T2

TEST: iLife 09 del 1: iPhoto

Morten Gulden
5. feb. 2009 - 12:42

Årets versjon av iLife-pakken med programmene iMovie, iPhoto, GarageBand og iWeb introduserer et par spennende nye funksjoner og en rekke mindre oppdateringer av både funksjonalitet og stabilitet.

Bedre bilder

De fleste av oss har (altfor) mange digitalbilder. Derfor er iPhoto 09, Apples program for bildeadministrasjon, det viktigste bidraget i iLife-pakken.

I årets utgave har det kommet en rekke forbedringer av de fremdeles nokså begrensede justeringsmulighetene.

Du får en håndfull kontrollere for justering av eksponering, kontrast og fargemetning som fungerer godt, og et valg for å unngå justeringer av fargemetning på hudfarger slik at det blir enkelt å guffe på uten at nesetippen til farfar blir enda rødere.Gode men enkle filtre

Du kan også justere deg frem til klarere bilder, begrense utblåsning i høylys, lette skygger og fjerne støy. Selv om disse fungerer tilfredsstillende er ikke dette et verktøy for seriøse fotografer.

Men for de aller fleste av oss vil iPhotos justeringsmuligheter være mer enn nok i nesten alle tilfeller.

Vi elsker verktøyet for å fjerne kviser, flekker og andre små skavanker. Dette er en funksjon med avansert matematikk bak, som likevel er enkel å bruke.

Det kan se ut som om iPhoto 09 har arvet akkurat denne funksjonen fra storebroren Aperture.

Vi synes autojustering av bilder ofte gjør dem for blasse. Heldigvis reflekterer nå justeringspanelet alle endringene autojustering foretar, slik at du kan ratte tilbake til noenlunde riktige verdier.Høy trynefaktor

Da er det langt mer spennende med den mest overraskende muligheten i iPhoto 09 – ansiktsgjenkjenning.

Dette fungerer bra – vi benyttet en helt vanlig privat bildesamling på drøye fem hundre bilder, og hadde flagget de 20 viktigste personene som var med på under halvtimen.

Da var hele arkivet sorterbart på navn, og en helt ny måte å forholde seg til bildesamlingen på plass. Å legge til flere bilder med de samme menneskene går nå stort sett helautomatisk.

Løsningen er ikke perfekt, det hender både at den blander sammen hvem som er hvem, og kanskje ikke gjenkjenner alle ansiktene i et bilde – men vi er tross alt imponerte over hva denne funksjonen faktisk får til. Enkel og intuitiv å bruke er den også.

Det er også meget enkelt å laste opp et utvalg bilder til for eksempel Facebook eller Flickr. Deling av bilder med de andre medieapplikasjonene er som før, smertefritt.Ut i verden

Nytt av året er også støtte for GPS-data.

Hvis kameraet ditt lagrer posisjonen på bildene det tar, kan de enkelt integreres med kart (fra Google) rett i iPhoto. Har ikke kameraet ditt GPS, er det mulighet for å legge inn hvor de ble tatt manuelt.

Dette åpner for automatisk genererte, nydelige kart over ferieturen – komplett med integrasjon mot funksjonene for å lage bøker, postkort eller kalendere av bildene dine, og ikke minst modulen for lysbildefremvisning.Bra greier

Totalt sett er vi meget fornøyde med årets oppdatering av iPhoto. Ansiktsgjenkjenning fungerer overraskende bra, de nye kartmulighetene og integrasjonen mot både sosiale nettsteder og de andre applikasjonene i pakken er god, og selv om vi savner avanserte bilderedigeringsmuligheter er tross alt det viktigste på plass.

Og om hele programmet er meget enkelt å komme i gang med, er det enda enklere å bruke i hverdagen.

I morgen ser vi nærmere på videoredigering i iMovie 09

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.