nettverket.
Uutnyttet
Batteriet lager heller ikke noen unaturlig klump på maskinen, og 1,5 kilo tynger ikke ned veska di nevneverdig.
Maskinen kunne dog vært en del smalere – både skjermen og tastaturet er nemlig omsluttet av en tykk plastramme.
Tastaturet kunne sikkert vært en full centimeter bredere – minst - om Samsung hadde utnyttet plassen maksimalt.
Yter brukbart
På ytelsesfronten leverer SU7300-prosessoren nok kraft i massevis til de aller fleste vanlige oppgaver.
Grafikkprosessoren – Intel GMA 4500MHD - er også en del bedre enn Intel GMA 950-brikken som sitter i de fleste netbook-maskiner, og X120 spiller derfor video i full HD-oppløsning uten problemer.
Du kan også spille litt eldre spill og ha mange ting åpne samtidig uten at det oppleves som sirup.
Knuser netbookene
I SuperPi ser vi tydelig at disse CULV-prosessorene banker Atom ned i støvlene.
Mens maskiner med Atom N270 eller N280 gjerne bruker rundt tre og et halvt minutt på å kalkulere tallet pi med 2 millioner desimaler, nøyer Samsung X120 seg med drøyt 90 sekunder.
Sammenliknet med de andre CULV-maskinene i vår test, er imidlertid forskjellene ubetydelige. Dell Inspiron 11z bruker for eksempel 89 sekunder, mens Fujitsu Lifebook 1330 bruker 87 sekunder.
I PCMark 05 ser vi at de ulike CULV-maskinene i all hovedsak yter nøyaktig likt.
Samsungs harddisk er imidlertid noe treigere enn den Fujitsu har valgt i P3110.
Lite fleks
Skjermen er lyssterk og fin, men kan ikke bøyes særlig langt bakover, noe som kan være plagsomt om du vil bruke maskinen i et flysete eller på et annet trangt sted.
Høyttalerne spiller ganske høyt til minibærbar å være, men det dreier seg uheldigvis bare om flat plastlyd. Da er hodetelefonutgangen et bedre valg, og der leverer X120 volum nok til det aller meste.
Samsung X120 utvikler generelt lite varme, men på full prosessorlast spinner den lille vifta relativt fort, og produserer følgelig en del støy.
Det er likevel ikke noe stort problem om du ikke er fullstendig støyallergisk, og ved de aller fleste oppgaver forholder vifta seg stille.
Smådyr
Prisen er noe høyere enn på for eksempel Acer Aspire 1810TZ, som har omtrent samme innmat og funksjonalitet.
Selvfølgelig kan du velge en dårligere spesifisert X120, men husk at Celeron er en mer strømkrevende prosessor, og at du dermed vil måtte gå ned både på ytelse og batterilevetid.
Alt i alt er Samsung X120 en god pakke, men den skiller seg ikke ut såpass mye at det er verdt å bruke en ekstra tusenlapp på den fremfor Acer Aspire 1810TZ eller HP Pavilion dm1, som er våre budsjettfavoritter.