T2

TEST: Heftig gamingmonster fra Asus

"Slepbar" er nok mer dekkende enn bærbar, men FOR en maskin.

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
10. sep. 2012 - 18:15
Vis mer

Om vi skal oppsummere fokuset i PC-bransjen i det siste, er nok "ultrabook" mer enn godt nok dekkende, noe også våre egne PC-tester i det siste vitner om.

Men det finnes fortsatt gode, "gammeldagse" kjempemaskiner for dem som bryr seg om fint lite annet enn ytelse.

Et beist av en PC

Her kommer Asus G75VW inn, et 17-tommers beist av en PC, med en vekt på 4,5 kilo og nok maskinkraft til å drive et lite datasenter.

Her finner vi en firekjernet Core i7-prosessor, 8 GB RAM, et heftig Geforce GTX 670M-grafikkort og 750 GB lagringsplass.

Vår testutgave var 3D-fri og kun med DVD-brenner, men maskinen leveres også med både aktiv 3D-støtte og bluray-drev.

Og la oss si det først som sist: Dette er definitivt ikke maskinen du tar med deg på kaffebar for å lese blogger og sippe latte.

Bare for å få den med deg må du nok til med en ganske massiv sekk, siden den måler over fem centimeter i tykkelsen og som nevnt veier 4,5 kilo.

TEST: En ny batterikjempe fra Acer

TEST: En ultrabook litt utenom det vanlige

Gummiplast

Designet er stort sett det samme som sist, med et karosseri i matt svart, gummiert plast. I seg selv innbyr ikke det til noen stor kvalitetsfølelse, men den rene og skjære tykkelsen både på bunnen og skjermen gjør at vi tror at det skal en del til for å ødelegge G75VW.

Skjermen er også matt, og det gjør at problemet med refleksjoner er nærmest fraværende.

Den maksimale lysstyrken er god, om enn ikke på nivå med Zenbook-ene til Asus, og vi liker at lysstyrken også kan justeres langt ned.

Innsynsvinklene er helt på det jevne både horisontalt og vertikalt. Skjermen kan heller ikke justeres nevneverdig langt bakover, uten at vi tror du kommer til å flytte denne med deg spesielt mye rundt.

Oppløsningen er for øvrig 1920x1080, noe som virker meget passende for en 17-tommer, med en god kombinasjon av størrelse på ikoner og tekst og skarphet.

At den ikke har noe blankt kontrastbelegg gjør at farger kanskje fremstår med noe mindre sprut enn de kunne ha gjort, men er du som oss foretrekker du matt skjerm sju av sju dager i uka.

Dette er selvfølgelig å sammenlikne epler og meloner, men vi har det bare med for moro skyld: Asus G75VW sammen med Samsungs 15-tommer i 9-serien.
Dette er selvfølgelig å sammenlikne epler og meloner, men vi har det bare med for moro skyld: Asus G75VW sammen med Samsungs 15-tommer i 9-serien.

Knallsterk

Så til ytelsen, og her er det mye å juble for. Windows Experience Index gir oss 7,6 (av 7,9) for prosessoren, 7,8 for RAM-en og 7,3 for grafikkortet. Den roterende harddisken kommer ikke overraskende dårligst ut med 5,9.

G75VW scorer også best i PCMark Vantage av alle SSD-løse maskiner vi noen gang har hatt inne. 9502 er intet mindre enn imponerende, selv om SSD gjerne bringer det som i utgangspunktet er svakere maskiner langt opp på femsifret score.

Det er imidlertid grafikkorttesten 3DMark Vantage som er G75VWs paradegren, og GTX 670M-kortet leverer 12406 poeng.

 PC Mark Vantage3DMark Vantage (P)Geekbench
Asus G75VW9502124067769
Macbook Pro 15" Retina (2012) 872310980
Acer Aspire TimelineU M5703075245014
HP Envy 6773046445060

Spillkjempe

I våre vanlige testspill er det vel heller ingen overraskelse at Asusen klarer seg utmerket: Med absolutt alt av visuelt snadder aktivert, 8x kantutjevning og 1920x1080 noterer vi mellom 45 og 50 bilder i sekundet i Civilization 5, noe som er absolutt spillbart.

Går du ned til en mellomting mellom Medium og High i innstillinger pluss går ned til 2x kantutjevning, stabiliserer bilderaten seg på 60 bilder i sekundet.

Det er omtrent så jevnt og glatt som det blir, og det er heller ikke overraskende at i7-prosessoren håndterer den enorme mengden databehandling i Civilization på en kjapp og effektiv måte.

Går vi over til testtittel nummer to, det noe mer grafikkintensive The Elder Scrolls 5: Skyrim, prøver vi oss også først på maksimale innstillinger, i Skyrim kalt "Ultra High".

Det gir mellom 40 og 45 bilder i sekundet på vår testsekvens, og kan også kalles fint spillbart. Går vi ned til High spretter vi opp til mellom 45 og 50 bilder, mens Medium gir superglatte 60 bilder i sekundet. Her er dog den visuelle forskjellen langt større enn i Civilization.

Siden dette er en maskin med såpass stort spillfokus har vi valgt å teste også i skytespillet Just Cause 2, som på høye innstillinger kan være meget krevende for maskinen.

Spillet har også en egen benchmark-funksjon som gjør det meget egnet til sammenlikning, og vi noterer i snitt 49 bilder i sekundet i full oppløsning og standardinnstillinger, mens snittet kryper helt opp mot 60 bilder i sekundet på 1366x768 (som riktignok ser ganske grøtete ut på en 17-tommers skjerm).

Totalt sett vil vi påstå at G75VW vil håndtere det aller meste du kaster på den på en veldig god måte, men om du vil spille det aller nyeste på høyeste innstillinger kan det nok hende du må opp enda noen tusenlapper eller investere i en stasjonær PC.

TEST: Macbook Air 13": TEST: Apples ultratynne holder stand

Viftegrillene tar opp hele maskinens bakside. Det at viftene kan være såpass store gjør at maskinen holder seg både kjølig og stille selv om innmaten er kraftig.
Viftegrillene tar opp hele maskinens bakside. Det at viftene kan være såpass store gjør at maskinen holder seg både kjølig og stille selv om innmaten er kraftig.

Stive taster

En så tykk maskin har også gitt plass til veldig dype taster, men her synes vi nesten Asus har gått litt for langt - tastene er akkurat litt for stive, slik at vi bruker litt mer energi enn vi strengt tatt liker.

Avstanden mellom hver tast er også ganske stor, og det kan være noe vanskelig å vite akkurat hvor på tastaturet hver finger befinner seg.

Det gjør at vi anstrenger oss litt mer for at teksten skal komme ut riktig, men dette er nok en klar vanesak. Du kan nok skrive masteroppgaven din på denne uten større problemer - om du har lyst.

Pekeplata er også helt OK. Den er stor og med behagelig friksjon, håndterer tofingerzoom på en god måte og har dype, avdelte taster som ikke bør levne noen tvil om hva du trykker på.

Samtidig er den litt for lite sensitiv på andre flerfingergester enn zoom, og det kan være litt irriterende.

Les også: 

Blir dette den viktigste PC-knappen i høst?

Denne erstatter to PC-skjermer

Skryter på seg 20 timers batterilevetid  

Stillegående

Støymessig er Asus G75VW en meget god opplevelse til en så heftig maskin å være. Vifta spinner alltid, men ved lett bruk med en jevnt lav frekvens. Det gjør at den i vårt kontorlandskap ikke kan høres, men du kan nok såvidt merke den om det er musestille rundt deg.

Ved tyngre og mer langvarig bruk spinner den naturlig nok raskere, men fortsatt med en jevn og lavfrekvent støysignatur.

Bare ved enkelte korte perioder virker den å spinne opp til maksimal hastighet, og selv da er ikke støynivået avskrekkende. Det skulle dog bare mangle, med tanke på hvor massive viftegriller denne saken har.

Viftene har heller ingen problemer med å holde maskinen kjølig.

Ett trykk på Gamer's Republic-knappen til Asus aktiverer høyytelsesmodus.
Ett trykk på Gamer's Republic-knappen til Asus aktiverer høyytelsesmodus.

Plenty av tilkoblinger

G75VW er meget velutstyrt på tilkoblingsfronten. I tillegg til det nevnte optiske drevet finner vi fire USB 3.0-porter, hodetelefon- og mikrofonport, ethernet og minnekortleser.

Om du skulle ønske å koble til en ekstern skjerm skorter det heller ikke på mulighetene, med både VGA, HDMI og også den foreløpig ganske sjeldne Thunderbolt-porten. Du bør ha så du klarer deg, med andre ord.

Batteritid er naturlig ikke det fremste salgsargumentet for en slik type maskin. 2 timer og 53 minutter med produktivitet i Powermark er omtrent som forventet, og 2 timer og 16 minutter med HD-video betyr at du kan koble fra strømmen akkurat lenge nok til å komme deg gjennom en middels lang spillefilm.

Høyttalerne på G75VW er dessverre ikke spesielt gode. De spiller høyt, men det låter ullent i de lave frekvensene og skjærende i de høye. Dessuten er minimumsnivået for volumet unormalt høyt, så du må til med justering i de inviduelle programmene om du kun vil ha lav bakgrunnsmusikk eller liknende.

Maskinen har en egen subwoofer på undersiden, men på musikk med "vibrerende" bass får denne hele maskinen til å vibrere. Vi vil definitivt anbefale hodetelefoner, for dette er kanskje noen av de verste bærbarhøyttalerne vi har vært borti.

Les også: Samsung lanserer ATIV

Konklusjon
Konklusjon

Konklusjon

Asus G75VW er en heftig gaming-maskin som også fungerer greit til det meste annet du kaster etter den. Den har en relativt god skjerm, brukbart tastatur og knallgod ytelse, tross mangelen på SSD. Støynivået er også absolutt overkommelig og den blir ikke spesielt varm.

Samtidig er ikke dette en maskin som egner seg for å flytte rundt spesielt mye. Den er både tung og tykk og har ytterst middelmådig batterilevetid, så dette er definitivt en desktop-erstatter i ordets rette forstand.

Testkonfigurasjonen vår har en pris på snaut 12000 kroner. Ser vi på alternativer i denne klassen, ser vi at det ikke er avskrekkende for hva du får av ytelse for pengene. Vil du spare noen kroner, kan vi nevne Acers "billigmodell" Aspire V3, som gir deg GT650-grafikk og bluraydrev for under 8000 kroner, mens de som har enda litt mer å bruke kanskje vil gå for Samsungs 7 Series Gamer, som koster drøyt 15000 med GTX675, 16 GB RAM og bluray.

G75VW er knallgod, men du bør vite hva du går til. Den mangler bare "det lille ekstra" for å oppnå toppkarakter.

TEST: Asus UX31A: TEST: Ultrabook med superskjerm

TEST: Macbook Pro 15" Retina: Fytterakkern, Apple!

TEST: Acer Aspire V5: Et veldig godt PC-kjøp

TEST: Samsung 900X3C: TEST: Den heftigste PC-en vi har testet i år

TEST: Asus K55V: TEST: En solid folke-pc

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.