SIRKELSAG

Test: TEST AV SIRKELSAGER MED BATTERI

Så gode er billige sirkelsager på batteri

Vi testet aktuelle modeller.

Mørkegrent mot lysegrønt: Sirkelsager på batteri behøver ikke koste mye. Om du har batterier og lader fra før.
Mørkegrent mot lysegrønt: Sirkelsager på batteri behøver ikke koste mye. Om du har batterier og lader fra før. Bilde: ORV
9. aug. 2015 - 10:42

For ikke lenge siden testet vi et par batteridrevne sirkelsager. Konklusjonen ble at de er utmerket til de fleste jobber om du ikke skal sage veldig tykke materialer.

Holder du deg til materialer som er så vidt over 50 mm tykke, er batteri et ypperlig alternativ. I forrige test var det dyre proffmodeller det dreide seg om. Nå har vi testet produsentenes forbrukervarianter. I lenkene under kan du se resultatet etter testingen av sagene.

Test av Bosch PKS 18 LI: Holder ut lenge på det lille batteriet

Test av Ryobi R18CS-0: Kraftigst, men med dårligst kondis

Batterifamilie

Det å slippe ledning er stort sett en fordel. Spesielt med verktøy som skal bevege seg mye og det skal en sirkelsag. Har den ledning kan du være sikker på at den henger seg opp i noe med et rykk når du fører sagen fremover.

Det er lurt å velge seg en batteritype som du standardiserer på. Produsentene gjør det enkelt for deg. De bruker det samme batteriet til en lang rekke verktøy. Du får det lettere og produsentene sørger for at du holder deg til dem når du skal kjøpe et nytt verktøy.

Da trenger du ikke én eller to batterier per verktøy du kjøper. Du trenger bare et par stykker til alle sammen, og så lader du det ene mens du bruker det andre.

Test av Bosch GKS 10,8V-LI Professional: Duger markedets minste sirkelsag?

Nøy deg med noen få

I noen tilfeller kommer også batteriene i ulike kapasitetsklasser. Noen små med liten kapasitet og noen store med høy kapasitet. Det er ikke alltid du trenger det største batteriet og da kan du heller sette på et som er mindre og lettere. Og billigere.

I denne artikkelen tester vi to sirkelsager: Bosch PKS 18 LI og Ryobi R18CS-0. Disse produsentene har en rekke verktøy som bruker det samme batteriet, men Ryobi imponerer virkelig med utvalget.

Her kan du til og med få en gressklipper, men da må du bruke to batterier for å øke spenningen til 36 volt. Eller hva med en batteridrevet spikerpistol eller pistol for fugemasse?

Les også: Hva kan tynes ut av et 18 volts verktøybatteri?

Det billige alternativet

Sirkelsager i proffklassen koster mye. Det finnes et vesentlig billigere alternativ for de som nøyer seg med såkalte forbrukermodeller. Det er flere modeller å velge mellom til langt lavere pris.

Slike verktøy har ikke samme byggekvalitet, materialvalg og ytelse som proffmodellene, men for de aller fleste som ikke har som yrke å jobbe med tre holder de lenge.

Bosch skiller mellom proff og forbruker gjennom fargen. Blått verktøy er for de avanserte, mens grønt er for de som nøyer seg med rimeligere modeller. Japanske Ryobi er det lysegrønne alternativet. Det meste de har av verktøy, og det er ikke lite, er rettet mot forbrukersegmentet.

Den grønne Bosch-saga koster fra rundt 900 kroner, mens Ryobis alternativ, RWSL1801M, får du fra bare 859 kroner. Men dette er såkalte soloversjoner. Det vil si priser uten lader og batteri.

Hvis du ikke har det fra før til annet verktøy må du investere i det. Da er ofte pakker med lader og et batteri og foretrekke. Bosch sitt komplette alternativ koster fra i underkant av 1400 kroner. Ryobi har et dobbelt så stort batteri og her koster lader og batteri neste 1500 kroner alene.

Ingen av laderne imponerer. Det å lade 4 Ah-batteriet til Ryobi med en lader på 1,8 A tar over to timer. Bosch sin lader er på 1,5 Ah, men fordi batteriet bare er på 2 Ah går ladingen unna på litt over en time. Dette er ikke det vi kan kalle hurtigladere.

Test av Bosch GKS 18V-LI Professional: Sirkelsag med imponerende batterilevetid

To mot fire: Vi testet de to sirkelsagene med det største batteriet som er tilgjengelig i skrivende stund. Bosch har et på 2 Ah (2,5 Ah kommer snart) mens Ryobi, som også har et større batteriutvalg har et på 4 Ah. Likevel ble vi skuffet over at batteriet fra Ryobi bare klarte å sage 50 prosent lenger enn Bosch. Et dobbelt så stort batteri burde klart å sage dobbelt så langt.
To mot fire: Vi testet de to sirkelsagene med det største batteriet som er tilgjengelig i skrivende stund. Bosch har et på 2 Ah (2,5 Ah kommer snart) mens Ryobi, som også har et større batteriutvalg har et på 4 Ah. Likevel ble vi skuffet over at batteriet fra Ryobi bare klarte å sage 50 prosent lenger enn Bosch. Et dobbelt så stort batteri burde klart å sage dobbelt så langt.

Hvor langt?

I tillegg til å vurdere egenskaper og pris har vi sett på hvor langt det er mulig å sage med et fulladet batteri. Vi kjørte samme testen som vi utsatte proffmodellene for, nemlig 48 mm tykk, litt halvfuktig, trykkimpregnert material langs fiberretningen. Tunge saker altså.

Vi regnet med at lengden vi kunne sage sånn noenlunde stemte med størrelsen på batteriet. Det hadde det gjort hos proffsagene. Slik var det ikke her.

Test av malingsprøyte: – Sjelden har det vært så morsomt å male

B&D Melder seg på

I løpet av august kommer også Black & Decker med en batterisirkelsag. Selskapet er nå en del av Stanleykonsernet som har kjøpt dem og proffdivisjonen deres DeWalt.

Melder seg på: Black & Decker kommer i disse dager med en batteridrevet sirkelsag i forbrukermarkedet.
Melder seg på: Black & Decker kommer i disse dager med en batteridrevet sirkelsag i forbrukermarkedet. Black & Decker
Black & Decker er forbrukermerket og saga de nå kommer med, BDCCS18, er ikke ulik de to vi har testet. Men den har litt mindre sagblad-diameter enn Bosch. Med 140 mm blad er kuttedybden begrenset til 43 mm.

Batteriet som følger med er ikke er bare på 1,5 Ah, men Black & Decker kommer også med utgaver på 2 og 4  ameretimer som kan brukes i alt verktøyet deres. Den nye sagen vil koste 990 kroner uten batteri og lader og 1399 kroner med.

Test av Bosch GST 10,8V-LI Professional: Verdens letteste batteridrevne stikksag

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.