T2

Test: ASUS ZENBOOK UX303LN

Endelig - ultrabooken som også er en brukbar spillmaskin

TEST: Asus Zenbook UX303LN.

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
26. nov. 2014 - 20:02
Vis mer

De fleste av oss vil ha tynnest mulig, lettest mulig, kraftigst mulig når vi skal kjøpe PC.

Uheldigvis er vi fortsatt ikke på et teknologinivå hvor datakraft ikke er synonymt med varmeutvikling, og det gjør dermed at kraftig stort sett utelukker tynt og lett - i alle fall om batterilevetid også skal være en faktor.

Litt skeptiske var vi derfor til Asus' tilbud om en ny Zenbook i ultrabook-størrelse med dedikert grafikk og som ikke veier mer enn skarve 1,5 kilo (og ja, vi er klare over at det allerede finnes en UX302).

Kunne det være riktig?

Kjent design

Som vanlig går vi til designet først. Alle Asus' Zenbook-maskiner har fulgt den samme design-malen, og UX303 er ikke noe unntak.

Her er det aluminium over det hele som gjelder, med Asus' signatur-"spunnede" metallfinish på lokket.

Det er fortsatt særdeles lekkert utført, og etter vår mening en av de få PC-designene i dag som faktisk skiller seg litt ut, i tillegg til at kvalitetsfølelsen er svært høy. Det oser rett og slett litt luksus av Zenbook-ene.

Vekten er som nevnt noe høyere og maskinen noen få millimeter tykkere enn de tynneste og letteste du får i dag, men forskjellen er i praksis minimal mellom denne og for eksempel en Macbook Air i 13-tommer-variant (1,35 kilo). Den kan for eksempel fint løftes med én hånd.

Innvendig finner vi i vår testmodell en Intel Core i7-prosessor av den ultralavspente varianten, 8 GB RAM, 256 GB SSD-disk og altså dedikert grafikk i form av en Geforce GT840M-brikke.

GT-serien starter på 810M og går helt opp til 890M, så vi snakker altså om en brikke litt under midt på treet. Den er dog hakket opp fra forrige modell i serien, UX302 - som hadde GT730M.

TEST: iMac 27" 5K Retina: Den nye alt-i-ett-kongen

Det spunnede metallmønsteret er lekkert. Og faktisk ganske fingeravtrykkresistent.
Det spunnede metallmønsteret er lekkert. Og faktisk ganske fingeravtrykkresistent.

Heftig skjerm

UX303 leveres i to utgaver, med henholdsvis et IPS-panel med 1920x1080 som oppløsning og ett med 3200x1800. Vår testutgave har det heftigste av disse, og det ser lekkert ut.

Vi er fortsatt noe uenige med oss selv om det faktisk er noe poeng med så mange piksler på en såpass liten skjerm, særlig ettersom det fortsatt er mange programmer som skalerer såpass dårlig, men faktum er likevel at tekst blir sylskarp og du kan få plass til et veldig stort skrivebord (med veldig små ikoner) om du så ønsker.

Innsynsvinklene er også relativt gode, mens lysstyrken bare er middels. Sortnivået er dog godt, og vi kan ikke se noen antydninger til lyslekkasjer eller "bleeding". Det blanke panelet gjør også at refleksjoner er et visst problem. Dette er neppe maskinen du sitter ute på balkongen med midt på sommeren.

TEST: Asus ET2702: Slik er Asus' iMac-killer

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Godt tastatur

Asus ser ut til å funnet en god formel for tastaturet. Zenbook-tastene er ikke veldig dype, men har relativt god respons på trykk og smarte prioriteringer når det kommer til størrelse og plasseringer.

F-tastene er forminsket i størrelse, men vår erfaring er at disse ikke brukes så ofte at dette er noe stort problem. Vi skulle kanskje sett at Asus hadde gjort som Apple og valgt mediefunksjonene (lys opp/ned, volum opp/ned, etc) som "default".

Et eget norsk, i motsetning til fellesnordisk, tastatur hadde heller ikke vært negativt på en såpass kostbar maskin, men vi setter pris på baklyset.

Pekeplata har vi også lite å utsette på. Den er presis, misforstår sjelden hva vi forsøker å gjøre og oppfører seg rett og slett akkurat som den skal gjøre.

Etter noen tidligere dårlige erfaringer med pekeplater fra Asus (og en del andre produsenter av Windows-maskiner...) er det godt å se at de nå har fått til dette.

TEST: Macbook Pro Retina 15": Så mye Macbook får du for 21.000 kroner

Både tastaturet og pekeplata står til vel over godkjent.
Både tastaturet og pekeplata står til vel over godkjent.

Middels til spill

Ytelsen er omtrent akkurat som vi forventer basert på tidligere erfaringer med 40M-brikkene til Nvidia. Det betyr ytelse nok til å spille nyere spill på relativt høy oppløsning med lave kvalitetsinnstillinger, og to til tre ganger ytelsen til Intels integrerte brikker.

Mer konkret prøver vi oss på actionspillet Bioshock Infinite, som leverer cirka 18 bilder i sekundet på 1920x1080 og Ultra High.

Medium byr på drøyt 26 bilder i sekundet, så du må nok ned på Low for å få behagelige bilderater.

Very Low byr på drøyt 45 bilder i sekundet, som er godt over våre ønskede 30.

Det er ikke veldig langt bak nylig testede Macbook Pro Retina i 15-tommers-utgave, som har Geforce-brikken over, nemlig 750M. Denne leverte henholdsvis 25, 39 og 67 bilder i sekundet på de samme innstillingene.

I Borderlands 2 er historien omtrent den samme, men her er det minimalt med forskjell på maksimale og litt mer middelvei-innstillinger på 1920x1080, på rundt 19-20 bilder i sekundet.

Skrur vi av alt av grafikkguff får vi 26-27 bilder i sekundet, mens vi må ned på 1600x900 for å få bilderater over 30.

Under sammenlikner vi med en typisk ultrabook med integrert grafikk (Lenovo), Macbook-en som en solid middelklassemaskin og Alienware 17 som representant for de heftigste gamingmaskinene (riktignok med Geforce GTX780M, som er forrige generasjons grafikk, uten at det betyr enormt mye).

TEST: Lenovo Thinkpad X1 Carbon Touch: Den har 14-tommers skjerm, er lettere enn en Macbook Air og har åtte timers batterilevetid

 3DMark Fire StrikeGeekbench 3 Single/MultiPCMark 7
Asus UX30313052589/48544937
Lenovo Thinkpad X1 Carbon Touch6762915/55995040
Macbook Pro Retina 15 (2014)17403309/126035881
Alienware 17114203461/127836095
(3DMark tester grafikkytelse, Geekbench prosessorytelse og PCMark generell systemytelse)
Skjermhengselen er middels fleksibel.
Skjermhengselen er middels fleksibel.

Svært stillegående

Noe av det mest imponerende med Asus-maskinen er de termiske egenskapene.

Tross dedikert grafikk har viftene stort sett full kontroll på temperaturene uten at maskinen blir mer enn lunken pluss, og det uten å snurre så kjapt at støynivået blir noe i nærheten av slitsomt.

Du hører viftene om det er stille rundt deg og du ikke har på volumet på PC-en, men det blir aldri slik Macbook Air for eksempel kan låte. Imponerende, Asus.

Batterilevetiden er ikke like imponerende, men vi synes den er vel innenfor hva vi kan forvente.

To gjennomkjøringer av Powermark, som simulerer tekstbehandling og nettsurfing (med wifi aktivert, men ikke tilkoblet) ga henholdsvis fem timer og 29 minutter og fem timer og 46 minutter.

Det er et stykke bak de mest energigjerrige ultrabookene, men omtrent på nivå med hva den nevnte Macbook-en holder ut i Windows.

TEST: Tre skikkelige spillmonstre

 Powermark productivity, 50 % lys
Asus UX3035:46
Lenovo Thinkpad X1 Carbon Touch (2014)8:11
Lenovo Yoga 2 Pro6:34
Macbook Air 13 (2013)13:05*
Macbook Pro Retina 13 (2013)6:57/11:41*
Macbook Pro Retina 15 (2014)5:34/8:40*
*: Avspilling av HD-video i OS X
Greit utstyrt med tilkoblingerTross dedikert grafikkbrikke makter viftene i UX303 å holde maskinen kjølig - og det uten å støye spesielt mye.
Greit utstyrt med tilkoblingerTross dedikert grafikkbrikke makter viftene i UX303 å holde maskinen kjølig - og det uten å støye spesielt mye.

Greit utstyrt med tilkoblinger

Standard ultrabook-utrustning har de siste par årene stort sett vært to USB-porter, så vi er fornøyd med å rapportere at Asus har funnet plass til en ekstra USB-port på UX303.

Den kan også by på HDMI-port i full størrelse og minnekortleser, mens du også får VGA via en medfølgende adapter.

Ethernet har de dessverre ikke funnet noen løsning på, sannsynligvis fordi det også ville krevd en adapter på grunn av den tynne silhouetten.

Vi setter også pris på at Asus fortsetter å levere med omslag til maskinene sine, i dette tilfellet en relativt pen brun mappe i kunststoff. Laderen er også en pen liten sak som minner om Apple-varianten. Magnetisk tilkobling har den uheldigvis ikke. 

Konklusjon

Asus ser endelig ut til å ha fått til kombinasjonen tynn, lett og relativt kraftig. Du får selvfølgelig ikke noen enorm spillytelse, men muligheten til å spille også nyere spill i noenlunde høy oppløsning er ikke noe vi er blitt forunt med på øvrige ultrabook-maskiner.

Når støynivået og varmeutviklingen attpåtil er så lave, i tillegg til at designet er lekkert, har vi få kvaler med å anbefale Asus Zenbook UX303.

Prisen er heller ikke avskrekkende - snaut 11000 kroner for testutgaven vår er ikke stort mer enn Apple krever for en Macbook Air med integrert grafikk og en brøkdel av skjermoppløsningen.

Godt levert, Asus!

Les også:

Oppfølgeren til en av de beste ultrabookene er her

Dette verktøyet får eposten til å oppføre seg som Snapchat

Her er Microsofts Chromebook-dödare  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.