MOBIL

Test: null

Denne skal revolusjonere både mobil og PC

Men du må spytte penger i prosjektet om du vil se det realisert.

Marius ValleMarius ValleJournalist
29. juli 2013 - 02:05
Vis mer

For snart åtte måneder siden ble det lansert en ny utfordrer i mobiloperativsystemspillet. Canonical, selskapet bak den relativt velkjente Linux-distribusjonen Ubuntu, presenterte planer om en mobilversjon. Kort sagt Linux på mobilen.

Samtidig presenterte planer om å lansere en telefon med Ubuntu i løpet av neste år. Under Mobile World Congress i februar fikk vi se nærmere på det nye systemet, og vi likte det vi så.

LES OGSÅ: Dette er nytt i Android 4.3

Som du kanskje allerede vet lanserte Canonical sin mobiltelefon Ubuntu Edge i forrige uke. Det vil si - egentlig ikke. I realiteten lanserte de planer om å lage en telefon, og hva den skal bli er fortsatt noe diffust. Det er få håndfaste detaljer rundt spesifikasjonene, for eksempel. 

Og det er egentlig ikke selve telefonen som er det mest interssante, men måten de forsøker å realisere den på.

Brukerne er investorene

Canonical er nemlig ingen mobilprodusent. De utvikler programvare og skytjenester. Å begynne med produksjon av mobiltelefoner er en pengeintensiv øvelse. Det krever at noen investerer penger som brukes til utvikling og produksjon. For investoren er målet alltid å få tilbake pengene og en pen fortjeneste.

Canonical vil at brukerne skal være investorne. De lanserte telefonen på crowdfunding-nettstedet Indiegogo, hvor det altså er kundene som spytter inn utviklings- og produksjonskostnadene. Når du investerer kjøper du i praksis et uferdig produkt, og får dette levert når det er ferdigprodusert.

Men for at prosjektet skal realiseres må mange nok brukere investere, slik at investeringsmålet på hele 32 millioner dollar oppnås. I skrivende stund er det samlet inn knapt sju millioner dollar. Målet må nås innen 21. august i år. Skjer ikke dette, får investorene igjen sine penger. 



Ubuntu Edge skal lages av ett stykke metall.

Et være eller ikke være

Å krangle seg inn i på mobilmarkedet er ikke noen hvilken som helst jobb for hvem som helst. Og selv om Canonical har gjort det bra med sin Linux-plattform for PC-er, er det åpenbart at de er nødt til å få et fotfeste på bærbare enheter om de ønsker å overleve som plattformtilbyder i forbrukermarkedet.

Deres mobilstrategi er altså et slags vinn eller forsvinn. Skal man overleve som plattformleverandør må mobilkoden knekkes. Det samme forsøker Mozilla, med Firefox Mobile.

LES OGSÅ: Slik er Firefox-mobilen

Dette er konseptet

Canonical har - heldigvis - ikke tenkt å bare lage nok et mobiloperativsystem. Konseptet er at telefonen skal være din neste PC. Den kan nemlig like gjerne brukes til alt du driver med på mobilen, i tillegg til at du kan koble opp skjerm, tastatur og mus for å bruke den som du bruker en PC.

For å oppnå dette kjører telefonen både Ubuntu Mobile, og en vanlig "PC-versjon" av Ubuntu når du skal bruke stor skjerm. Telefonen kjører dessuten Android i tillegg. Du vil med andre ord kunne velge om du vil bruke Ubuntu, eller om du vil bruke Android og dets store utvalg apper. Om du kjører telefonen i Android-modus vil du fortsatt kunne bruke den som PC når du kobler den til ekstrautstyr.

Det skal sies at dette i seg selv ikke er noe nytt. Motrola forsøkte seg på et lignende konsept, hvor du kunne koble en Android-mobil til en dokkingstasjon og bruke den som en PC. Vi testet det, uten at vi lot oss imponere nevneverdig. Først og fremst fordi utvalget programvare som kunne installeres var smalt, og fordi det var dyrt.

Ubuntu Mobile har fordelen at deter fullstendg åpen kildekode. Dermed kan hvem som helst fikle med operativsystemet slik de selv vil.

Ingen billigtelefon

Ubuntu Edge blir ingen billigtelefon den heller. 775 dollar - eller omtrent 4500 kroner - er det minste du kan investere for å få en telefon. På toppen av dette må du betale frakt på 30 dollar. Med moms innregnet snakker vi om knapt 6000 kroner ferdig levert.

Til gjengjeld er telefonen ikke noe hva som helst. Canonical gir ingen detaljer om innmaten, da spesifikasjonene ifølge dem skal være det beste man får når telefonen går i produksjon. Det kan altså tenktes at spesifikasjonene endrer seg når telefonen eventuelt blir bygget.

Spesifikasjonene er foreløpig som følger:

  • 4,5 tommers skjerm, 1280 x 720 piksler
  • Safirglass foran skjermen (et konsept vi ikke husker å ha sett siden Nokia 8800 i 2005) 
  • Den raskeste firekjerneprosessoren tilgjengelig (trolig ARM-prosessor).
  • 4 GB arbeidsminne, 128 GB lagringsminne
  • 8 MP kamera, 2 MP frontkamera
  • LTE, Wi-Fi, BLuetooth 4, NFC
  • GPS
  • Stereohøyttalere med "HD-lyd"
  • Li-Ion-batteri med silisiumanode

Men disse spesifikasjonene kan altså endres. 

En lang vei å gå på kort tid

Som nevnt er Canonical nødt til å nå investeringsmålet sitt på 32 millioner dollar innen 21. august. Det er ambisiøst. Etter en ukes tid har de nådd knapt 22 prosent av målet. 

Skulle de ikke oppnå dette, betyr ikke det slutten på Ubuntu Mobile. Canonical jobber med flere mobilprodusenter og operatører, og målet er å slippe flere telefoner i forskjellige prisklasser til neste år.

De har ikke engang tenkt å posisjonere seg som en mobilprodusent. De forklarer at Edge først og fremst er et prosjekt for dem som ønsker å prøve de siste og beste av tilgjengelig teknologi. Skulle Edge bli en suksess vil de vurdere å lage en oppfølger.

Verdt å merke seg er at telefonen foreløpig kun blir tilgjengelig for de som har støttet prosjektet på Indiegogo. Du vil altså ikke kunne slentre innom din lokale mobilbutikk og kjøpe den.

Om du er interessert i Ubuntu Edge, kan du ta en titt på Indiegogo-siden deres, og donere noen kroner til prosjektet eller sikre deg en telefon i tilfelle det blir realisert.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.