T2

TEST: Samsung NC20

Stein Jarle Olsen
17. nov. 2009 - 13:39
Vis mer

Samsung NC20 har 12,1 tommers skjerm, men kalles fortsatt for netbook. ”Large screen netbook”, er betegnelsen japanerne har gitt sitt nyeste tilskudd på bærbarstammen.

Og vi kan like godt si det først som sist: Etter å ha testet Asus’ brilliante Eee PC 1101HA, føles Samsung NC20 unektelig litt som et steg ned på de aller fleste områder.

Spesielt valg

Samsung har valgt å utstyre NC20 med VIA Nano U2250-prosessor i stedet for mye brukte Intel Atom N270/N280.

Nano-prosessoren kjører på 1,3 GHz som standard, men har betegnelsen ”1,3GHz+”, som betyr at den overklokkes automatisk noe ved behov, typisk til cirka 1,6 GHz.

Grafikkontrolleren er integrert, en VIA Chrome9 HC3. Det har imidlertid små konsekvenser for den opplevde ytelsen.

STOR: Large-screen netbook, kaller Samsung NC20.
STOR: Large-screen netbook, kaller Samsung NC20.

Nesten OK HD

Nettsurfing er greit, kanskje med unntak av på den laveste prosessorhastigheten, hvor det stort sett bare er chatting og skriving som fungerer tilfredsstillende.

Vi har dog ingen problemer med å kjøre WMV HD-video i 720P-oppløsning fra Windows Media Showcase, og ser at prosessorbruken ligger rundt 70 % i Windows Media Player.

Det skyldes nok at Chrome-brikkesettet er noe sterkere enn Intels grafikk-kontroller.

1080P går fortsatt ikke, selv ved 100 % prosessorbruk, men dette er nok det nærmeste til brukbart vi har sett av en netbook-maskin så langt.

Hvorvidt du trenger 1080P-avspilling på en 12-tommer er selvfølgelig et annet poeng, men vi har kun valgt å se på det for ytelsens del.

BYTTE: Samsung har valgt VIA Nano-prosessor på NC20. Legg også merke til plasseringen av Windows-tasten.
BYTTE: Samsung har valgt VIA Nano-prosessor på NC20. Legg også merke til plasseringen av Windows-tasten.

Ytelse

Normalt sett gjør vi ikke syntetiske tester av ytelsen, ettersom innmaten i de aller, aller fleste netbook-maskiner har vært nærmest identisk. Men siden det nå er snakk om en ny prosessor, har vi plukket frem SuperPi og PCMark for å se om det er noen forskjell i praksis. Til sammenlikning har vi brukt Lenovo S12 (ikke Ion), som vi også har inne til test.

SuperPI er et lite program som kalkulerer tallet pi med X antall desimaler, noe som i all hovedsak kun måler ytelsen til prosessoren. For 1 million desimaler bruker NC20 91,8 sekunder, mens Lenovo-maskinen, som bruker en Atom N270-prosessor, trenger 93 sekunder.

En liknende forskjell i fordel Samsung og VIA finner vi også med 2 millioner desimaler.

(Mindre er bedre.)

PCMark 05 måler flere aspekter ved maskinens ytelse, og gir dermed et noe mer helhetlig bilde av hva man kan forvente.

Resultatet gjengis som en komplett score, og her går det faktisk i favør Lenovo og Atom.

Samsung scorer 1450 PCMarks, mens Lenovo-maskinen skraper sammen 1605.



(Mer er bedre.)
(Mer er bedre.)

Strømsluk

Nå har det seg imidlertid også slik at VIA-prosessoren har en såkalt Thermal Design Power (TDP) på 8 watt, noe som er langt mer enn Atom N270s 2,5 watt og N280s 2 watt.

Det betyr at VIA-prosessoren i teorien utvikler over tre ganger så mye varme og bruker langt mer strøm enn Atom, noe som gjør at batteritiden går drastisk ned.

I vår syntetiske batteritest Battery Eater overlever NC20 bare i 130 minutter med ytelsen på maks og lysstyrken på nivå 2. Til sammenlikning overlevde lillebror NC10 i 305 minutter.



(Mer er bedre.)
(Mer er bedre.)

Begrenset batteri

I faktisk bruk, med trådløst nett påslått og moderat lysstyrke, anslår vi at du kan regne med mellom to og en halv og tre timer, muligens noe i overkant.

Tross større og mer energikrevende skjerm, må batterilevetiden derfor sies å være ganske skuffende, særlig med tanke på at Asus presterte nærmere 400 minutter i Battery Eater med både 1101HA og 1000HE.

Stille

Når det gjelder støy og varmeproduksjon må vi si at NC20 får godkjent. Vifta spinner ikke opp i det hele tatt på ”Silent Mode”, og selv under batteritesten forhold maskinen seg relativt kjølig, med unntak av akkurat under viftegrillen.

Vifta lager imidlertid noe lyd når den går på full guffe, men det er snakk om en lavfrekvent, behagelig susing, så vi lar oss ikke affisere voldsomt av det.

HEAD-TO-HEAD: Samsung NC20 til venstre, Lenovo S12 til høyre.
HEAD-TO-HEAD: Samsung NC20 til venstre, Lenovo S12 til høyre.

Solid

Byggekvaliteten er det heller ingenting å si på, med unntak av at det ikke skal veldig hardt trykk til bakpå skjermen før man får rysninger i bildet.

Tilkoblingsmulighetene er de samme som på alle andre netbooks, med 3 USB-porter, nettverk, VGA, mikrofon, hodetelefoner og

Med tanke på at selve maskinen her er noe større enn de andre, burde det likevel ikke vært umulig å legge til en ekstra USB-port eller to.

Malplassert

Tastaturet har standard avstand mellom tastene, og er i all hovedsak svært godt å bruke. Vi reagerer imidlertid litt på noen av designvalgene til Samsung.

Blant annet har de plassert Windows-tasten til høyre for mellomromstasten og |-tasten (som vanligvis finnes ved siden av 1-tasten) der Windows-tasten vanligvis ligger.

Rammen på siden av tastaturet er for øvrig nærmere centimeteren bredere på NC20 enn på NC10, og på lillebror var tastene plassert mye mer logisk.

Med så mye plass til overs, både horisontalt og vertikalt, burde det vært mulig å fått med alle tastene på riktig plass også her.

Som på NC10 er tastaturet dekket med sølvioner, som skal ha bakteriedrepende effekt, men dette har vi ikke hatt anledning til å teste.

Pekeflata er også den samme som før, med avgrenset scrollefelt til høyre, og fungerer absolutt tilfredsstillende.

Brukervennligheten for øvrig er også god. Som på NC10 har Samsung en rekke funksjoner mappet til Fn+ F-tastene, for eksempel prosessorstyringen, trådløst nett, diagnostiseringsverktøyet og grafisk visning av gjenværende batterikraft. Vi skulle dog gjerne sett noen mediestyringstaster.

God skjerm

Samsung har også valgt å bytte ut den matte skjermen fra NC10 med en LED-baklyst, glossy variant. Det resulterer som vanlig i noe mer ”trykk” i fargene og litt bedre kontrast, men gir langt mer refleksjoner, noe vi ikke er så veldig glade for. Skjermen for øvrig er både lyssterk og god.

Oppløsningen på 1280x800 er perfekt til en skjerm på 12 tommer, og du kan fint ha to nettleservinduer ved siden av hverandre. Innsynsvinkelen horisontalt er også upåklagelig, mens den nok kunne vært litt bedre vertikalt.

EKSTRA: Samsung har lagt ved en tynn sleeve. Ikke like bra som Asus glidelåsmapper, men likevel bedre enn ingenting.
EKSTRA: Samsung har lagt ved en tynn sleeve. Ikke like bra som Asus glidelåsmapper, men likevel bedre enn ingenting.

Ikke mini

12 tommer er det samme som størrelsen på de minste standardspesifiserte bærbare, og man kan derfor lure på om det har noen hensikt med så store netbook-maskiner.

NC20 er heller ikke verken særlig tynn eller veldig lett – 1511 gram, for å være helt nøyaktig.

Prisen er på linje med andre netbooks av samme størrelse – rundt 3.600 kroner i nettbutikkene.

Konklusjon

Om du er i markedet for en ”stor” netbook og ikke synes tre-fire timer med batterikapasitet er for lite, kan det godt hende du vil bli godt fornøyd med Samsung NC20.

Vi mener imidlertid at for eksempel Asus 1101HA er et langt bedre kjøp om du klarer deg med en halv tommer mindre skjerm.

Da får du en tynnere og lettere maskin med markant bedre batteri og smartere tastatur - til en hundrelapp eller to mindre.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.