T2

TEST: Lenovo Thinkpad X1

Hvor mye PC-lykke får man for 16.000 kroner? Her er svaret.

Stein Jarle Olsen
29. juli 2011 - 08:22
Vis mer

Lenovo har lenge hatt hovedfokus på bedriftsmarkedet, med “arven fra IBM”, nemlig Thinkpad-merket, som det største salgsargumentet.

Business-bærbar

De siste par årene har kineserne også prøvd å kapre større markedsandeler i forbrukermarkedet, men Thinkpad X1 er nok likevel rettet hovedsakelig mot stresskoffertbefolkningen, med sin lave vekt (snaut 1,7 kilo), avanserte funksjoner og høye prislapp.

Utvendig havner Thinkpad X1 litt i samme kategori som Macbook Air og Samsung 9 Series, selv om den langt fra er like tynn og lett.

For å holde vekten nede har Lenovo brukt plast, men den er heldigvis av den matte, svarte typen, og i tillegg belagt med et svært fingermerkeresistent belegg.

TU20110728IMG_063720512_52_00 1107281206.jpg

Unødvendig bred

Resultatet er et relativt eksklusivt utseende, og kombinert med Thinkpad-merkets velkjente byggekvalitet gir dette et svært solid inntrykk.

Vi skulle imidlertid gjerne sett at Lenovo hadde “effektivisert” kabinettet litt - selv om skjermen bare er 13,3 tommer, er Thinkpad X1 både like høy og bred som vår kontor-Dell med 14-tommers skjerm.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Tastaturet har mer enn to centimeters klaring på hver side, og det samme gjelder skjermen. Her burde det være rom for forbedringer.

TEST: Nettbrett

Slik får du musikken trådløs

Kostbar fornøyelse

Thinkpad X1 fås i to modeller – en med 4 GB RAM og 320 GB hybriddisk og en med 8 GB RAM og 160 GB SSD. Den billigste varianten fås for i underkant av 13.000 kroner, mens billigste nettbutikk skal ha drøyt 16500 kroner for utgaven med SSD.

Begge modellene har Intels Core i5-2520M-prosessor på 2,5 GHz, Intel HD 3000-grafikk, 3G-modul, fingeravtrykksleser, bluetooth og kommer med Windows 7 Professional. I tillegg finner vi 3 USB-porter, hvorav én støtter USB 3.0 og dobler som eSATA, HDMI, minnekortleser og hodetelefon- og mikrofonutgang.

TU20110728IMG_062520612_52_00 1107281206.jpg

Kraftpakke

Vår testmodell er den dyreste utgaven, med modellnummer 1294-2NG. Og med unntak av grafikkløsningen er det liten tvil om at dette er en kraftpakke. I PCMark Vantage får vi hele 11.116 poeng, selvfølgelig godt hjulpet av SSD-lagringen.

Geekbench bryr seg mindre om det, men spytter likevel ut respektable 5149, og nye PCMark 7 gir oss 3540 poeng.

Sistnevnte tar vi riktignok i bruk for første gang på denne testen, så det er vanskelig å sammenlikne med så mye annet.

Ytelsestabell_ThinkpadX1 1107271419.jpg

TEST: HP Pavilion dm1

TEST: Asus Eee 1015B

Spill

Vi kjørte også X1 gjennom en liten runde med utvalgte spill, og må si vi synes den integrerte HD 3000-løsningen absolutt får godkjent.

Strategimastodonten Civilization 5 opplevde vi som fullstendig spillbart på medium innstillinger og 1366x768, mens det noe mer grafikkintensive Two Worlds 2 åpenbart krever litt for mye av den integrerte grafikkbrikken.

Det er akkurat nesten spillbart, men X1 henger ikke helt med i raske sekvenser, noe som er essensielt i et slikt actionrollespill.

Alt i alt er det tydelig at det er mange spill du kan spille på Thinkpad X1, men at du nok bør holde deg unna de mest grafikkbrikkeintensive variantene.

Utmerket tastatur

Det aller beste med Thinkpad X1 er nok tastaturet. Dette er sannsynligvis blant de aller beste tastaturene vi har vært borti, med behagelig bue på tastene og et helt fantastisk klikk for hvert tastetrykk.

Vi setter også pris på egne taster for volum og lyd på/av, og selvfølgelig på baklyset.



TU20110728IMG_063220912_52_01 1107281206.jpg

Trackpoint på plass

Pekeplaten er derimot helt på det jevne. Den består bare av en ren flate, og registrerer klikk etter hvor på platen du trykker.

Nøyaktigheten her er ikke helt på topp, og vi har gjentatte ganger opplevd at høyreklikk registreres som venstreklikk og omvendt.

Thinkpad-fantaster har uansett muligheten til å bruke den velkjente Trackpoint-pinnen og de tilhørende tastene.

Gorilla-glass

Lenovo har valgt det solide Gorilla-glasset til skjermen, og det fører uheldigvis også til at de har måttet gå for en svært blank variant.

Det fører til en hel del uønskede refleksjoner, men problemet blir ikke like stort siden Lenovo har utstyrt X1 med en fargesprakende skjerm med 350 nits lysstyrke.

Den imponerer med god fargedybde, gode innsynsvinkler og massevis av lysstyrke (som også kan justeres i hele 16 nivåer). Vi liker også at skjermen kan bøyes i hele 180 grader, men lar oss distrahere litt av svært synlige piksler på skjermen.

Ingen krise, men nok til at vi konstant legger merke til det, og vi hadde også satt pris på noe høyere oppløsning. 1366x768 blir litt i minste laget for en businesspreget maskin.

Høyttalerne er derimot en suksesshistorie. De spiller først og fremst enormt høyt til å være laptophøyttalere, og gjengir dessuten lyden klart og tydelig, uten særlig forvrengning. Noe særlig med bass kan de dog ikke skryte av.

TU20110728IMG_064320712_52_01 1107281206.jpg

Ikke spesielt utholdende

Batteritiden er dessverre fullstendig middelmådig. Under en time i Battery Eaters normaltest er det lenge siden noen testmaskin har fått, men det er tydelig at den har langt mer å gå på når den ikke blir kjørt på full kapasitet, noe idle-resultatet på nesten seks timer viser.

På avspilling av HD-video med lysstyrken på 60 prosent, holdt Thinkpad X1 i fire timer og ett minutt, noe som må sies å være ganske bra. Lenovo tilbyr også et såkalt "slice battery" som du kan hekte på under maskinen, og som skal kunne doble batterilevetiden.

Det vil imidlertid også gjøre maskinen både tykkere og tyngre, og da er litt av poenget med å kjøpe en tynn og lett maskin borte.

Lader raskt

Lenovo skryter også av at Thinkpad X1 lader raskere enn andre maskiner, og her må vi faktisk gi dem rett. På en halvtime går den fra utladet til nærmere 80 prosent, noe som vi må si er imponerende.

Samtidig er det synd at den ikke er noe mer utholdende, da laderen er relativt stor og massiv, med sine 90 watt.

HD-video_Thinkpad X1 1107281119.jpg

Stort sett stille

Lenovos luksusmaskin forholder seg også både kjølig og stille gjennom enkle til middels krevende oppgaver, men så fort du setter den litt på prøve, spinner vifta opp relativt kraftig.

Den har også en ganske irriterende, høyfrekvent karakter på den verste støyen, litt som en støvsuger eller hårføner. Støynivået er absolutt ikke avskrekkende, men helt sikkert et visst skår i gleden om du er støyallergisk.

Gjennom vår lille Civilization-økt opplevde vi også at området rundt viftegrillen ble glovarmt, så det er nok lurt å ta noen pauser i spillingen iblant for å unngå overoppheting.

Konklusjon

Alt i alt er Lenovo Thinkpad X1 et produkt som ikke helt gir oss den lykkerusen 16.000 kroner kanskje burde.

Den har riktignok et utmerket tastatur, den velkjente Thinkpad-følelsen og solid maskinvare, men batteritiden og til dels støynivået trekker ned.

Den virker dessuten unødvendig bred til bare å ha 13,3-tommers skjerm, og selv om den er tynn, er den på langt nær like tynn som Samsung 9 Series eller Macbook Air, som nå gir tilnærmet den samme ytelsen.

Alt i alt et godt forsøk fra Lenovo, men vi synes alternativene gir mer for pengene. Tabell_Lenovo X1 1107281307.jpg

TEST: Samsung 9 Series

TEST: Bose Around Ear 2

TEST: Ultimate Ears 700

TEST: Asus U41

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.