MOBIL

Test: null

Qualcomm lanserer 64 bit mobilprosessor

Vi ser Android-mobiler med 64 bit i krystallkulen.

Marius ValleMarius ValleJournalist
10. des. 2013 - 06:00

Overraskende kan vi ikke si det er, men Qualcomm har nå lansert en systtembrikke med prosessor som støtter 64 biters instruksjoner. Den nye brikken heter Snapdragon 410, og er laget for telefoner med Android, Firefox OS og Windows Phone.

En systembrikke er selve hjertet av telefonen din. Denne brikken inneholder prosessor, grafikkprosessor, en rekke nettverksfunksjonalitet, GPS og en hel del andre teknologier. Av alle de store mobilprodusentene brukes Snapdragon-systembrikkene til Qualcomm i alle eller mange av produktene deres. Med unntak av Apple, selvsagt. De lager sine egne brikker.

Det er neppe så mange som faktisk går og venter på det, men av de tre operativsystemene er det nok Android det knyttes mest forventninger til når det kommer til 64 bit. Apple introduserte dette sammen med iPhone 5S, og systembrikken Apple A7. Så det er bare naturlig at konkurrentene følger etter.

Android bygger på Linux, og Linux har støttet 64 biters prosessorer en god stund. Å få dette på plass i Android er derfor en ganske smal sak. Så om vi skal tippe vil vi tro at en av de neste Android-versjonene vil komme med støtte for dette.

Rettet mot de store massene

Overraskende nok er Qualcomms nye systembrikke rettet mot utviklingsmarkeder, og ikke dyre flaggskip. Snapdragon 410 skal stå i telefoner som koster under 150 dollar - altså under tusen kroner. Men når de nå først har tatt steget er det naturlig å anta at heftigere utgaver er rundt hjørnet.

Brikken støtter ellers LTE, GPS, GLONASS og BeiDou (Kinas nye "GPS"), Wi-Fi, NFC og Bluetooth. Det er støtte for kamera med oppløsning på inntil 13 megapiksler.

Snapdragon 410 gjøres tilgjengelig for Qualcomms kunder i løpet av første halvår 2014, og telefoner med brikken er ventet å komme i salg i løpet av andre halvår.

LES OGSÅ: Test av 64 bit-mobilen iPhone 5S

Kilde: Pressemelding

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.