T2

TEST: Nettbrett

Konkurrentene har nærmet seg iPad, men når fortsatt ikke helt opp.

ØKER RASKT: Antallet nettbrett som blir sendt ut fra fabrikkene overgår nå antall utsendte mini-pc-er.
ØKER RASKT: Antallet nettbrett som blir sendt ut fra fabrikkene overgår nå antall utsendte mini-pc-er. Bilde: Stein Jarle Olsen
Stein Jarle Olsen
21. juli 2011 - 08:40
Vis mer

Nettbrettene kommer for fullt i disse dager, og enhver produsent med respekt for seg selv har gjort alt det de har kunnet for å svare på Apples enorme dominans med iPad.

Nå begynner det endelig å dukke opp noen gode konkurrenter, og Google har også fått ut en variant av Android som er tilpasset nettbrett, i motsetning til tidligere varianter som i bunn og grunn benyttet et mobiloperativsystem.

På rett vei

Riktignok skal det sies at vi fortsatt har en del innvendinger mot hvordan Android gjør ting, og vi synes den medfølgende programvaren har relativt store mangler.

Nettleseren når for eksempel ikke helt opp, og selv om det riktignok finnes en del alternativer i Android Market, er det tydelig at nettbrettutviklingen er kommet noe kortere på Android enn med for eksempel Apples iOS.

Likevel skjer utviklingen brennkvikt hos Google, og det er derfor grunn til å tro at programvaren vil bli bedre og bedre etter hvert som utviklingen går fremover.

I denne testen har vi sett nærmere på brett i flere ulike størrelser - 10,1-tommere fra Asus og Motorola, iPad med sine 9,7 tommer og miniputt Flyer fra HTC med 7-tommers skjerm. Vi hadde også håpet å ha med Samsungs nye 10,1-tommers-versjon av Galaxy Tab, men de ønsket ikke å levere noen testenhet da programvaren ikke var klar i tide.

Sjekk for øvrig også testen av Acer Iconia fra litt tilbake.

Asus Eee Pad Transformer

AsusTransformer_terning 1107120944.jpg

Asus gjør mye rett med sin Transformer.

Med tilhørende tastaturdocking minner Asus’ Eee Pad Transformer mye om en vanlig netbook, men wow-faktoren ved å kunne “hekte av” skjermen er unektelig ganske høy.

Selve brettet er tynt, lekkert og både ser og føles relativt eksklusivt ut med ramme i metall og heldekkende glass. Vekten på snaue 700 gram kunne godt vært litt lavere, men den ruglete baksiden gjør at brettet likevel ligger godt i hendene.

Skjermen er relativt blank, men har spreke farger og brukbar lysstyrke. Problemet med refleksjoner blir derfor ikke like stort som for eksempel hos Acer Iconia, som hadde en skjerm som nærmest var ubrukelig i dagslys. Sortnivået er svært bra, mens innsynsvinklene begrenses noe av det blanke belegget.

Stoppet opp

Ytelsen er også god, selv om Asus-brettet ved noen få anledninger fikk antydninger til “sammenbrudd” ved store påkjenninger.

Flash håndteres stort sett på en god måte, HD-video flyter bra (dog kun 720P) og de få spillene vi testet, så ut til å kjøre utmerket på Tegra 2-prosessoren i Eee Pad Transformer.

De to kameraene byr ikke akkurat på de store fotoopplevelsene, men bakkameraet gir i det minste bilder som fungerer greit til visning direkte på skjermen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Bildene blir generelt relativt skarpe, men mangler dybde i fargene og plages av mye støy, selv i lyse partier. Likevel er dette nok kameraet som gir de mest realistiske resultatene av brettene i testen.

Holder lenge

Batteritiden vil vi påstå er relativt god. Asus-brettet holdt i drøyt åtte timer med videoavspilling, og du vil neppe ha noen store problemer med å få det til å holde følge en hel arbeidsdag eller transatlantisk flygning.

Med dockingtastaturet dobles dessuten batterilevetiden, og det er også en genistrek at dockingen lader batteriet i skjermen når den er tilkoblet, slik at du alltid har mest mulig batteri i selve brettet.

Tastaturet i seg selv er en blandet opplevelse. Tastene gir fra seg et behagelig klikk når vi trykker på dem, men vi synes de er litt for små til at vi kan skrive slik som vi ønsker. Mellomrommet mellom hver tast er tilsynelatende litt for stort, og vi vet også veldig godt at Asus kan bedre fra tidligere tastaturer.

Dessuten er Android åpenbart ikke laget for fysiske tastaturer - inntastingen er i de aller fleste tilfeller svært treig, og man ender opp med å vente på at tegnene skal dukke opp på skjermen. Irriterende.

Android er åpenbart heller ikke laget for pekeplater, og vi synes stort sett det fungerer best å bruke touchskjermen til peking.

Transformer_2 1107120944.jpg

Mangler tilkoblinger

I tillegg er det en litt underlig avgjørelse at det kun er dockingen som er utstyrt med USB-porter og minnekortleser. Minst én av USB-portene burde sittet på selve brettet, særlig med tanke på at det også er å få kjøpt uten docking.

Prismessig ser vi Eee Pad Transformer med 16 GB lagring og dockingstasjonen til rundt 4300 kroner på nett, mens du slipper unna med cirka 3600 uten docking, men med 32 GB lagring. Det er relativt god valuta for pengene, selv om heller ikke Transformer gjør alt perfekt.

Lenovo lanserer jobb-brett

HTC Flyer

HTCFlyer_terning 1107120950.jpg

Nærmest for et proffbrett å regne.

Mange businessbrukere har allerede falt for HTCs smarttelefoner, og med Flyer er det tydelig at businessbrukerne også her er i fokus. Som det eneste blant våre testbrett, er HTC-brettet på kun sju tommer, og det følger også med en egen stylus som gir en del ekstra funksjonalitet.

For eksempel kan du ta et skjermskudd du så kan notere på og lagre som et bilde. Eller du kan markere tekst i et dokument eller bok, og så legge inn små håndskrevne kommentarer ved siden av.

Halvferdig

I praksis fungerer det ikke så veldig bra. Du må først og fremst sørge for at du ikke kommer borti skjermen med hånda først – da tror Flyer automatisk at du skal skrive med skjermtastaturet, og ikke stylusen.

I tillegg er det i praksis umulig å skrive smått og effektivt, ettersom teksten blir såpass stor at du minst bruker dobbelt så stor plass som på vanlig papir. Likevel, tanken er god, og når det bare gjelder markering og små notater, fungerer det tilfredsstillende.

Skjermen synes vi er svært god, med plenty av lysstyrke, trøkk i fargene og gode innsynsvinkler, selv om vi synes vi kan se et visst gulskjær i bildet.

Også her er den av den særdeles blanke typen, og det betyr selvfølgelig at fingermerker er et velkjent problem.

HTCFlyer_2 1107120950.jpg

Smart Sense

HTC Flyer benytter den foreløpig siste smarttelefonvarianten av Android, altså versjon 2.3. Det er unektelig ikke spesielt nettbrettvennlig, men sammen med HTCs Sense-grensesnitt fungerer det faktisk ikke så aller verst. Dessuten sies det at det kommer en Honeycomb-oppgradering i løpet av sommeren.

Byggekvaliteten er svært solid, med såkalt unibody-design i aluminium og detaljer i hvit plast. Flyer er absolutt ikke blant de tynneste av brettene, og det veier også sitt, men ligger likevel godt i hånda og ser pent ut.

Håpløst kamera

Kameraet er imidlertid en tragedie. HTCs fem megapiksler hjelper lite når resultatet er så håpløst som dette.

Bildene er noenlunde skarpe akkurat midt i fokusområdet, mens resten bare blir en suppe av utvaskede detaljer og blasse farger. Styr unna om du vektlegger kamerakvalitet i nettbrettkjøpet.

Batteritiden er god, med rundt 9 timer kontinuerlig videoavspilling.

Flyer er imidlertid en relativt kostbar fornøyelse, med en pris på cirka 4300-4400 kroner for 16 GB-utgaven uten 3G og en tusenlapp mer for 3G og 32 GB. Vi tror neppe dette blir noen storselger, men den er likevel et solid produkt.

 

Motorola Xoom

MotorolaXoom_terning 1107120944.jpg

Så generisk som du får det.

Motorola var tidlig ute med sin Xoom, og det vises. Brettet er så nært et standardbrett med Android du kommer, og dette gjør det gjennomsnittlig på de aller fleste områder. (Motorola hadde i skrivende stund ikke fått ut fingeren og oppgradert til Android 3.1, så testen er basert på versjon 3.0.1.)

Stor

Først og fremst er Xoom et relativt massivt brett. 10,1-tommers skjerm og vekt på rundt 720 gram gjør Motorola-brettet til det tyngste i testen.

Skjermen er også helt på det jevne, og vi ser at den plasserer seg under både Eee Pad, iPad og HTC Flyer på lysstyrke og kontrast. Det gjør det vanskelig å bruke Xoom utendørs.

Innsynsvinklene er likevel gode, men også Xoom sliter med en veldig, veldig blank skjerm.

God batteritid

Batteritiden er på rundt åtte timer med videoavspilling, noe som må betegnes som bra. Vi er imidlertid ikke spesielt begeistret for Motorolas laderløsning.

De har valgt en lader som ligger nærmere en standard laptoplader enn en mobillader, og det gir mer av både vekt og volum i baggen når du har den med på tur.

Byggekvaliteten er stort sett solid, med et gummiert belegg på den ene langsiden. Det gjør at du har godt grep om brettet i landskapsmodus, som åpenbart er den foretrukne modusen.

TU20110616IMG_7835_crop19414_24_24 1106161341.jpg

Uspennende

Ytelsen er også god, men heller ikke Xoom klarer full HD-video (.mkv) uten massiv hakking. Hovedkameraet leverer her greit på skarphet, men lider av litt gulskjær i bildene.

Totalt sett er Motorola Xoom et relativt uspennende produkt, og prislappen er også omtrent på linje med de argeste konkurrentene som kanskje har mer å friste med: Fra 3850 kroner uten og nærmere 6000 kroner med 3G. Begge med 32 GB lagring.

TEST: Samsung 9 Series

Apple iPad 2

ipad2_terning 1107121010.jpg

Ingen over, ingen ved siden.

Apple skapte på mange måter sin egen nisje med iPad, og rakk også å få ut versjon to av brettet før mange av konkurrentene i det hele tatt hadde klart å svare på den første utfordringen.

Tynnere, lettere, bedre ytelse og endelig kameraer burde vel gjøre sitt til at markedets beste brett ble enda bedre?

Svaret er selvfølgelig et ja, men det er ikke til å komme unna at også konkurrentene har lansert forholdsvis gode produkter i det siste, og iPads forsprang relativt sett derfor har blitt mindre.

Blank, men lyssterk

Ett av iPads fremste salgspunkter er sannsynligvis skjermen. Brettets IPS-panel formelig spruter av fargeintensitet og lysstyrke, og kompenserer greit for det iPad mangler i oppløsning.

1024x768 er unektelig noe trangere enn konkurrentenes 1280x800, men i praksis har det lite å si.

Også her er imidlertid skjermen dekket av et svært blankt belegg, men lysstyrken kompenserer for en del av refleksjonene som oppstår.

Strålende surfing

Safari er også en glimrende nettleser, og langt mer glattpolert enn den noe røffe Android-nettleseren, til tross for at den (enda) ikke støtter fanebasert surfing.

Kombinert med iPadens enormt kjappe respons gir Safari en svært god brettsurfeopplevelse, og mangelen på Flash-støtte er derfor et tveegget sverd - Safari slipper å bry seg med det ofte krevende Flash-innholdet på mange nettsteder, men det gjør også at en del av innholdet blir utilgjengelig for iPad-brukere. Vurdér selv.

Herlig batteri

Batteritiden er også den beste på markedet, om vi regner i ren brettkapasitet. iPad 2 holdt, som forgjengeren, i såvidt over ti timer med videoavspilling.

Med noe lavere lysstyrke på skjermen kan du nok også skvise enda en time ut av eplebrettet.

Sammenlikning 1107120958.jpg

Fortsatt låst

Alt er likevel ikke fryd og gammen. Apple låser deg fortsatt til iTunes, selv om vi i det minste er lovet en kabelfri lås så fort iOS 5 kommer i høst, og kameraene er mildt sagt mindre gode.

Én fattig megapiksel bak og kun VGA foran gir ikke skarpe nok bilder til noe annet enn kjappe snapshots til Facebook og visning på brettskjermen.

iPad 2 er faktisk også det billigste av alle brettene i denne testen (riktignok synker prisene på de øvrige, mens iPad-prisen ligger fast), og fås fra 3.890 kroner med 16 GB og uten 3G. Foreløpig skal du være ganske fanatisk Apple-motstander for å velge noe annet.

TEST: Bose Around Ear 2

TEST: HP Pavilion dm1

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.