TESTER

Test: null

Hvor god mobil får du for 800 kroner?

TEST: Huawei Ascend Y201 Pro U8666E er rasende billig. Vi har sjekket om den er verdt pengene.

Marius ValleMarius ValleJournalist
4. des. 2012 - 06:00
Vis mer
Høydepunkter

Fungerer greit til det meste. Har det nødvendigste av teknologi. Koster lite.

Ulemper

Billige byggematerialer, dårlig kamera, treg, lavoppløst skjerm.

Veldig kort sagt

Huawei Ascend Y201 Pro er en god telefon for familiens yngste som skal ha sin første mobiltelefon. Men du bytter ikke ut en god fjorårsmodell med denne.

Gå til:



Ytelsestester



Bilder og video



Alle spesifikasjoner

 

TEST: Huawei Ascend Y201 Pro

Skal du ha en smarttelefon kan du lett spandere 5000 kroner eller mer på en toppmodell. Det gir deg diger skjerm, kraftig flerkjerneprosessor og en masse teknologi du muligens aldri kommer til å bruke.

Alternativt kan du se i andre enden av skalaen. Der finner du Huawei Ascend Y201 Pro. Dette er en Android 4.0-telefon til den nette sum av 800 kroner. 

Du får altså en fullverdig smarttelefon med trykkskjerm, 3G, trådløst nett, GPS, kamera og det meste du forventer å finne på en smarttelefon for en neve hundringser. 

LES OGSÅ: 4 gode telefoner til under 2000 kroner

Sparekniven

Men det er klart at Huawei har vært nødt til å svinge sparemacheten både her og der. Det betyr i praksis at en hel del komponenter er billigste sort.

Byggematerialene er plast hele veien. Til og med skjermen er dekket med plast, og ikke glass som du får på telefoner som koster en tusenlapp eller to ekstra.

Skjermen er for øvrig en 3,5 tommers 320 x 480 pikslers LCD. Det gjør at vi her snakker om en litt kornete skjerm, og at den kanskje er i minste laget for surfing.

Skjermen oppleves dessuten som litt upresis når vi trykker på den. Dette kan gjøre det litt utfordrende å skrive meldinger på skjermtastaturet.

Kameraet har en oppløsning på 3,2 megapiksler. Det har ikke fotolys. Det som kanskje er verre er at det ikke har autofokus. Dette betyr at du ikke får skarpe bilder om du er nærmere noe sånt som en halv meter fra motivet. Bildene blir enkelt og greit ikke supre, men de kan fint deles på Facebook og slikt.

SE OGSÅ: Bilder og video tatt med Y201 Pro



Y201 Pro er laget i plast.

Maskinvaren er naturlig nok ikke den sprekeste. Her får du en Cortex-A5-prosessor på 800 MHz, og en helt ok grafikkprosessor. Du kan spille mange enkle spill, som Bad Piggies eller Angry Birds. Arbeidsminnet er minimale 256 MB. 

Kort sagt gjør dette Y201 Pro til en ganske treg telefon. Det tar lenger tid å starte apper, nettsider laster tregere og telefonen er ikke fremmed for å henge seg opp i ny og ne.

SE OGSÅ: Ytelsestester gjort med Y201 Pro

Det er altså ganske mye her som ikke er tipp topp. Men så skal vi ha i bakhodet at telefonen koster mindre enn tusen kroner uten abonnement. Det er faktisk latterlig billig.

Det som fungerer

Prisen tatt i betraktning er det ikke så verst at Huawei har utstyrt mobilen med Android 4.0. Det er en av de nyere utgavene av Android, og det går faktisk tålelig bra å bruke telefonen i det daglige. Joda, den er treg, men ikke så treg at den er ubrukelig.

Y201 Pro har også 3G og Wi-Fi, slik at du får tålelig god internetthastighet. Det trengs for tjenester som Spotify, Wimp, Netflix, Viaplay og andre multimediatjenester på nett.



Netflix kjører på telefonen.

Vi har brukt Y201 Pro til Spotify og Netflix, som begge to fungerer fint her. Vi merker oss at det tar litt tid før filmavspilling starter i Netflix, men det fungerer altså greit. Så skal vi legge til at skjermoppløsningen ikke akkurat gjør at denne telefonen til noe åpenbart førstevalg til dette bruket. 

LES OGSÅ: Slik kommer du i gang med Netflix på mobilen

Lydkvaliteten under musikkavspilling er for øvrig godkjent, selv om vi merker oss tydelig bakgrunnsusing når det er rolige partier i musikken, og mellom spor.

Om du absolutt vil surfe på nettet lar deg seg gjøre på Y201 Pro. Noen champion er den ikke, for nettsider laster tregt, og de tegnes sent opp. Men du kan altså lese nettaviser, se nettvideo og annet. Vi lar oss imidlertid irritere over at ting går sent oftere enn vi liker.

Som Android-telefoner flest kan Y201 Pro knyttes til en rekke tjenester. Dette inkluderer Microsoft Exchange, som det er innebygget støtte for. Det er kjekt å ha, men vi tipper at målgruppen Huawei har tiltenkt telefonen ikke har noe utpreget behov for voldsomme proffunksjoner.



Du kan surfe, men det går litt tregt.

Som nevnt er skjermen en tanke upresis. Det er derfor ikke helt heldig at tastaturet ikke har den beste ordbokfunksjonen vi har vært borti. Men vi har som vanlig installert favorittastaturet vårt, Swiftkey 3, på telefonen. Det som er lurt med dette tastaturet er at det over tid lærer seg hvor du vanligvis trykker feil, og dermed blir mer og mer presist etterhvert. Det er som skapt for Y201 Pro. De 23 kronene det koster er verdt hvert øre.

Telefonen har smått med innebygget minne. Men den støtter minnekort, og kan dermed i praksis utvides med 32 GB ekstra om du så skulle ønske. Klarer du deg med 8 GB får du dette for rundt femtilappen i en nettbutikk.

GPS-bruk

Vi har ellers også brukt Y201 Pro til bilnavigasjon under testperioden. Google byr på dette gratis via Google Maps, og løsningen har med tiden blitt bra. Du kan også bruke telefonen med treningsapper som Endomondo. 

Når dette er sagt: GPS-en er ikke spesielt nøyaktig. Vi sammenlignet treningsdata fra Endomondo med en Polar-pulsklokke og GPS. Mobilen mente at vi hadde beveget oss en kilometer lenger, og det ser ut til at den ofte mister satelittdekningen. Så joda, det fungerer, men veldig nøyaktig opplever vi den ikke som.

Som telefon

Y201 Pro har et batteri med en kapasitet på 1250 mAh. Det er lite. På den annen side har telefonen ikke den mest strømhungrige maskinvaren. I praksis opplever vi at telefonen holder halvannet døgn. Da er synkronisering av e-post og Facebook aktivert. 

Dette er en telefon som på grunn av sine kvaliteter ikke innbyr til konstant trykking på samme måte som for eksempel en iPhone 5 eller Samsung Galaxy S III. Mindre bruk betyr lengre tid mellom ladingene. Så skal vi passe på å understeke at batteriet lett lar seg tømme på noen timer om du bruker mobilen mye.

Talekvaliteten under samtaler er godkjent. Vi har ikke hatt problemer med å høre eller å bli hørt.



Telefonen kjører Android 4.0 med standard menyoppsett.

Alternativer

Tro det eller ei: Det finnes faktisk alternativer i denne prisklassen. Dessverre for Huaweis del finnes det for tiden en svært mye bedre telefon som kan bli din for et par hundrelapper ekstra.

Sony Ericsson Xperia Mini: For snart halvannet år siden testet vi Sony Ericsson (nå bare Sony) sin minitelefon Xperia Mini. Den sto til nest høyeste karakter da, og er fortsatt en interessant telefon. Den har mye kraftigere maskinvare, større skjem med samme oppløsning, og et langt, langt bedre kamera. Den er faktisk mulig å få ta i til samme pris som Y201 Pro, og til rundt tusenlappen. Men vær rask - Denne telefonen er egentlig utgått, og vil bare være tilgjengelig til lagerene er tomme.

LES MER: Test av Sony Xperia Mini 

Det finnes også andre telefoner i denne prisklassen, men disse er stort sett gamle og vel så sparsommelig utstyrte mobiler som Y201 Pro. Et alternativ som vi ikke har testet heter Sony Xperia Tipo, som er tilsvarende spesifisert som Huaweis telefon.

Om du har en femhundrelapp ekstra anbefaler vi egentlig at du tar steget opp til en Huawei Ascend G300, som har sterkere maskinvare, bedre kamera, og en bedre skjerm.

LES MER: Test av Huawei G300 

Konklusjon

Som du kanskje har lagt merke til er vi ganske tilgivende i vår omtale av Huawei Ascend Y201 Pro. Men la oss kalle en spade for en spade: Dette er ikke på noe som helst måte en telefon som kan måle seg med alternativer til så lite som 500 eller 1000 kroner mer.

Men så koster den heller ikke mer enn skarve 800 kroner. Til denne prisen er det mye vi kan leve med. Det spiller ikke så stor rolle at den er litt treg - og til tider veldig treg. Skal du bare ha en enkel smarttelefon er dette faktisk ikke et så aller verst kjøp.

Vi skal ikke gå hen og gi den en generell anbefaling. Men vi tror den kan fungere fint som yngstemanns aller første smarttelefon. Til denne prisen er det gjerne ikke noen katastrofe om den faller i vannet eller går i bakken. Og den kan fint brukes til spill og annet yngstemann liker.

LES OGSÅ: Denne dingsen sladrer om mobilen blir borte

Men om det er en direkte god telefon? For noen er den nok det. For den store majoriteten vil den nok oppleves som for svak.

NESTE SIDE: Ytelsestester
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.