APPS

Test: null

Denne gjør det enkelt å ta med appene videre

ANDROID-APP: Helium gjør det lett som en plett å flytte innholdet i appene dine over på en ny telefon.

Marius ValleMarius ValleJournalist
6. aug. 2013 - 16:28

Helium

Tidligere kjent som Carbon. Lar deg ta sikkerhetskopi og synkronisere apper mellom enheter. Godt verktøy for å flytte apper og tilhørende appdata over på en ny telefon.

Kategori: Sikkherhetskopiering
Utvikler: Clockworkmod
Plattformer: Android
Pris: Gratis, 27 kr for fullversjon
Last ned: Google Play

Har du kjøpt ny Android-telefon, og sliter med å få med alt innholdet på den gamle over på den nye? Eller har du av en eller annen grunn vært nødt til å nullstille telefonen din?

Noe av innholdet på telefonen er enkelt å ta vare på. For eksempel vil du ikke trenge å kopiere over kontaktlisten din til en ny telefon dersom du synkroniserer denne mot Google-kontoen din eller andre kontoer. Da setter du bare opp kontoen din på nytt, så hentes kontaktene dine ned til telefonen.

Men hva med apper? Om du installerer det spillet du har kommet så langt i på den nye telefonen din, er du nødt til å starte på nytt. Grunnen til dette er at appene lagrer informasjon på selve telefonen, og ikke på en internettjener. 

Det finnes måter å flytte appenes data på, men vi tipper svært mange vil finne disse kompliserte og skumle.

LES OGSÅ: Slik får du mobilbildene på PC-en helt automatisk

Helium gjør det enkelt å ta backup

Her kommer den smarte appen Helium inn. Denne lar deg ta sikkerhetskopi av appene på telefonen din. Sikkerhetskopien kan enkelt lagres i en skytjeneste som Dropbox, slik at du kan hente den ned til din nye eller gamle telefon når som helst.

Det betyr altså at du ikke bare får lastet ned appen, men også at du kan fortsette der du slapp sist.

Disse sikkherhetskopiene kan dessuten synkroniseres mellom flere telefoner. Har du for eksempel et Android-nettbrett i tillegg kan du altså fortsette spillet du startet på bussen når du kommer hjem i sofaen.


Det er enkelt å flytte appene og innholdet i dem over til en ny telefon.

Slik fungerer det

Appen benytter en forholdsvis ny backupmulighet i Android, som må aktiveres med en datamaskin. I stedet for kompliserte kommandoer og slikt, har utvikleren laget et enkelt program for PC-er du installerer når du skal aktivere Helium.

Først installerer du appen på mobilen din, og starter den. Deretter starter du PC-programmet, og kobler mobilen din til PC-en via USB. Eventuelle innstillinger du må endre på mobilen forklares enkelt og forståelig. Når mobilen er aktivert, kan du begynne å bruke appen.

Nå kan du velge hvilket innhold du vil synkronisere. Det er også mulig å lage lettvekterbackup, som innebærer at kun appdataene synkroniseres. Da må du i tilfelle først installere de aktuelle appene, og så synkronisere appdataene.

Foruten appdata kan Helium synkronisere SMS, samtalelogger og ordlisten på telefonen.

Sikkerhetskopiene dine kan lagres på Dropbox, Box og Google Drive. Det er også mulig å lagre dem på telefonen.

Det er også mulig å automatisere sikkerhetskopiene, slik at du for eksempel tar en sikkerhetskopi hver natt.

Når du vil gjenopprette er det mulig å gjenopprette enkeltapper dersom du ikke ønsker å laste ned alt. Et nyttig eksempel på dette er at vi installerte LinkedIn-appen fra en telefon til et nettbrett via Helium. Da vi startet appen på nettbrettet trengte vi ikke å logge inn, siden all informasjonen til appen fulgte med.

LES OGSÅ: Slik bruker du Android-mobil eller -brett som PC-skjerm

Må aktiveres på nytt om du skrur av telefonen

En klar ulempe er at du er nødt til å reaktivere telefonen din dersom hver gang den har blitt startet på nytt. Det er heldigvis ikke verre enn å starte Helium på mobilen og koble den til PC-en, men fortsatt litt upraktisk. Dette er for øvrig ikke et tema dersom du har root-tilgang til telefonen. Da trengs ingen PC-aktivering på forhånd.

Det skal også nevnes at Helium ikke fungerer på Motorola-telefoner, Sony Xperia S eller Xperia Z.

Appen er gratis, men synkronisering av appdata via skytjenester, og synkronisering mellom telefoner krever premium-utgaven av appen. Dette koster 27,61 kroner. Vel verdt pengene, spør du oss. 

Helium laster du ned fra Google Play. Vil du ha alle funksjonene må du i tillegg kjøpe lisensen.

LES OGSÅ: Flere omtaler av Android-apper

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.