Da vi pakket opp HPs minste CULV-maskin, var vi nesten helt sikre på at den ikke ville kunne holde følge med de andre maskinene vi har testet.
Tastaturet så nemlig nærmest ubrukelig ut, med tilsynelatende helt flate taster og minimalt med mellomrom mellom tastene. Hvilken overraskelse vi fikk!
Godt tastatur
HP har nemlig laget et strålende minitastatur, og dét på langt nær uten å utnytte bredden til det fulle. Hadde de ønsket, kunne de nemlig sikkert utvidet det med 2 fulle centimeter.
Skriveopplevelsen er meget bra, hovedsaklig grunnet den perfekte responsen og det lille «klikket» tastene gir fra seg når du trykker på dem. Tastene er godt prioritert og logisk plassert – det eneste vi kan pirke på, er at Tab-tasten kanskje er litt i minste laget.
Ingen multitouch
Pekeflaten er på sin side av det litt gammeldagse slaget, uten støtte for multitouch, men med et separat scrollefelt til høyre. Det fungerer greit, selv om vi nå begynner å forvente muligheten til å scrolle ved hjelp av to fingre. Scrollefeltet er i alle fall brukbart responsivt, og mye bedre enn hva som har vært tilfelle på netbook-maskinene med slikt felt vi har testet.
Vi er imidlertid litt skeptiske til musetastene, som er plassert helt ute på kanten og kanskje krever litt for harde klikk etter vår smak.
HP-maskinen sliter også litt med det samme som Dell Inspiron 11z – vi kommer borti pekeflata med hånda når vi skriver, og markøren flytter seg. Problemet er på langt nær like prekært som på Dell-maskinen, men det er likevel ganske irriterende.
Tynn
Designen er imidlertid innbydende. Pavilion-maskinen er veldig slank og lekker, og veier i tillegg såvidt under 1,5 kilo med det medfølgende sekscellersbatteriet.
Batteriet går i tillegg fullstendig i ett med maskinen, noe som ikke akkurat kan sies om alle konkurrentene. Skjermlokket er glossy, men dekorert med HPs såkalte «Swirl»-mønster, noe som gjør at fingermerker ikke blir like fremtredende. På innsiden har HP brukt sølvfarget, halvblank plast.
All plasten gjør selvfølgelig at byggekvaliteten ikke blir all verden, men HPs maskin virker likevel fornuftig satt sammen. Skjermlokket er ikke veldig stivt, men trykk fører ikke til nevneverdige rysninger i skjermen.
LED-lyset HP har valgt å sette i på-\av-knappen er for øvrig veldig sterkt, og om du bruker maskinen i mørket, kan det oppleves som en smule irriterende. Særlig gjelder det fordi lyset sitter like under skjermen.
Standardinnmat
På maskinvaresiden er det nok ingen som vil bli overrasket – Pentium SU4100-prosessor (2x1,3 GHz, ingen støtte for virtualisering), 3 GB RAM, Intel GMA 4500MHD-grafikkontroller og 320 GB harddisk.
Harddisken er imidlertid av den raske 7200 RPM-typen, som ikke er så vanlig i disse minimaskinene.
Det vises også i PCMark 05, hvor HP-en scorer godt på harddisktesten, kun slått av Fujitsu Lifebook P3110. Ellers ser vi ingen overraskelser – HP-en scorer akkurat som forventet, ettersom den har samme innmat som de andre CULV-maskinene på markedet.
Bra batteri
Batterikapasiteten er god, selv om HP har brukt et marginalt mindre batteri enn blant andre Dell og Fujitsu. I Battery Eaters standardtest, hvor maskinen kjøres det remmer og tøy kan holde, overlevde Pavilion dm1 i nøyaktig tre og en halv time med lysstyrken på lav, noe som må sies å være ganske bra.
I lesetesten, som simulerer en gjennomlesning av manuset til Hamlet, med lysstyrken på nivå 2, fikk vi et resultat på 8 timer og 34 minutter. Batterikapasitet i praktisk bruk ligger nok et sted litt over gjennomsnittet av disse to resultatene.
Stille
Som de andre CULV-maskinene, er HP Pavilion dm1 veldig kjølig i bruk. Vifta blåser kontinuerlig, men om du ikke belaster maskinen, snurrer den ikke veldig fort.
Støynivået er derfor i all hovedsak veldig behagelig.
Vinklet høyttaler
Høyttaleren har HP hentet fra den velkjente produsenten Altec Lansing, men i et slikt lite format er det likevel vanskelig å få til noe som høres mer enn brukbart ut.
Vi synes likevel forsøket er godt, og noterer at høyttaleren er plassert under fronten av maskinen, rettet fremover og ned.
Det gjør at lyden blir best om du har et reflekterende underlag å rette lyden mot, for eksempel et bord. Bass er det likevel lite av, så ikke forvent noe bærbart diskotek.
Kombinert
LED-skjermen er god og lyssterk, men vi skulle gjerne ønske at det var mulig å bøye den littegrann lenger bakover.
På tilkoblingssiden er det fullstendig standard, med unntak av at HP har gjort som Lenovo og valgt en kombinert hodetelefon- og mikrofoninngang.
De har dog fått plass til en minnekortleser med støtte for SD, MemoryStick, MemoryStick Pro, MMC og XD.
Konklusjon
Om du klarer deg uten Bluetooth, kan du snappe opp HP Pavilion dm1 (modell 1030-eo) til snaut 4800 kroner på nett. Det er mye PC for pengene, synes vi.
Til sammenlikning koster Samsung X120 med omtrent samme spesifikasjoner nærmere 6.000 kroner. Det nærmeste vi kommer er Acer, som skal ha 4995 kroner for sin Aspire 1810TZ med 4 GB RAM.
Forskjellene er imidlertid ikke store – Acers maskin er cirka 40 gram lettere, mens HPs tastatur er marginalt bedre. Velg selv!