Av og til kan man i avisene lese om mennesker som mener seg plaget av mobilstråling, trådløse nettverk og høyspentmaster. Disse betegnes av seg selv og andre ofte som el-overfølsomme, da de får fysiske plager når de utsettes for stråling fra slike kilder.
Det foreligger riktig nok ingen beviser for at slik stråling har noen direkte fysisk påvirkning på de som utsettes for det. Men symptomene kan være reelle nok for den som opplever dem.
LES OGSÅ: Alt du trenger å vite om mobilstråling
Flere tidligere studier tyder på at det ikke er mulig å merke om man utsettes for stråling eller ei. Et nylig eksempel er et studie gjennomført ved Yonsei University College i Seoul i Sør-Korea.
Ifølge klinisk psykolog dr. Michael Witthöft ved Johannes Gutenberg Universität i Mainz i Tyskland viser forskning at det sannsynligvis er den såkalte nocebo-effekten som spiller inn.
Det vil si at man opplever følelsen av å bli syk ved at man forventer å bli syk. Et eksempel mange antakelig kjenner seg igjen i er når du har vært i kontakt med noen som viser seg å ha omgangssyke. Da er det lett å begynne å kjenne etter og innbille seg at man er i ferd med å bli dårlig.
Blir du syk av å lese avisen?I et nytt studiet har dr. Witthöft sett på hvilken rolle media har i fremkalling av slike symptomer.
De har undersøkt om mediaoppslag om mennesker som mener seg påvirket av elektromagnetisk stråling og hvilke symptomer de opplever, kan utløse de samme symptomene hos de som leser eller ser disse oppslagene.
LES OGSÅ: Forsker mener Gro Harlem Brundtland skaper strålefrykt
Det var 147 forsøkspersoner med i forsøket. Disse ble delt i to tilfeldige grupper. Personene i den ene gruppen ble vist en dokumentar om potensielle helsefarer knyttet til mobiltelefoner og trådløse nettverk. Den andre gruppen ble vist en kontrollfilm som ikke handlet om strålefare.
Deretter ble begge gruppene fortalt at de skulle utsettes for stråling fra et trådløst nettverk. I realiteten ble de imidlertid ikke utsatt for stråling.
Halvparten ble syke
Til tross for dette rapporterte 82 personer (54 prosent) symptomer på stråling. To av testdeltakerne reagerte sågar så kraftig at de ble nødt til å forlate testen før den var ferdig.
Av de to gruppene var det gruppen som på forhånd hadde sett dokumentaren om potensiell helsefare ved eksponering for elektromagnetisk stråling som opplevde de kraftigste symptomene.
LES OGSÅ: Disse dekslene lover mindre stråling og bedre dekning
- Vitenskap og media må knyttes tettere sammen
Selv om dette er et lite studie tyder det ifølge forskerne på at sensasjonspregede mediaoppslag kan gi store deler av befolkningen reelle plager.
I konklusjonen skriver de:
"Mediaoppslag om negative effekter av angivelig farlige stoffer kan øke sannsynligheten for å oppleve symptomer etter falsk eksponering, og utvikle en tilsynelatende overfølsomhet for det. Bedre samarbeid mellom journalister og forskere er nødvendig for å motvirke disse negative effektene."
Witthöft gjennomførte studiet "Are media warnings about the adverse health effects of modern life self-fulfilling? An experimental study on idiopathic environmental intolerance attributed to electromagnetic fields (IEI-EMF)" sammen med psykolog dr. James Rubin ved King's College i London.
LES OGSÅ: Hvorfor du skal glemme stråleverdien på mobilen din
Kilder: Sciencedirect.com, Uni-Mainz.de