T2

Test: MULTICOM POCKET I300 MINI-PC/INTEL NUC

Ja, det er faktisk en fullblods PC

TEST: Multicom Pocket i300 mini-PC.

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
11. jan. 2014 - 15:10
Vis mer

Stasjonære PC-er har lenge vært i fritt fall, og strengt tatt er ikke det så rart. Etter hvert som bærbare har blitt kraftigere og billigere, har behovet for dedikerte arbeidsstasjoner hjemme blitt mindre og mindre.

De store tårnene er i dag stort sett forbeholdt seriøse spillere og dem som liker å ha en maskin som jevnlig kan oppgraderes.

Ultrabook i stasjonær-form

Derfor har Intel forsøkt seg på noe av det samme på stasjonær-fronten som de gjorde med ultrabooks for bærbare - gjøre dem mindre, stillere og mer energieffektive, men med nok kraft til de aller, aller fleste.

Resultatet var Intel NUC - Next Unit of Computing, bittesmå bokser som kan konfigureres etter eget ønske og plasseres nærmest hvor som helst.

Normalt sett leveres NUC-ene kun med prosessor og hovedkort, og så må du selv sette inn RAM, lagring (av typen mSATA SSD) og eventuelt wifi-kort.

Vår modell er fra nettbutikken Multicom, som har tatt en NUC, satt inn alt du trenger og kalt det Multicom Pocket i300 mini-PC.

Litt mer konkret betyr det innmat som likner kraftig på det du til vanlig finner i en ultrabook, med Intel Core i5-4250U-prosessor, 8 GB RAM, 120 GB Intel 525 mSATA-SSD og Intels AC-7260-wifi-brikke.

STOR TEST: De beste ultrabook-ene

Den forhatte strømforsyningen slipper du ikke unna. Men den har én fordel: NUC-en slipper å håndtere all varmen strømforsyningen produserer.
Den forhatte strømforsyningen slipper du ikke unna. Men den har én fordel: NUC-en slipper å håndtere all varmen strømforsyningen produserer.

Bitteliten

Selve NUC-boksen er omtrent like stor som et DVD-cover brettet i to eller halvparten av en middels tykk bok, med mål på 11,7 x 11,2 x 3,45 centimeter.

Utformingen minner ganske mye om en Apple TV, men NUC-en har selvfølgelig noen flere porter og åpninger. Kabinettet er bygget i aluminium og plast, og har kaldluftinntak under og viftegriller bak.

Den er også ganske mye mindre enn en Mac mini, som det ikke er ueffent å sammenlikne med, ettersom den er en av svært få stasjonære maskiner i et format som kommer i nærheten av NUC-ene. Den har riktignok bedre plass til lagringsenheter og strømforsyningen innebygd.

NUC-en må nøye seg med en ekstern "murstein" av typen vi kjenner fra de fleste bærbare, men maskinen i seg selv er til gjengjeld så liten at den enkelt kan festes på baksiden av en TV eller skjerm med et standard VESA-feste.

Ytelsen er akkurat som vi forventer av en maskin med denne typen innmat. Det betyr jevnt over god systemytelse, men ingen grafikk-kraft som duger til moderne spill i høy oppløsning.

Ingen Iris

Civilization 5 kjører fint i 1920x1200 og Low som innstillinger med over 40 bilder i sekundet (og cirka 21-22 på Medium), mens det langt mer krevende Borderlands II ikke er spesielt spillbart med 9-10 bilder i sekundet på samme innstillinger.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Sagt opp ulovlig i verneperioden
Sagt opp ulovlig i verneperioden

Går vi ned til 1280x800 dobles bilderaten, men det er fortsatt noen bilder igjen til at det er behagelig å spille.

Vi skulle gjerne sett at NUC-en kom med en mulighet for Iris eller Iris Pro integrert grafikk, som vil være noe kraftigere enn HD 5000-brikken denne prosessoren kommer med (men da vil også strømforsyningen måtte være større. Intel har beregnet et maksimalt forbruk for denne utgaven på ca. 64 watt, mens strømforsyningen er på 65 watt.)

Om hovedformålet er mediesenter eller hjemmekinomaskin i stua vil ytelsen være mer enn god nok, sannsynligvis også for de fleste 4K-/UHD-strømmer som etter hvert dukker opp.

TEST: Acer Aspire V7: En solid PC til hele familien

Innvendig er det relativt trangt. Det er dog plass til to RAM-brikker.
Innvendig er det relativt trangt. Det er dog plass til to RAM-brikker.

Innvendig

Hva gjelder de nøyaktige komponentene akkurat denne NUC-utgaven er utstyrt med, ser vi for øvrig at Intel-SSD-en yter godt, med maksimale hastigheter på 556/530 MB/sek les/skriv.

Om du velger en NUC uten medfølgende komponenter står du selvfølgelig fritt til å velge en annen modell. Maskinene støtter for øvrig opptil 16 GB RAM.

Innvendig finnes også totalt to mini PCIe-porter, en i full og en i halv lengde. Dermed har maskinen tilgang til et ganske bredt utvalg utvidelser om du skulle ha behov for å sette inn mer.

Utvendig finner vi to USB-porter på forsiden, sammen med hodetelefon-/høyttalerutgang. Om du planlegger å bruke høyttalere via minijack med maskinen (som i motsetning til Mac mini ikke har noen egen høyttaler integrert), ville vi nok foretrukket at denne utgangen satt på baksiden.

Det ville sett penere ut på skrivebordet, men spiller sannsynligvis liten rolle om du skal plassere maskinen under TV-en og sende lyden via HDMI-ut.

NUC-en har nemlig mini-HDMI bak, i tillegg til miniDisplayport, ytterligere to USB-porter, ethernet og inngang for strømforsyningen.

Totalt gir det et ganske solid portutvalg, men vi skulle gjerne sett at HDMI-en var tilgjengelig uten adapter eller spesialkabel. Om du primært bruker hodetelefoner er det også smart med lydporten foran.

TEST: Macbook Pro Retina 13: Den holdt 11 timer og 41 minutter

Fronten har utgang for lyd og to USB-porter.
Fronten har utgang for lyd og to USB-porter.

Kjølig og stillegående

Støymessig er vi godt fornøyde med denne NUC-løsningen. Vifta virker kun å ha ett turtall som den konstant kjører på, og det betyr to ting: Støynivået ved enkel bruk måtte vært hakket lavere for at vi skulle kunnet kalle den lydløs, men under spilling eller andre tunge oppgaver er dette veldig bra.

NUC-en virker også å ha god kontroll på varmeproduksjonen - den blir lunken og litt mer enn det, men aldri brennende varm på noe vis.

Det skyldes nok også at strømforsyningen som nevnt er ekstern - maskinen slipper å håndtere denne varmen, som nok i mange tilfeller vil være mer krevende å håndtere enn varmeutviklingen fra selve prosessoren.

Litt tveegget sverd der, altså.

Konklusjon

Alt i alt synes vi Intels NUC er et imponerende stykke ingeniørarbeid.

Den plasserer maskinvarekraft nok til de aller fleste oppgaver inn i et kabinett så lite at det bør kunne få plass selv på de mest rotete skrivebord, eller til og med på baksiden av skjermen eller TV-en din.

Hva gjelder Multicoms løsning synes vi utvalget av komponenter virker fornuftige, men prismessig er vi litt mer skeptiske. Cirka 5300 kroner for pakken, pluss eventuelt rundt 800 kroner for en Windows-lisens (selv om du selvfølgelig kan installere et annet operativsystem om du ønsker det) gir hva vi vil kalle middelmådig ytelse for pengene.

Du må også ha tastatur og mus i tillegg om du ikke har dette fra før, men som de mest kompakte ultrabook-ene har vist, så betaler du gjerne en del også for størrelsen.

Samtidig får du også forrigegenerasjons modell med i3-prosessor til nesten 2000 kroner mindre, så om formålet er kontorarbeid eller hjemmekino kan det nok være verdt å spørre seg om den gir ytelse nok.

En Mac mini koster også fra 4.890 kroner. Den er riktignok noe større, har forrigegenerasjons prosessor og roterende harddisk, men kommer med operativsystem inkludert og strømforsyningen integrert i maskinen.

Bakpå finner vi miniHDMI, miniDisplayport, to USB-porter, ethernet, inngang for strømforsyningen og viftegrillene. En Kensington-lås finnes også på siden. Stein Jarle Olsen
Les også:

TEST: iMac: Den er fortsatt sjef blant alt-i-ett-maskinene

TEST: Polar Loop: Aktivitetstrackeren for deg som trener mye

TEST: Philips Fidelio M1: Disse er det særdeles enkelt å bli glad i!

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.