MOBIL

Test: null

Denne ninjaen kan styre huset ditt

Ninja Sphere lager et kart over boligen slik at du kan spore katten og skru av lyset.

Marius ValleMarius ValleJournalist
10. jan. 2014 - 12:06

«Smarte hjem»  og «smarthus» er begreper det har vært mye snakk om. Det dreier seg kort sagt om boliger som er tilkoblet internett slik at du kan styre varme, hvitevarer, brunevarer og en mye annet fra mobilen eller en PC. Det er vel og bra, men et slikt system må bygges inn i huset eller ettermonteres på en eller annen måte, og det er ikke gratis. Og realiteten er den at de færreste av oss har slikt i boligen.

Australske Ninja Blocks har kommet opp med en løsning som både er billig og enkel. Den heter Ninja Sphere, og er enkelt sagt et system som lager et kart av boligen din og kan spore og kommunisere med enheter i huset. Den fungerer som en sentral for det som på fint kalles «the internet of things», eller sagt på norsk: kommunikasjon mellom forskjellige enheter i huset og internett. 

Styr alt hvor som helst

Den gjør det også mulig å styre de forskjellige enhetene med håndbevegelser, og kan varsle deg om du for eksempel glemte å skru av lyset da du dro hjemmefra. Om telefonen din ringer, kan den ikke bare bruke TV-en din til å vise hvem som ringer, men også fortelle deg hvor telefonen din er i huset.

Vi snakker om en skikkelig potet av et system. Ninja Sphere består av en eller flere såkalte Spheramid-er, som er selve maskinvaren. For å lage et kart over boligen trengs imidlertid også såkalte "waypoints". Dette er små USB-enheter som til sammen setter Ninja Sphere i stand til å trianguelere boligen din. 

Ninja Sphere kan kommunisere med og spore enheter med Bluetooth, Bluetooth LE, Wi-Fi og Zigbee. Det betyr at den like gjerne snakker med nettbrettet ditt som smartklokken din. Eller lyspærene dine, dersom du har for eksempel Philips Hue.Siden plattformen er basert på åpen kildekode, er det mulig å lage og utvikle eget utstyr til Ninja Sphere. (Foto: Ninja Blocks)

Kattesporer

Om du fester Bluetooth LE-merker til for eksempel kjæledyr, verdisaker eller nøklene dine kan du når som helst undersøke hvor de befinner seg. Og om noe utenom det vanlige skjer når du ikke er hjemme kan Ninja Sphere varsle deg om dette. Systemet støtter kamera, slik at du kan ta en titt når du får varsler om uvanlig aktivitet.

Siden det er støtte for de fleste aktuelle trådløse standarder, kan de forskjellige enhetene i den grad det støttes også styres via Ninja Sphere. Men det er også mulig å styre «dumme» enheter, som kaffetrakteren. Da trengs en styringsenhet til stikkontakten, som lar deg kutte strømmen.

Det er også mulig å lage regler, slik at systemet for eksempel skrur av lyset i hele huset når du legger deg, eller skrur ned varmen når du går hjemmefra, og skrur den opp igjen når du er på vei hjem.

Mulighetene later til å være nærmest uendelige. Ninja Blocks har lagt til rette for at hvem som helst skal kunne legge til støtte for Ninja Sphere i enhetene sine, da hele systemet er åpen kildekode. Det vil si at for eksempel trådløse strømmålere i teorien kan kobles til, slik at du når som helst kan logge deg på og sjekke strømforbruket ditt.

Selv om dette neppe blir noen løsning for velferdsteknologi for den som har spesielle behov, ser det ut til å være en spennende løsning for automatisering og overvåkning av hjemmet. Bare at det er mulig å se på et kart hvor i huset nøklene ligger, tipper vi vil være grunn god nok til å undersøke et slikt system nærmere for mange.

Finansieres på Kickstarter

Ninja Sphere er et Kickstarter-prosjekt. Det vil si at det finansieres med donasjoner fra interesserte. En donasjon vil i samme slengen være et kjøp, så donerer du til prosjektet får du altså en Ninja Sphere når det er klart for salg. Levering starter i juni.

Om du er interessert gjelder det å være raskt ute. Prosjektet er ferdig finansiert, men er åpent for donasjon frem til natt til søndag 12. januar. Den laveste donasjonen du i skrivende stund kan gjøre, som også sikrer deg kjøp av produktet, koster 289 australske dollar. Det tilsvarer 1586 kroner inkludert frakt. I tillegg kommer moms ved import, noe som betyr 1900 kroner alt inkludert.

Les mer om prosjektet på Kickstarter.com og Ninjablocks.com.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.