T2

Test: SAMSUNG GALAXY NOTE 4

Kanskje den beste store mobilen

TEST: Samsung Galaxy Note 4.

Marius ValleMarius ValleJournalist
1. nov. 2014 - 10:10
Vis mer

Samsung etablerte i sin tid en ny kategori telefoner med sin første Note. Det har skjedd mye med serien siden den så dagens lys i 2011, og nå er fjerde generasjon her.

Her er det naturlig nok en hel del forbedringer over hele fjøla, med sprekere maskinvare, skarpere skjerm og alt du kan vente deg av en ny toppmodell.

Sentralt i det hele står som alltid pennen, kalt S Pen. Med denne kan du skrive, tegne og gjøre mye annet som ikke er like enkelt på andre telefoner.

Vi har imidlertid aldri følt at denne pennen har vært noe vi ikke har klart å leve uten på noen av de forrige modellene. Om dette har endret seg skal vi komme tilbake til.

Design og byggekvalitet

Først litt om det ytre. Samsung har måttet tåle litt tyn de siste årene. Mens konkurrenter som HTC, Sony og Apple har gått for metall og glass, har Samsung foretrukket plast.

Det har endret seg noe de siste månedene, etter at Galaxy Alpha ble lansert. Note 4 er støpt i en form som minner en del om denne.

Les også: Endelig en skikkelig lekker Samsung

Den har en metallramme, som vel å merke har fått en plast- eller lakkfinish (vi er ikke helt sikre på hva det er). Det føles i alle fall solid nok.

Samsung har forsøkt å tone ned plastfølelsen i bakdekselet også, som har fått fake læroverflate. De lurer ingen med dette, men det kjennes bedre å holde i enn et blankt plastdeksel.

Det mest påtrengende med denne telefonen er imidlertid størrelsen. Den oppleves som ganske tjukk og tung med sine 8,5 millimeter og 176 gram.

Det har nok noe med å gjøre at undertegnede har brukt Sony Xperia Z3 en stund, og erfaringsmessig er telefonstørrelse en ren vanesak.

Les også: Dette er en kandidat til årets beste mobil

Note 4 er designet slik at det er lett å betjene tastene på siden med én hånd. Det er først når vi skal trykke på tastene under skjermen vi føler et behov for å skifte grep og finne frem vår trofaste venstre hånd.

For dette er en telefon du må belage deg på å bruke med begge hender innimellom.

Under skjermen finner du to kapasitive taster for tilbake og programvekseler. I midten sitter den mekaniske hjemtasten som også inkluderer en fingeravtrykkleser.

Vi har tidligere uttrykt vår misnøye med løsningen Samsung har gått for. Det er nemlig snakk om en type du må sveipe fingeren over, og ikke en som du bare legger fingeren på, slik som på iPhone.

Vi er ikke fornøyde med det denne gangen heller, ettersom det for det første krever at du holder telefonen med begge hender, eller må holde telefonen i et unaturlig grep om du bare bruker én.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling
Fingeravtrykkleseren er vil fortsatt ikke helt fornøyde med, men vi konstaterer at den fungerer bedre enn før.
Fingeravtrykkleseren er vil fortsatt ikke helt fornøyde med, men vi konstaterer at den fungerer bedre enn før.

Bedre fingeravtrykkleser

Men: Den har blitt bedre enn før. For mens vi tidligere har irritert oss grønne over at den oppleves upresis og kranglete, fungerer det langt bedre på Note 4. I alle fall slik vi husker Galaxy S5 og Galaxy Alpha. Og det er bra. Det er faktisk helt kritisk.

Vi kan riktig nok oppleve at den ikke klarer å lese fingeravtrykket vårt, men vi har inntrykk av at det skjer langt sjeldnere nå enn på andre Samsunger vi har testet.

Som på andre modeller i Note-serien, kommer Note 4 selvsagt med penn. Denne har en «silo» på høyre side, og er lett å nappe ut forutsatt at du ikke biter negler.

Pennen er skjult i en «silo» i telefonen.
Pennen er skjult i en «silo» i telefonen. Marius Valle
Pennen har en tast du bruker for å velge alternative modi, og er relativt tynn sammenlignet med en vanlig penn.  Mer om den litt senere.

Telefonen har ikke høyttalere på fremsiden, men én monohøyttaler på baksiden. Denne spiller høyt, og fungerer fint. Men vi skulle gjerne sett at den i det minste pekte fremover.

Ellers skal det nevnes at kameraet stikker litt ut på baksiden. Under dette sitter kameralys og Samsungs etter hvert vanlige pulsmåler.

Det er alt i alt ikke noe å si noe på designen. Den føles mer som et premiumprodukt enn forgjengeren.

Vi skal dog passe på å sutre over at telefonen ikke er vanntett, slik Galaxy S5 er.

Les også: Stor telefon i liten innpakning

Skjermen er muligens den beste Samsung har laget til nå. Den er rett og slett rålekker.
Skjermen er muligens den beste Samsung har laget til nå. Den er rett og slett rålekker.

Skjerm

5,7 tommer er slett ikke så gigantisk som det en gang ville blitt oppfattet. Med stadig større «vanlige» telefoner, og nå sist Apples inntreden i «phablet»-markedet, kan det virke som om mange er villige til å ta steget opp i størrelse.

Da er det ingen ulempe at skjermen også er skarp. Samsungs Super AMOLED-panel har oppløsningen 2560 x 1440 piksler. Det gir en pikseltetthet på 515 PPI, som ærlig talt er skarpere enn nødvendig.

AMOLED-skjermer har mye fargemetning, og det gjelder også for Note 4. Samsung har gått for en fargeprofil som ikke gir så voldsomme farger.

Skjermen har veldig høy oppløsning.
Skjermen har veldig høy oppløsning. Marius Valle
Resultatet er den kanskje flotteste Super-AMOLED-skjermen til nå, med fint balanserte farger, god lysstyrke og en i det hele tatt skarp og nydelig skjerm.

Dette er kanskje den aller beste av de store skjermene akkurat nå.

Les også: Usannsynlig billig toppmodell

Samsung har kvittet seg med det tunge plastpreget fra eldre smarttelefoner.
Samsung har kvittet seg med det tunge plastpreget fra eldre smarttelefoner.

Maskinvare og ytelse

Om du er ute etter en sprek mobil, er Note 4 en telefon du skal se på. Her får du Qualcomms Snapdragon 805. Det betyr en firekjernet Krait 450-prosessor på 2,7 GHz, og den spreke grafikkprosessoren Adreno 420.

Telefonen har også 3 GB arbeidsminne (RAM). Lagringsminnet er 32 GB, men telefonen kan bygges ut med MicroSDXC-minnekort, som du i skrivende stund får med inntil 128 GB.

Vi har kjørt våre vanlige ytelsestester for å se hvordan ståa er.

 Basemark OS IIBasemark XBrowsermark
iPhone 61419n/an/a
Samsung Galaxy Note 41291310562221
Xperia Z3 C1093252271527
iPhone 5S1074n/an/a
Oneplus One1058253511543
Xperia Z31051242301647
LG G31038226201215
Lumia 930103420155830

Under panseret finner du ellers alt du kan ønske deg. Wi-Fi med 802.11ac, 4G, GPS, Bluetooth og den vanlige rekka.

Som nevnt har den også pulsmåler på baksiden, som lar deg sjekke pulsen.

Kort sagt en telefon som har alt. Vel, nesten i alle fall. Trådløs lading mangler, og vi skulle som sagt gjerne sett at den var vanntett også.

Les også: Denne bør få deg til å vurdere Windows Phone

Bakdekselet kan fjernes. Her finner du det kraftige batteriet, som kan byttes ut.
Bakdekselet kan fjernes. Her finner du det kraftige batteriet, som kan byttes ut.

Batteri

Batteriet har en kapasitet på 3220 mAh. Det er i øverste klasse hva kapasitet angår.

Det merkes også på brukstiden. Det er ikke et problem å få batteriet til å holde koken i et par dager. Det skyldes nok like mye at den nye Snapdragon-brikken er mer strømeffektiv enn tidligere utgaver som den gode batterikapasiteten.

Vi har kjørt batteritest via Basemark OS II, som måler hvor mye strøm telefonene forbruker under last, med skjerm på. Det skal gi et inntrykk av hvor mye strøm som går med når telefonen er i bruk, og hvor mange batteriprosent som i snitt forsvinner under last. Alle telefonen er testet i flymodus aktivert og med skjermlyset stilt så nærme 200 cd/m2 som mulig.

 Poeng%b/min
Samsung Galaxy Note 4

994

0,3

Sony Xperia Z3 C

847

0,4

Oneplus One

769

0,6

Bullit Mobile Cat S50

748

0,4

Sony Xperia Z3

719

0,5

HTC One (M8)

645

0,7

LG G3

608

0,7

Samsung Galaxy Alpha

582

0,6

Tabellen viser at Samsung Galaxy Note 4 kommer best ut av de telefonene vi har testet til nå. Testen bekrefter også vårt inntrykk av at telefonen har god praktisk batterikapasitet.

Så vil også din bruk antakelig være forskjellig fra vår bruk. Hvor ofte du blir nødt til å lade telefonen vil avhenge av dette. Men du bør i de fleste tilfeller klare å holde deg til lading en gang i døgnet om du bruker telefonen veldig mye.

Skulle du likevel oppleve at batteriet er i ferd med å takke for seg når du er langt unna neste lader, kan du aktivere ultrastrømsparemodusen som gir deg timesvis med bruk ut av noen få batteriprosent.

Les også: Disse sekkene har innebygget stikkontakt

Vi har ingenting spesielt å utsette på verken tale- eller antennekvalitet, uten at den utmerker seg voldsomt heller.
Vi har ingenting spesielt å utsette på verken tale- eller antennekvalitet, uten at den utmerker seg voldsomt heller.

Tale og antenner

God talekvalitet er ikke mer enn vi forventer av en ny smarttelefon, billig eller dyr. Galaxy Note 4 leverer varene her.

Vår erfaring er at Note 4 har god antenneytelse, både over mobilnett og Wi-Fi. Vi har sammenlignet med telefoner som Sony Xperia Z3 og LG G3, som rapporterer jevnt over samme signalstyrke som Note 4 samme sted samme tid.

Vi har ikke opplevd noen problemer på dette området.

Samsung Galaxy Note 4 er en stor telefon.
Samsung Galaxy Note 4 er en stor telefon.

Programvare og brukeropplevelse

Note 4 kjører Android 4.4, men skal oppgraderes til Android 5.0 Lollipop før jul.

Les også: Google avduker Apple TV-utfordrer i ny Nexus-serie

Bruksopplevelsen er helt klart Samsung, som mange liker, andre ikke. Vi har ingenting spesielt imot Samsungs grensesnitt, som både har en flat og oversiktlig design, og som fungerer som de fleste andre Android-telefoner.

Her er det et lass med mer eller mindre nyttige funksjoner. Eksempler er «Privat modus» som lar deg passordbeskytte innholdet i apper som bildegalleriet, og «Smart hvilemodus» som bruker frontkameraet til å avgjøre om du ser på skjermen eller ei. Du kan også ha nyttige snarveier lett tilgjengelig som flytende ikon. For å nevne noe.

Det er imidlertid pennen som er det som virkelig skiller Note 4 fra andre store telefoner.

Pennen kan brukes til så mangt. Når du trekker den ut dukker denne menyen opp.
Pennen kan brukes til så mangt. Når du trekker den ut dukker denne menyen opp. Marius Valle
Vi har tidligere skrevet at vi syns denne pennen for så vidt fungerer bra, men at vi heller ikke opplever at vi føler at vi trenger å bruke den. Den glir liksom ikke helt inn i det daglige bruksmønsteret vårt.

Salgssuksessen Samsung har hatt med Note-serien kan tyde på at det kanskje bare er vi som er litt sære.

Så betyr heller ikke det at pennen er ubrukelig. Du kan bruke den til en rekke nyttig saker og ting, som å ta notater eller tegne. Her er det også en funksjon kalt «Handlingsnotat» som lar deg bruke notater til å utføre operasjoner. Du kan for eksempel skrive et telefonnummer for hånd og ringe det.

Tekstgjenkjenning fungerer veldig bra.
Tekstgjenkjenning fungerer veldig bra. Marius Valle
Det mest nyttige syns vi er tekstgjenkjenningen. I tekstfelt dukker det opp et håndskriftsymbol om du holder pennen over dem, slik at du kan skrive for hånd. Dette kan være i alle apper, og det fungerer bra.

Programvaren tyder undertegnedes grisete håndskrift uten større problemer, og det er i seg selv ganske imponerende.

Pennen er også i seg selv forbedret. Den kan nå skille mellom 2048 nivåer av belastning, som enkelt og greit betyr at resultatene i Samsungs notatapp S-Note mer enn noen gang ser ut som om det er skrevet med en vanlig penn. Det er også ganske imponerende i grunn.

Om du tegner, enten kreativt eller illustrasjoner i forbindelse med skolenotater eller i jobben, er dette altså en telefon som kan passe deg.

Pennen kan også brukes til å navigere rundt på telefonen, og å markere tekst og slikt. Det er altså praktisk, men som sagt, vi bruker den lite.

Det aller viktigste er til syvende og sist brukeropplevelsen. Vi gleder oss over denne.

Vi husker litt med gru tilbake til Samsung Galaxy S4, hvor det virket mest som om Samsungs produktutviklere hadde hatt en brainstormingssesjon hvor alle idéer, uansett hvor gode eller dårlige, ble tatt med i det ferdige produktet.

Vi tenker for eksempel på de ubrukelige bevegelsesfunksjonene, eller at du kunne titte nedover for å bla deg ned på nettsider.

Vi syns fortsatt elementer i brukeropplevelsen er litt travle, som innstillingsmenyen med 35 undermenyer.
Vi syns fortsatt elementer i brukeropplevelsen er litt travle, som innstillingsmenyen med 35 undermenyer. Marius Valle
På deres siste telefoner har de klart å begrense seg mer. Du vil antakelig fortsatt føle at telefonen har en overveldende mengde funksjoner om du kommer fra iOS-verdenen, men alt i alt er det som har fungert før tatt med, og det som ikke har fungert er skrotet.

Resultatet er en brukeropplevelse som føles strammere og ryddigere enn før.

Perfekt er det dog ikke. Det er for eksempel for mange valg i innstillingsmenyen. I tillegg til et sett valgfrie hurtiginnstillinger er det hele 35 undermenyer i innstillingsmenyen. Det kunne med fordel vært mer konsentrert.

Den heftige maskinvaren sørger for en brukeropplevelse som er mer eller mindre fri for tregheter. Alt går kjapt unna.

Kombinert med den flotte skjermen syns vi brukeropplevelsen alt i alt er ganske god. Vi syns likevel Samsung burde fortsette ryddejobben litt til før vi kan si at det er perfekt. Men dette er en telefon vi alt i alt syns er ganske enkel og grei å bruke, selv om den er meget funksjonsrik.

Les også: Nå kommer Galaxy S5 som tåler en trøkk

Kameraet har 16 megapiksler og optisk bildestabilisator.
Kameraet har 16 megapiksler og optisk bildestabilisator.

Kamera

Kameraet i Note 4 er toppmodellmateriale. Her er det en 16 megapikslers sensor med optisk bildestabilisator, fasedeteksjonsfokus, og fotolys.

Dette er et kamera som kan mye, men som samtidig oppleves ganske enkelt og greit å bruke. Ikke så enkelt som iPhones kamera, men det er gjerne også litt for forenklet.

Kamerasøkeren har de viktigste ikonene tilgjengelig, slik at det bare er å peke og skyte. Du kan velge fore bildemodier, som automodus, selsktiv fokus, panorama, dobbelt kamera og andre modier du sikkert aldri kommer til å bruke. Flere kan lastes ned.

Om sjøliser er det helt store er det flere måter å ta dette på, enten du vil bruke front- eller bakkamera. Du kan bruke pulsmåleren på baksiden som utløser til å ta slike bilder. Du kan ta panoramasjøliser.

Noe for enhver smak.

Det er mulig å ta 720p-video med 240 bilder i sekundet for super slow motion, og du kan ta opp 4K-video.

Kameraet er enkelt og greit å bruke, til tross for at det har mange funksjoner du kan grave deg ned i om du vil.
Kameraet er enkelt og greit å bruke, til tross for at det har mange funksjoner du kan grave deg ned i om du vil. Marius Valle
Det viktigste syns vi er at kameraet er raskt. Ikke bare i oppstart, men også fokus og lagring.

Bildekvaliteten er det ikke mye å si på. Dette er et av de beste mobilkameraene akkurat nå, både på foto og video.

Joda, det er klart at bildene fort blir litt uklare og støyete innendørs, men det blir de jo med alle telefoner. Utendørs Blir resultatene riktig så bra, med god detaljgjengivelse og naturlige farger.

Vi skulle ønske vi kunne testet kameraet under optimale solforhold, men det har vi dessverre ikke hatt muligheten til

Under ser du noen bilder vi har tatt.

Bilde tatt med Samsung Galaxy Note 4.
Bilde tatt med Samsung Galaxy Note 4. Marius Valle
Bilde tatt med Samsung Galaxy Note 4.
Bilde tatt med Samsung Galaxy Note 4. Marius Valle
Bilde tatt med Samsung Galaxy Note 4.
Bilde tatt med Samsung Galaxy Note 4. Marius Valle
 

Konklusjon

Det er egentlig litt morsomt å tenke på at Samsung Galaxy Note var telefonen som satte i gang trenden med store telefoner da den første kom i 2011.

Hvem skulle tro da at selv Apple tre år senere Så god er Apples gigant .

Dette er en produktkategori Samsung mer eller mindre oppfant, og det har kommet et lass med storskjermtelefoner siden.

Samsung er fortsatt sjefen. Galaxy Note 4 er flere hakk bedre designet enn de tidligere utgavene, den er sprek som et udyr, har en fantastisk god skjerm, og en strammere brukeropplevelse enn tidligere.

Det er i det hele tatt en telefon uten store feil.

Vi anbefaler Samsung Galaxy Note 4
Vi anbefaler Samsung Galaxy Note 4 Samsung/Mobili.no
Selv om store telefoner var et nisjeprodukt for et par år siden, er det definitivt ikke det nå lenger. Samsung forsøker å skille seg ut med skjermpennen sin, og det fungerer for så vidt bra. Vi har bare ikke helt funnet ut hva vi skal bruke den til.

For vår del tilbringer den det meste av tiden inni telefonen. Ikke fordi den fungerer dårlig. Tvert i mot har telefonen imponerende god håndskriftgjenkjenning, og pennen er nesten like presis som en kulepenn på et ark.

Om du ikke bruker den noe særlig spiller det egentlig ingen rolle. Note 4 står stødig på egne ben også om pennen nesten aldri er i bruk.

Helhetsinntrykket er altså at Samsung Galaxy Note 4 kanskje er den beste store telefonen du kan kjøpe akkurat nå. I alle fall om det er Android du skal ha.

Dette er ikke bare en veldig god stor telefon, men en veldig god telefon, punktum.

Les også:

En kraftig iPad med fingeravtrykkleser

Dette mobil-flaggskipet koster halvparten av konkurrentene

Hvor mye skal til for å ødelegge denne? Vi sjekket  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.